Seglarnas påsk på distans…

(…och ett regnskydd för nedgångsluckan…)

 
 
Kalamaria, Thessaloniki, Grekland
 

Nu har påsken passerat och den firades på distans med besättningen på S/Y Sally. Våra seglarvänner sitter precis som vi, fast i dessa coronatider. De i Spanien, och vi här i Grekland. Men med teknikens hjälp så kunde vi via Facetime koppla upp och vi samtalade, skålade och sjöng i hop i över en timme och det var enormt trevligt och stämningshöjande. Inte minst pratade vi om många seglares prekära situation, då seglingsförbud gör att många väljer eller tvingas segla hem mer eller mindre utan stopp längs med vägen. Våra vänners ursprungliga plan var att sakteliga ta sig ut ur Medelhavet för att därifrån styra norröver, och se och uppleva platser de missade på nervägen. Nu kanske det blir annorlunda och för den som är nyfiken kan följa deras välskrivna blogg Sally Seglar (seglingsresor.se).

 En något förenklad påsklunch i coronatider, men dock lyckades vi skaka fram sill, potatis, ägg, knäcke, öl och nubbe…
 
 Umgänget var det inget fel på, här med seglarvännerna på S/Y Sally över facetime…
 

Annat som händer…

Våra isolerade dagar här i norra Grekland är inte endast av ondo. Alla har vi väl en lista med ogjorda ting vi aldrig riktigt kommer till skott med. Men pandemins seglingsförbud har nu öppnat upp för flera bortglömda göromål. Som vårt önskemål om ett regnskydd till nedgångsluckan som exempel. När vi seglar i motvind skyddar sprayhooden nedgången (såklart). Men kommer ett hårt regn akterifrån, så regnar det in och ner i båten. Då skjuter vi i nedgångsluckan och bommar igen. Detta fungerar såklart, men ett regnskydds-kapell har flera fördelar. Är det ett tropiskt varmt spöregn så vill vi ogärna stänga in båten, det blir varmt ändå därinne. Med ett regnskydd av tyg är det dessutom lätt att hoppa upp och ner i båten, då vi bara för det åt sidan när vi vill passera. Men framför allt så kan vi segla och styra båten sittandes i nedgången, där vi på vår bekväma pall kikar ut genom sprayhoods-fönstret och styr med hjälp av ratten på insidan. Man är liksom ute, fast inne. Många moderna båtar är ju utrustade med ett binimi-kapell över sittbrunnen, där detta överlappar till sprayhooden. Dessa båtar har således inte samma bekymmer, även om det inte skyddar helt vid ett våldsamt regn.

 

Tipset om ett kapell-regnskydd fick vi redan för tre år sedan av ett australiensiskt långseglarpar, men vi har hittills inte kommit till skott. Kanske av den enkla anledningen att det oftast är fint väder då vi seglar. Och regnar det så kommer dropparna oftast framifrån. Eller rakt uppifrån, eller från sidan där sprayhooden också skyddar. Problemet uppstår därför inte allt för ofta. Som vid ankring till exempel, då kommer regnet alltid framifrån (om man har ankaret i fören vill säga). Och när man seglar har framfarten en viss betydelse – är regnet lätt i svag medvind, så seglar man lite ifrån dropparna. Men blåser och regnar det hårt rakt akterifrån, ja då svär vi och skjuter i luckan i sitt spår. Med nedgångsluckan på plats kan vi inte sitta på pallen och styra, utan vi får välja mellan att sitta ute och bli blöta, eller gå ner i båten (och inte lika bra se vart vi styr vår skuta).

 Varje gång vi fått ett vågrätt attackregn i ryggen så har vi svurit och sagt att vi ska sy det där jäkla regnskyddet så fort vi kommer fram. Men snart har solen spruckit upp och då har det inte känts så angeläget, och snart har vi glömt. Tills nu. Tänk att det skulle krävas ett virus för att komma till skott…

 Vårt regnskydd när det är nedfällt och knäppt på sidorna…
 
Regnskyddet kan kombineras såväl med som utan nedgångsluckan. På dagarna rullar vi upp skyddet och fäster det ovanpå sprayhooden så vi har fri passage (om det inte spöregnar akterifrån vill säga, då fäller vi ner regnskyddet). Kapten har sytt en ruta i skyddet så vi kan se ut, alternativt in…
 

Regnskyddet på nu på plats. Ovankanten sitter med hjälp av tryckknappar (och det går även att fästa sidorna). Vi har stor glädje av skyddet redan nu, varje dag (inte bara när det regnar) för när kvällen infaller så drar vi för regnskyddet för att inte släppa ut den goa värmen vi har ombord som dagens sol gett oss. Kvällarna är inte så varma ännu här i Grekland, men samtidigt vill vi ju vädra och få in massa härligt syre ombord. Och skulle det mot förmodan börja regna mitt i natten, ja då är ju skyddet redan på plats. 

 

Skepp o Hoj!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s