Svingott

(…med kålsoppa…)

 

Kalamaria, Thessaloniki, Grekland

Ombord på Wilma fortsätter vi att leva isolerat och vi sysselsätter oss med diverse ting för att få tiden att gå. Längtan efter att få segla är påtaglig. Det börjar också kännas att det är länge sedan vi var hemma i Sverige, två nya barnbarn har sett världen sedan pandemin bröt ut och vi har bara kunna umgåtts digitalt. En morgon ägnade sig Kapten åt att ta reda på vilka olika regler som gäller för segling nu i coronatider, beroende på vart man befinner sig. Det visade sig att Grekland jämte en handfull andra länder har de strängaste reglerna i världen för tillfället. Här är all segling förbjuden vilket grundar sig i grekernas rädsla att få smitta ut till öarna, där saknas det inte sällan adekvat sjukvård. De flesta andra länder kring Medelhavet tillåter dock segling nu, i vart fall inom respektive land. Fast det kan fortfarande vara besvärligt att byta land, även om det inte är så illa som i våras – då det var så galet att flera seglare avvisades och tvingades ut till havs igen, oavsett väder och förutsättningar för båt och manskap. Nu verkar man i vart fall få klarera in, bara man tar ett covid-test och sätter sig i karantän. Vi tillhör inte någon riskgrupp och står därmed långt ner på turordningen för att få vaccin. Vi väljer därför att fortsätta ligga lågt med så få mänskliga kontakter som möjligt. Vi vill ogärna bli sjuka, allra minst utomlands. Vi ser helt enkelt tiden an tills läget är stabilare, först då planerar vi hur och när vi kan komma hem.

 En sysselsättning vi ägnar oss i detta nedstängda land är torrsegling. Det vill säga att vi seglar runt i olika sjökort, kartor och appar, allt medan Wilma ligger still på sin båtplats. Det är alltså bara i fantasin vi seglar. Fördelen är att vi samtidigt får en massa nyttig fakta till oss. En liten rolig sak vi inser, är att vi kommer behöva anpassa oss till den mat som lokalt dominerar på de platser vi besöker. På vissa ställen berörs vi inte alls, medan vi på andra platser inte har något val. Det kommer att bli så väl spännande som utmanande. Lämpligt nog sammanföll denna torrseglande omvärldsanalys med en inbjudan från våra tyska vänner, de ville bjuda oss på något så märkligt som grishuvud. På coronasäkert sätt träffades vi runt deras rykande gryta på kajen. Maten var tillagad med stor omsorg, vilket vi var tacksamma för. Det var liksom inte mycket i grytan som skvallrade om innehållet och vi slapp på så vis möta grisen öga mot öga. Om det var gott? Ja, fantastiskt gott.

Kapten lagar kålsoppa, i originalet ska orökt prinskorv läggas till på slutet…

Hos den lokale slaktaren hade vännerna fått betala 5 euro för grishuvudet och av detta blev det massor av mat. Mätta frågade vi efteråt vad vännerna hade för planer för spadet i kastrullen, däri låg nu den finaste av buljonger. Men de hade inga planer så vi fick med oss spadet hem. Det är nämligen så, att på vår julmats-repertoar står en fantastiskt god kålsoppa som i sitt original kokas på skinkspad. Sagt och gjort, en ny anrättning skapades av basen från vännernas middag. Lite vitkål och kryddor var allt som behövdes för en gryta nog för ett halvt fotbollslag. Ja, denna jul blev ju inte särskilt dyr, snarare den billigaste i mannaminne – vilket passar oss lågbudgetseglare. Men så är 2020 lite av ett nådens år också, med tanke på pandemin och dess följdverkningar. Och sett ur ett historiskt perspektiv, så har människan inte haft möjlighet att välja bort vissa styckdelar från det kött vi jagat för föda. Människan har helt enkelt varit tvungen att leta efter de energirikaste alternativen för att inte svälta, det vill säga jaga stora djur med hög fetthalt. Idag ser förutsättningarna lite annorlunda ut, till mångas stora lycka. För vår del skulle vi kunna säga att vi tränar oss inför framtiden. För osannolikt är det inte när vi seglar ut i världen, att vi kommer bjudas på marsvin i Peru, smörstekta myrägg i Mexiko eller tonfisköga i Japan. Då är det bra att ha testat grishuvud.

Skepp o Hoj!

Mer fakta om vår kålsoppa;

 Kålsoppa serveras med fördel till en öl och nubbe samt knäckemacka med lagrad ost…

Receptet håller på att falla i glömska, men Kapten har det i huvudet. Soppan är mättande och doftar fantastiskt gott från kryddpepparn och vitkålen som fått fräsa i lite sirap. I originalet använder man orökt prinskorv, vilket mer eller mindre är omöjligt att få tag på idag (om man nu inte har goda kontakter med någon som tillverkar prinskorv, vilket Kapten har i Halmstad). Ta inte rökt prinskorv, då är fläskkorv ett bättre alternativ. Förr i tiden tillreddes soppan av skinkspadet som blivit över, där hälften gick till dopp i grytan och andra hälften till kålsoppa. Inget fick gå till spillo. 

Recept på kålsoppa:

Använd skinkspat från julskinkekoket.
Skär vitkål i bitar och lägg det i en kastrull. 1,5 kålhuvud är lagom.
Häll på sirap medans du stekar kålen så att den får lite färg.
Häll allt eftersom kålen ner i i skinkspat (en ny stor kastrull).
Tillsätt kryddpepparkorn efter smak, lika så salt beroende på hur salt skinkspat var från skinkkoket. Lägg i ett lagerblad och krydda med mald vitpeppar och svartpeppar.
När kålen har kokat klart tillsätter du hela orökta prinskorvar (eller fläskkorv).

Over and Out

 

kålsoppa – skånsk kålsoppa – vitkål – sirap – kryddpeppar – lagerblad – vitpeppar – svartpeppar – skinkspad – orökt prinskorv – eventuellt buljongtärning – grishuvud – mat förr i tiden – lågbudetmat – julens mat – lockdown – corona – långsegling – mat ombord – torrsegling

 

2 reaktioner på ”Svingott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s