Kapten Betong tar rast…

(…men bara för ett ögonblick…)
 
 
 
Kalamaria, Thessaloniki, Grekland

Ett gammalt kokboksställ grävdes fram ur lådorna senast vi var hemma i Sverige. Det härrör från vårt tidigare liv som landkrabbor och stället håller Styrman Pimpsten kär. Vi är petiga kring vilka prylar som får finnas ombord, det är trångt nog ändå. Allt ska ju härbärgeras och risken finns, att ju fler saker – desto mer måste man vända upp och ner på båten när man letar efter sin pryl. Men kokboksstället har nu kvalat in och sitter permanent på väggen i båtköket. Nu läser kocken sina recept lätt och smidigt för kokboken sitter placerad i ögonhöjd.

 

Så här ser stället ut med en kokbok… 
 
 Stället utan kokbok… (och då får man krokar att hänga saker i…)
 

Det tog inte lång tid förrän kokboksstället blev invigt. Varje vinter lagas det kroppkakor (minst en gång om året) och rätten bär starka minnen från barndomen. Härliga dofter av stekt lök, fläsk och kryddpeppar och första laddningen kroppkakor serveras nykokta med skirat smör och rårörda lingon. Resten kyls till senare tillfälle där de delas och steks i smör. Kroppkakor ska vara på småländskt vis, hemmagjorda och på kokt potatis (om vi själva får välja).

 

 Barnsligt gott, och billigt vilket passar oss lågbudgetseglare…
 

Stadig och mättande mat har Kapten Betong verkligen behövt, för han har hängt i masten många timmar. Vi har nu bytt stående rigg och många stag och vant blev det. De nya vajrarna är i dimension 10 mm rostfri, nittontrådig – precis som den förra som suttit där i trettiofem år. Det var inget fel på den vi hade, men tiden sa oss att det var dags. Som tur är så beställde vi och hämtade riggen precis innan Grekland slog igen på grund av pandemin, ibland ska man ha lite tur. Vi behåller den gamla riggen som reserv tills vidare.

 Ny stående rigg (…lite arbete med att fästa elkablar återstår…)
 

Vi hann även införskaffa en ny skorstensdel med hatt. Heter det så, den översta delen, hatt?! Hela vintern har vi eldat i kaminen ombord och inte behövt betala för dyr el för att hålla varmt. Något många av er kanske inte har koll på, är att elen i Sverige är betydligt billigare än på de flesta andra håll i världen. Tidigare knorrade dieselkaminen lite, för skorstensröret ovan däck var lite i kortaste laget. Det var dåligt drag. Vi testade då med att förlänga röret. Bekymret försvann och nu har vi fixat skorstenen permanent med enkom nya delar. När vi seglar så plockar vi bort skorstenen så den inte är i vägen för seglet. Så sommartid stuvas skorstenen undan och numera finns det en liten förvaringsväska som Kapten Betong sytt för ändamålet. Skorstenen ska sen förvaras i helveteshålet, tillsammans med den gamla riggen. I helveteshålet bor ingen djävul även om namnet antyder så. Den har fått heta helveteshål, eftersom man svär och stönar när man ska in där. En gång knäckte Kapten ett par revben där och därför gömmer vi saker i hålet som vi inte behöver så ofta.

 

 I förgrunden syns det gamla skorstensröret och de gamla vajrarna som ska in i helveteshålet. På Wilma ser man den helt nya skorstenen med hatt (oj så hög den är, men så bra den fungerar). Man ser även navigationljushållarna i trä som dinglar i sina snören, de är nyfernissade och ska vad det lider upp på vanten på respektive styr- och babordssida. Även jollen kom med på bild, den står på högkant…
 
 Kapten har sytt en väska till skorstensrören och hatten, under sommaren när vi inte eldar bor paketet inne i helveteshålet…
 

Inte en tråkig stund ombord. Vi lovordar vår verkstad, vår symaskin och vår oömma båt som erbjuder oss så mycket. Vi gillar att göra saker, som ni förstår. Tänk om allt vore modernt och helt…vilken mardröm!

 

Skepp och Hoj!

 

Fler bilder;

 Skeppsköket är trivsamt, och faktiskt hyggligt praktiskt och stort för att vara på båt…
 
Kroppkakorna är fyllda med fläsk, kryddpeppar och lök som man fäst i smör. För att göra matlagningen rolig så gör Styrman alltid fyllningen dagen innan… (kroppkakor kan kännas tidsödande att laga, vilket inte alls är nödvändigt om man bara planerar lite)
 
 Likaså skalar hon potatisen dagen före…här i Grekland gäller tydligen inga standariserade eu-mått på potatisen. Till ett kilo potatis gick det åt endast 2 (!) potatisar. Den ena potatisen hade storlek 37, den var lika stor som Styrmans Pimpstens högerfot… (…ja kanske samma som vänstra då…)
 
 Nykokta kroppkakor…konsten är att få i mycket fyllning så det inte bara är potatis man äter… (potatisdegen innehåller förutom potatis, även ett ägg och lite mjöl och salt…)
 
Nylagade äts de kokta, med skirat smör och rårörda lingon…
 
 Medan de oätna läggs i kylen för att bli bra lunchmat, smörstekta med lingonsylt…Kroppkakor är bra mat i coronatider om man äger mer tid och är fattigare än vanligt vill säga…(ja lite så som vi lever för jämnan, isolerade, men fattiga (läs:snåla) med all tid i världen…
 
Over and Out
 
 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s