Porto Koufo och Toroni…

 (…med piratskepp och ubåtar…)

 

Porto Koufo och Toroni, Halkidiki, Grekland

Tredje gången gillt. Tillbaka i Porto Koufo, den största naturhamnen i Grekland. På Medeltiden låg piratskepp och lurade bakom de höga bergen i skydd för insyn och dåligt väder. Senare, under andra världskriget blev Porto Koufo gömställe åt ubåtar. Här fanns en marin bas och än i dessa dagar syns rester från de befästningar som tyskarna byggde. Numera är det med fredliga avsikter folk kommer, främst lockas svultna gourmander hit. Hummer, räkor, torsk, skorpionfisk, red mullet, torsk, sea bream och seabass (havs-aborre). Restaurangerna tillagar sjömaten med största omsorg efter att man pekat ut de firrar man önskar spisa. Vin från Domain Porto Carras därtill, sen är lyckan total. Vingården ligger strax norr om Porto Koufo och de producerar ekologiska viner med hög klass. Grekerna kan.

Vi tog en promenad till grannbyn Toroni för att se något nytt. En lång bukt med turkost vatten mötte oss. Vi fann gamla stensättningar från andra världskriget där soldater en gång i tiden ägnat sig åt spaning och krypskytte. Vi flög med drönaren och filmade och fotograferade. Innan vi promenerade tillbaka slog vi oss ner intill ett olivträd där det serverades kaffe. En cappuccino och ett glas vatten i all enkelhet, mer behöver man inte i den stekheta solen.

 Vi ankrar i Greklands största naturhamn…
Lock your memories and love here!
 
Gamla monument från andra världskriget…
 
Toroni, en grannby två kilometer norr om Porto Koufo…
 
 
Här kommer en film, den är på svenska. Ljudet på så ni hör vad Kapten säger!!!
 

Skepp o Hoj!

2 reaktioner på ”Porto Koufo och Toroni…

  1. Hej "Globetrotters"! Vilken trevlig film Ni har skapat! Har just kollat på den. Ni har det varmt o gott förstår jag. Det har vi också haft en längre tid här i Sverige, men nu har det slagit om till lite svalare och drägligare väder. Men jag hoppas att värmen kommer tillbaka, för de som skall ha semester.
    Det är kul o följa med Er på seglatsen via bloggen. På filmen kommenterar Kapten trevligt, men några förtydliganden från Dig Helena. Ha en fortsatt trevlig resa!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s