Styrman nära hoppa av…

(…men fortsätter segla efter noga överväganden…) 
 

Aten/Piraeus, Saroniska bukten, Grekland

Mellan betong och hus dallrar kvicksilvret kring trettiofem grader. Vi sitter i taxin och det obligatoriska munskyddet skaver, svettpärlorna tränger fram och känslan av att inte få tillräckligt med syre är påtaglig. Men så stannar bilen framför en stor
byggnad och vi är framme. På fasaden vajar den blågula flaggan jämte det svenska riksvapnet. Vi är på ambassaden där Styrman har en avtalad tid för förnyelse av pass. Den planerade hemresan i våras gick ju i stöpet på grund av pandemin och passtiden
i Sverige fick ställas in. Nu höll passets giltighetstid obönhörligt på att rinna ut och för första gången skulle vi få kliva in på en svensk ambassad.

 Vårt livs första besök på en svensk ambassad…
 
Vi trodde det skulle råda en mer familjär känsla på ett svenskt konsulat. I entrén anmälde vi oss och fick genomgå en kontroll likt den som görs på flygplatser, med den stora skillnaden att våra väskor låstes in i ett skåp. Inga personliga saker fick
tas med förutom det mest uppenbara, såsom kläderna på kroppen (vilket vi var tacksamma för). Därefter blev vi kontrollerade om vi hade feber, vilket vi inte hade konstigt nog. Vi hade ju just kommit in från den stekheta solen och vi kände oss minst
sagt småfebriga, svetten bokstavligen rann längs med ryggraden. Besöket kändes mer formellt än vi föreställt oss. Kanske berodde det på att personalen just höll på att hantera de senaste direktiven som kommit från den grekiska regeringen, det pågick
en febril aktivitet. Med kort varsel ställs nu krav på att samtliga inresande från Sverige ska ha gjort ett coronatest som max får vara 72 timmar gammalt (och detta ska såklart visa negativt). Antalet smittade stiger oroväckande fort
i Grekland nu.
 
 Av någon outgrundlig anledning brukar vi gå långa promenader när det är som varmast på dagen, till fots gick till Akropolis i den trettiosexgradiga värmen…

Snart stod vi åter ute i den dallrande hettan. Det var eftermiddag och vi valde att trotsa värmen och gå till fots bort till Akropolis, denna antika del av Aten med byggnader daterade från 400-talet före Kristus. Vi imponerades såklart, där vi gick uppe
på berget i den stekheta solen. Men få var de platser där skugga gick att finna. Kapten räknade kolonner och vi tog fasta på lite alternativa händelser kring platsen. Så som att en av byggnaderna där man förvarat krut, hade exploderat. Kaboom! Detta
var i slutet av 1600-talet. Det har även funnits en massa andra, mer obetydliga hus mellan dessa historiska byggnader. Men på 1800-talet när man började med utgrävningarna rev man dessa. Undrar just om någon stackare bodde där i en anspråkslös liten
kåk och plötsligt kommer någon viktighetsperson och säger ”Vi ska riva din kåk för om 150 år ska det gå ett svettigt seglarpar från Sverige här, på din forna tomt och titta på de gamla stenbumlingarna från 400-talet”. Visst är platsen fantastisk
och vi kan förstå att man placerat ut vakter på en historisk plats som denna, men det späddes nog på lite extra i tider av pandemi. Vi hade vakter som gick i hasorna hela tiden och vi var tvungna att gå medströms för att människor inte skulle
kunna mötas. Ibland fick man mer koncentrera sig på vart närmaste person befann sig, än man hann studera själva monumentet. Som sagt, det gäller att hålla avstånd. 

 En rätt så luftig kåk, imponerande byggnader…

Väl klara med stenbumlingarna satte vi span på en iskall öl. Vårt annars så snåla leverne har under vår vistelsetid i huvudstaden fått ge vika för ett mer lössläppt läder, nu har vi semester resonerade vi. Restaurangerna kantades i backen nedanför stenhögen
och vi hade lite svårt att välja. Men plötsligt tvärstannar Styrman och utbrister ”HÄR SKA VI ÄTA”. Kapten var dock inte fullt lika övertygad, men insåg snart att det var lönlöst att protestera. Vid ena bordet satt nämligen
hans största rival genom alla tider, Johnny Depp (förvisso uppklistrad på en kartongbit, men det gjorde knappast någon skillnad). Hur skulle detta sluta?!

 Styrman föll i armarna på Johnny Depp. Men det visade sig att Johnny inte ägde en segelbåt…
 
Ja slutet gott även på denna historia. Kapten var lycklig att Styrman ville följa med hem till Wilma, och inte slog följe med Mr Depp – nu när hon hade chansen. Men det visade sig att Kaptens rival inte ägde en segelbåt. Definitivt inte en i betong. Och
då var ju valet lätt! 
 
Skepp o Hoj!
 
Fler bilder från dagen;
 
 
 
 
 
Bara att välja och vraka…
 
Over änd out.

4 reaktioner på ”Styrman nära hoppa av…

 1. Underbart ❤️❤️❤️❤️❤️
  Där har man varit 💪💪💪
  Och det var varmt då med 😉😉😉
  Häftigt att det står kvar 😁😁😁
  Ja, nu blir det tufft igen med covid:en 😧😳😥 Tänk om folk kunde hålla avstånd och tänka till lite, så blir det mycket trevligare 😎
  Kunde ni få passet omgående eller får ni åka tbx 🧐
  Funderar på ett inköp av havskräftor för att avsluta dagen med …. vad hittar ni på 😘🤗

  Gilla

  • Hej hopp varvsnissor. Vi har begärt att få hämta ut det nya passet på konsulatet i Thessaloniki (där har de dock inte en passmottagning så därför var vi tvungna att ta oss till Aten). Det kostar 200 kronor extra att hämta ut passet på ett annat konsulat och ett svenskt pass kostar för övrigt 1600 kronor plus porto på 400. Så sammantaget landade prislappen på 2200 svenska riksdaler. Då har vi inte räknat med hamnhyra och andra omkostnader, men nu gjorde vi ju en massa annat trevligt i huvudstaden så vi räknar inte med den utgiften. Nu har vi lämnat Aten/Piraeus (bloggen släpar ett par dagar, blir så emellanåt när det händer så mycket varje dag). Och vi ligger på svaj bakom ön Egina och det är underbart här, helt ensamma i vår vik. Blev det havskräftor???? Låter vansinnigt gott. Det är det vi kanske saknar mest med Sverige just nu i matväg. Havskräftor, Skagenröra, Löjrom och svensk ostkaka. Shit…och DÄR kraschade tangentbordet för allt dregel….hi hi hi. Kram på dig, toka (hjärta hjärta, skrattsmiley, tumme upp och dansande flamingotjej)

   Gilla

 2. Hej ❤️❤️❤️
  Nej …. det blev en grillad fläskkotlett med en lättare sallad med grillade salladsblad, tomat, och halloumi 😉🥰
  Mikael ville inte ha kräftor….. ”vi åt ju förra helgen ”😎😁…
  Vi har nu 40 grader utanför köket…. och 28 i skuggan och rosé vinet smakar helt fantastiskt 🤗
  Vi var med Tobbe o Georgia med start i Lavron-Poros-Hydra- Spetzle-…… plus några öar där jag missat namnen på innan vi återkom till Aten och Akropolis….
  Dagen innan vi kom till Aten så övernattade vi vid en liten hamn med en liten fiskerestaurang….. där personalen tog fisken ner till vattnet och rensade och sedan anrättade till oss……. Vilka minnen som ”ploppar” upp ……😍😍😍😍🥰🥰🥰❤️❤️❤️❤️
  😘🤗

  Gilla

  • Ja er resa med Tobbe och Georgia var onekligen berikande. Men vilken karl du har, det kan jag säga dig Christina att min gubbe och snubbe hade aldrig tackat nej till havskräftor. Jag lovar att det hade kunnat stå på menyn varje vecka hela året. Men fläsk är ju en annan av min Kaptens favoriter, så en kotlett hade också slunkit ner utan klagan. Ha det fint. Kräm!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s