Vi har blivit med blötdjur…

(…och får ta bläckfisken vid tentaklerna…)
 
 
 
Kalamaria, Thessaloniki, Grekland

 

Det kom förbi en man och i handen bar han en påse med nyfångad bläckfisk. Han räckte över påsen med orden ”det är en present”. Vi tog emot gåvan och tackade så mycket.

Nere i kabyssen diskuterade vi situationen vi hamnat i. Vad gör vi nu, vi har ju aldrig rensat bläckfisk förut och antalet gånger vi lagat densamma kan man räkna på handens fem fingrar. Bläck överallt och segt kött var första tanken. Kanske enklast att kasta den tillbaka i havet och slippa problemet. Men bläckfisk ju jättegott om den är bra tillagad. Är dessutom måltiden gratis, så smakar det ju extra fint. Vi landade i att detta var kunskap vi idag saknar men absolut behöver kunna. Vem vet, i framtiden kanske vi kommer fånga egen bläckfisk, kanske är det den enda maten vi får tag på om vi blir strandsatta på någon avlägsen atoll. Så vi bestämde oss att ta tjuren vid hornen, eller i vart fall ta bläckfisken vid tentaklerna.

 

Med lite efterforskning så tog vi reda på hur den mångarmade lilla krabaten enklast rensas. Sen gick vi till verket. Det visade sig vara förvånansvärt enkelt att rensa bläckfisk. I skrivande stund ligger den i kylskåpet och väntar på att bli tillagad. Det enda vi väntar på är det gott recept, vilket vi sannolikt löst under dagen.

 

 Oj, vad gör vi av dessa…?!
 
 Ögon, bläck och inälvor…men det visade sig vara busenkelt att rensa…visste ni att djuret har tre hjärtan?!
 
 En lustig form har skelettbenet/skäddan…
 
 Snart är blötdjuren filéade…
 
Friterade tentakler är gott…vi får se vad det blir…
 
 

Skepp o Hoj!

4 reaktioner på ”Vi har blivit med blötdjur…

  1. …. fortsätter 😄🤭😉 Kan man göra fiskbullar på dessa ? Själv blev det egenrullade köttbullar , potatis med riktigt skal och kokta morötter idag… Och i såsen hade jag min egentillverkade svampbuljong med blandad svamp, mixad med lök kryddor, grädde till en euforisk smak 😍
    Bara att förvälla/koka upp …. i med morot, lök, vitlök, grädde o kryddor efter smak…. kör ner mixerstaven och fyll istränings facket och in i frysen 😉👍🏻 Bra att ha när man ska smaksätta såsen 🥰🥰🥰🤗
    Hoppas ni har det gott i värmen 😘…. ni kan väl bada ändock den eländiga covid historien …… Vi gjorde det igår natt 😘😘😘😄😄😄😎💪😃😃😘😘😘😘
    Kram på er godingar 😘🤗

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s