Ligga skönt

(…utan att det skaver…)
 

Fortfarande i Kalamaria, Grekland (under lockdown…)

Kapten for förbi med saxen. Den saxen som endast får användas i speciellt syfte, i detta fall för att klippa kapelltyg med. Snart måttades och mättes tyget uppe på taket till styrhytten och solpanelerna fick agera bord. Tygets färg skulle väl de flesta kalla för svart, men det stämmer inte. Det är melerat. Pappa Felix kallade tyget ”peppar och salt” och vi har tagit efter. Upprinnelsen till den plötsliga aktiviteten hängde ihop med att vi innan behövt stuva undan Wilmas gamla storsegel. Numera vårt reservsegel. Men i helveteshålet visade det sig vara fullt, lika så under arbetsbänken i verkstan. Vädjande tittade Kapten på Styrman och frågade. ”Du har ingenstans du tror vi kan få undan seglet”. I själva verket bad han om få lägga segelsäcken i något av de utrymmen Styrman Pimpsten styr över. Jo vi har det lite så. Uppdelat likt två kungar som härskar över olika landområden. Inget av detta var från början planerat eller överenskommet, utan vart efter har vi pinkat in våra respektive revir. Outnyttjat utrymme är hårdvaluta ombord. Tack och lov har inget krig brutit ut ombord hittills, men ibland lånar vi plats av varandra. Inte sällan behövs förhandlingar.

 Med en segelsäck lika omfångsrik som de snälla barnens tomte om julen, var den enda möjliga platsen bakom något av ryggstöden i salongen. På samma ställe där vi för några år sedan gömde en ansenlig mängd vin som vi undanhöll de marockanska myndigheterna. Till Marocko ska man helst segla utan bar, det kan annars få tråkiga konsekvenser. I vart fall ska man inte stuva ner hundratals liter som vi gjorde. Vi hade före Marocko besökt en fransk vingård och vi hade bunkrat. Mycket. Men allt gick bra, till vår stora lycka var sökhunden värdelös på att söka upp vin. Och polismännen som också letade (efter knark och alkohol) förstod aldrig att ryggstöden var lyftbara. HAHA…vi gick fria. Det enda sökhunden lyckades vittra var våra salamimackor, den stackaren var uppenbarligen hungrig. (På sina platser är det rutin att få ombord myndigheterna vid inklarering och ibland tar de med sig en sökhund).

 Nu lyfte Styrman på ryggstödets skiva och sneglade in. Två resväskor med betydelsefullt innehåll var det första hon fick syn på, därefter överlevnadsoverallerna. Detta kvalade nog in. Däremot hängde nog resten löst, det vill säga den fullstora madrassen och det överblivna stoppningsmaterialet från ett tidigare tillverkningsspektakel. Efter lite tänk fann madrassen sig en ny plats, nu under soffans dyna och sittkomforten gick därmed upp ytterligare ett par snäpp och grader, till vår stora lycka. Att vi inte kommit på det tidigare. Stoppningsmaterialet däremot, hade vi väl ingen användning av, eller!? Det var då Kapten kom på det och for ut med saxen.

 Ombord på Wilma är det Kapten som syr…

Symaskinen brummade senare sitt dotdotdotdotdot och Kapten drog i tyget, än hit och än dit. Snart var han klar med sin skapelse och i denna placerade Kapten sen stoppningsmaterialet. Men vad hade han sytt??? Jo en regnsäker madrass åt minicyklarna. Detta för försäkra oss om att cyklarna i sin stora påse inte nöter på däcket, något som annars sker i sjögång. Den gamla gummimattan kunde vi därmed slänga, den var sprucken och torr efter år av seglande på varma breddgrader.

 Kaptens nytillverkade madrass, den ska vi senare lägga under jollen där cykelsäcken bor...

 Ja, på något sätt ska ju dagarna som inlåsta på marinan kämpas igenom. Inför att bli seglingsklara passade det därför bra att ha ”prylarna på däcket” på vår agenda. Så förutom den hemtillverkade cykelmadrassen har Kapten även snidat till ett par nya ställ/stöttor till jollen, i bästa allmoge-stil minsann. Röda, för det var den färgen vi hade. Återstår nu, är att serva cyklarna. Innan dessa åker i säcken. Säcken som ska ligga på madrassen. Som i sin tur ska placeras under jollen. Som ska stå på sina röda ställ. Ställen som sen surras hårt för att vi ska kunna segla i hög sjö. Hänger ni med??! Vi tror det…

Skepp o Hoj!

Fler bilder;

 När vi seglar ligger jollen upp och ner på däck och under jollen lägger vi minicyklarna…
 
 Vad är det han tillverkar månne, något inpirerande från Dalarna eller Hälsingland…???
 
Röda jollestöttor…
 
 Kapten vid symaskinen, här gör han en öppning för stoppningen…
 
Färdig, här har vi fått in det överblivna stoppningsmaterialet som annars skulle ha kastats…
 
Med denna tjockleken ska nog inte cyklarna skava på däcket (och madrassen tål vatten…)
 
 Så här ska det se ut…cykelsäcken på och därefter jollen…
 
Kapten Betong demonstrerar…(eller så är han bara trött)…
 
 Att laga, reparera och tillverka själv är en stor fördel, inte minst nu under rådande lockdown när prylar inte går att handla…Tyget, stoppningsmaterialet, virket och färg hade vi ombord. Tid likaså. Näst på schemat är att ge cyklarna lite kärlek! We will be back!
 
Over and Out 

6 reaktioner på ”Ligga skönt

 1. Hejsan godingar……❤️ Ja, tänk vad mycket tid man får över till annat 😄😅 Själva så håller vi på att tömma rummet intill det ni sov i ( även kallat Fridas rum) …. skall snart kallas för motions/träningsrummet 🙃🤭🤭🤭😳 Mikael tänker på beach-21 😅😂….. Vi får väl se vart det landar …..
  Ikväll blir det att hälsa på och Gratulera vår 11-åriga Ebba 🥰🥰🥰
  De som idag fått göra snögubbar 👍🏻😄
  Får jag önska så vill jag ha sol och ….. virusfritt 😆😁😄….
  Vill ju kunna åka till GC om några veckor

  Gilla

  • Ja ha se där, ni ska börja träna hemma. Då får väl Micke fixa rosa fina hantlar till dig, så även du kan göra dig redo för Beach -21 hi hi hi. Gratta Ebba från ett konstigt seglarpar i Grekland, du kan upplysa henne om att det finns konstigare mor- och farföräldrar än vad ni är (fniss). Men kul att man inte följer mallen, eller hur!? Ha en fin helg. Kram

   Gilla

 2. ….. blev ett snabbt avslut 😅 Den gröna pilen göms bakom ”blå integritet skylt fortfarande 😂 …..
  Hoppas ni mår gott trots virus och lockfodn …. Saknar ER ❤️❤️❤️❤️
  😘🤗🤗🤗🤗

  Gilla

 3. Pst….. har redan rosa hantlar sedan 40 år tillbaka 😁😁😁🤭😅😅😅…. och även ett par lila ….. Användes flitigt ett tag….. Du minns väl ”kniiip” Susanne Kanefeldt 😁😊😁 Då vart man hot 💖💖🥰🥰🥰
  Ebba kommer ihåg er…. visar ju era strapatser och äventyr så hon blev glad 😃👍🏻 Tror jag skippar Beach-21…… Så jobbigt när man måste värja sig från beundrare 😅😅😅😂😂😂
  Kram på Er 😘🤗

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s