Kalamaria från ovan…

(…och vi avslöjar den hemliga lådan…)
 
 

Kalamaria, Thessaloniki, Grekland

Vad tycks om fotografiet ovan, det är taget med vår drönare. Kapten skickade sin flygande leksak rakt upp i skyn och så knäppte han av en bild. Häftigt. Husen ser ut som boxar, som små lådor som står sida vid sida. Fast nu ska vi berätta om en helt annan låda, den hemliga som Kapten snickrat och som vi nu avslöjar.

Ett fenomen, som kan vara till bekymmer för en seglare – är att osurrade saker tenderar att rymma i sjögång. Så fort man släpper taget om smörkniven, grönsaken och burken, far de iväg i alla möjliga riktningar. Det är med stor fascination vi minns pannbiffen som spårlöst försvann i Atlantens rullningar för ett par år sedan. Trots idogt sökande återfanns den inte förrän till kvällen. Pannbiffen hade av en bråkdels sekund (medan Styrman tittat bort) lyckats ta en imponerande luftfärd, ut ur kabyssen och in i sovhytten. När Kapten på kvällen kröp ner i sin koj så kände han något. En pannbiff. Först en förvånad min, sen en högst befogad fråga. ”Vad gör en pannbiff i min säng?” 

Hmmm…

-Älskling, vad gör en pannbiff i min säng???!
 

Att kunna sköta matlagningen säkert ute på havet är därför viktigt. Nästa gång kanske det inte är en pannbiff som far genom luften, utan en vass kniv eller het vätska som i värsta fall kan skada besättningen (fast vi är alltid noga med säkerheten, så ingen har behövt känna sig orolig). Nu har vi i vart fall nöjet att presentera den hemliga lådan vi tidigare berättat om. Någon av er trodde kanske att det var en låda med lock, likt en box man kan gömma saker i. Men ack nej, detta är en låda som Kapten snickrat, som ska gardera honom från framtida pannbiffar bland kuddar och täcken. 

TADA! PIMPSTENS SJÖGÅNGSLÅDA!

 En låda med fyra fack, för matlagning ute till havs…lådan placeras ovanpå köksbänken och sitter fast i bakkant… 
 

Lådan hålls fast genom den list som löper längs med köksbänken och den är försedd med fack i olika storlekar. I facken kan man sen lägga grönsaker och skålar med mera. Ena förvaringsutrymmet är ämnat för skärbräda och kniv. Vi ska montera några elastiska band är tanken, så vi kan klämma åt koppar och flaskor som annars riskerar att välta inne i facken. Hela idén är lånad, knyckt och tvärstulen av jorden-runt-nonstop-seglaren Anders Eriksson. Han byggde sig en liknande och genast insåg vi hur smart det är med en ”sjögångslåda” (TACK Anders för tipset, du får skicka räkning med brevduvan).

 Sjögångslådan är inte testad i skarpt läge än, det är dåligt med svall i marinan. Men tids nog. Vem vet, kanske inviger vi med flygande pannbiff på menyn. 

Skepp o Hoj!

2 reaktioner på ”Kalamaria från ovan…

 1. Hej hopp
  Kul att ni mår bra trotts karantän.
  Nu har våren kommit till Gislöv Läge.
  Igår var första sjösättning i hamnen så nu är båten i sjön.
  Imorgon bär det iväg till Mörrum för laxfiske.
  Inga Danskar eller Tyskar.
  Med andra ord lite folk men det är skönt i dessa tider.
  Segelpåsen åker givetvis med på premiären i Mörrum.
  Ha det bra
  Kram Kenneth

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s