Att segla i Grekland

(…görs inte i en handvändning…)
 
 
Kalamaria, Thessaloniki, Grekland
 
Att segla i Grekland görs inte i en handvändning. Inte om man vill hinna se och uppleva allt det fina landet har att erbjuda. Naturen skiljer sig kraftigt beroende på var du befinner dig – ett resultat av miljoner år där evolutionen bildat urskogar,
höga berg, kanjoner (djupa dalgångar), sjöar, floder och laguner. Även arkitekturen skiljer sig beroende på var man befinner sig. Typiskt för ögruppen Kykladerna är de vitputsade sockerbitshusen med blå dörrar och fönsterluckor. Men ju längre
norrut man kommer tar en annan arkitektur över, värt att nämna är de vackra kyrkorna vars flerfärgade tegel skapar fantastiska mönster. För den som är intresserad av historia finns över hela Grekland byggnadsrester från antiken, med Akropolis
som krona på verket.

Grekland är känd för sin mat. Inte sällan har varje ö sin egen specialitet och på varje ny plats är det bara att fråga sig fram. Med stor fröjd minns vi ”fikon i syrup” på Thassos och nämner någon ordet lamm, så för det våra tankar till Naxos.
I vårt tycke har Grekland världens bästa tomater och potatis. 

Hur vi seglat 2018 (gul), 2019 (lila) samt 2020 (röd). Undrar hur vi kommer segla 2021…
 

På kartan (ovan) har vi ritat ut vår hittills seglade rutt sen den dagen vi seglade in i Grekland. Trots att vi sett en hel del (säkerligen mer än många andra) har vi trots detta bara skummat på ytan. I Grekland kan man
segla i flera år med god behållning, utan att tröttna. Men nu när resten av världen lockar och pockar på oss, måste vi dra en gräns – vi kommer helt enkelt inte att hinna se allt vi önskar. På vägen ut (ur Grekland) vill vi ändå försöka hinna
med att besöka några av de platser som står ogjorda på vår önskelista. Vart vi till slut seglar (och när) vet vi inte riktigt, för mycket beror på pandemin och huruvida de olika länderna öppnar sina gränser för oss seglare. Om vi måste ha
vaccinerat oss innan, eller om vi bara kan segla på utan krav på karantän. Frågorna är många men det är ingen idé att planera för mycket i detalj, vi lär bara bli besvikna. Hellre ser vi det som önskemål och visioner.

Några av de platser som står på vår önskelista, utanför bild har vi även Samothraki i norra Grekland som vi önskar besöka. Det ser kanske inte så långt ut. Men det tar sin tid om man inte vill stressa och samtidigt vill hinna korsa Medelhavet under en och samma säsong…

 

Nu när året går mot sitt slut vill vi minnas tillbaka några av sommarens höjdpunkter. Säsongen blev ju konstigt kort på grund av vårens lockdown. Här följer några särskilt färgstarka minnen…

 Vi lagade mat framför kamera i Kavala, svensk smörgåstårta…
 
 Inspelningsplatsen var Svenska Huset i Kavala, där vi också bodde under några dagar. Vi förälskade oss såväl i huset som i människorna där och vi gillar staden. 
 
 Med tekopp i handen och en fantastisk utsikt från Kavalahusets terrass. I hamnen ligger Wilma trygg…
 
 Efter Kavala seglade vi till Thassos. I dagarna två hyrde vi bil, vi badade i lagun och åt lokalproducerad mat. Greklands nordligaste ö är en riktig liten pärla. En favorit!

 
Utsikt från ön Thassos (och snygg Kapten fastnade på bild också)…
 
 Efter Thassos blev det tuff segling. Hårt revade i stark meltemivind lyckades vi inte nå Samothraki, utan vi fick vika av mot Limnos. Det var här som sjövatten letade sig ner i dieseltanken och som senare orsakade motorstopp i hamninloppet till Limnos…
 
 Efter en motorlös segling (pga av sjövatten i dieseltanken) lyckades vi ta oss till Porto Koufo, (Halkidiki) där vi byggde om kaminens lilla tank till en dagtank. Vi behövde därför inte förlora värdefull tid av sommaren, utan kunde snart segla vidare. Här har vi kommit till Sporaderna. Ja vad säger man…paradiset kanske!??
 
 Mer från Sporaderna. På denna terrass satt vi en hel lång eftermiddag medan solen stod stekande och högt på himlen…
 
 Kanske den enklaste men godaste lunch vi ätit i Grekland. Det lilla caféet uppe på terrassen ägs av ett äldre par och det mesta från deras meny kommer från parets egna trädgård…
 
Vi seglade vidare söderut och hamnade tillslut i Pireus/Aten…
 
I Aten besökte vi Svenska Ambassaden för ett nytt pass. Vi besökte även Svenska Kyrkan i Aten och där träffade vi andra svenskar. Detta var absolut ett av sommarens höjdpunkter. Vi hade enormt trevligt och vi bjöds på svenska bakverk och svenskt kaffe. Vi kunde även handla med oss svenska delikatesser (på bilden går Kapten genom stadsdelen Plaka med två kassar svensk mat…).
 
 Svenska Kyrkan i Aten gör ett fantastiskt arbete och vi kan varmt rekommendera ett besök (eller varför inte gift dig i Grekland). I den vackra stadsdelen Plaka håller Svenska Kyrkan till och från balkongen vajar den svenska flaggan…

 
 Är man i Aten får man inte missa Akropolis, detta var en av sommarens hetaste dagar och kvicksilvret stod farligt nära 40 graders strecket…
 

Därefter seglade vi norrut igen…

 
Ofta låg vi ensamma i ankarvikarna…
 
 Tillbaka till Thessaloniki lagom innan nästa lockdown slog till. Nu väntar vi på nästa års segling…
 

Skepp o Hoj!

 

 

 

seglingsblogg – segla i grekland – wilma seglar – segla i medelhavet – svenska kyrkan i aten – svenska huset i kavala – långsegling – långseglarblogg – colin archer – ferrocement – s/y wilma på äventyr – seglingsäventyr – vi minns året 2020

4 reaktioner på ”Att segla i Grekland

  1. Tack Helena o Fredrik för att jag har möjlighet att följa med på Er resa! Det är en fröjd att läsa Din trevliga blogg, och se alla fantastiskt fina bilder. Grekland verkar verkligen vara ett ett bra resmål, någon gång i framtiden. Får väl se hur det blir med det, men jag är optimist. Nu är det 4 veckor sedan jag gjorde en knäledsoperation i höger knä, men det ser ut att läka bra. Till våren/sommaren hoppas jag att jag är "fit for fight" igen. Jag önskar Er en trevlig jul och ett Gott Nytt År! Ha det så bra!

    Gilla

  2. Hej igen! Vi följer er och det är så roligt att läsa om era bravader med Wilma❤️ Det ska bli spännande och följa er framöver när ni kanske lämnar Medelhavet och ger er ut på det stora äventyret👍

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s