Marilyn Monroe…

(…ska inte förväxlas med…)

 
 

Kalamaria, Thessaloniki, Grekland

 

Go to Marilyn Monroe”

 ”???”

 Vi stod som två levande frågetecken framför den lille mannen som just uppmanat oss att besöka Marilyn Monroe. Vi hade frågat efter någon butik som säljer skorstensrör. Hade frågan gällt sexiga underkläder så hade vi förstått att en klädboutique kunnat heta så. Men ett skorstensrör till vår dieselkamin…det kändes helt enkelt inte rätt. Mannen noterade vår tvekan och försökte på nytt.

 

Marilyn Monroe”

 

 Just som han upprepat meningen insåg han sitt misstag och så började han gapskratta. ”No no no”. Med viftande händer framför ansiktet, precis som om han försökte slå bort grodan som just hoppat ur munnen, avvärjde han sin felsägning. Vi kunde inte annat än att skratta med. Så snart han hämtat sig, fick han fram vad han egentligen menat.

 

 ”LEROY MERLIN”

 

Butiken ska inte förväxlas med en blond kvinna…
 

LEROY MERLIN är en stor europeisk butikskedja av samma typ som Bauhaus. Namnet Merlin klingar inte helt olikt Merilyn, men där tar nog likheterna slut. Skådespelerskan, fotomodellen och popkonstens mest kända ansikte har sannolikt väldigt lite med byggvaruhuset att göra. Vi tackade mannen för upplysningen och klev småfnissande ut ur den lilla järnhandeln. Vi begav oss till busshållplatsen för att åka dit, ja inte till Marilyn Monroe då, utan till Leroy Merlin – som vi visste skulle finnas i samma köpcentra som IKEA.

 Skorstensröret behöver vi för att förlänga det nuvarande vi har. Vår dieselkamin tenderar att sota igen för skorstenen är lite i kortaste laget, det blir inte tillräckligt drag. Vi har levt med detta i flera år, så inget nytt under solen. Men nu var det dags att ta itu med problemet.

Med ett bussbyte tar det en halvtimme till köpcentret där bland annat IKEA, JYSK och LEROY MERLIN ligger. Bussarna stannar precis utanför det svenska möbelvaruhuset och hållplatsen är en stor knutpunkt och slutdestination för flertalet busslinjer. Här byter många resenärer buss för vidare färd. Grekerna har valt att kalla busstationen för…(trumvirvel)…IKEA !!! Det gör att de bussar som kör dit har IKEA utskrivet som destination i framrutan. Tala om smygreklam för företaget! Som att det skulle stå ICA eller H&M, eller varför inte Systembolaget på de svenska bussarna. Vi tror i vart fall inte att det får stå ett företagsnamn på bussarna där hemma…

 

 Smygreklam för IKEA, vi tar först femmans buss och byter till 2K eller 3K (K.T.E.L är den andra busstationen där bussen vänder, inne i Thessaloniki) 
 

Vi fann vårt skorstensrör och så även två solpaneler. Solpanelerna stod också på inköpslistan och på Leroy Merlin fann vi dem för närmare halva priset mot i båttillbehörsaffären. Solpanelerna kommer fungera som flyttbara ombord så vi kan (när vi behöver) ladda på batterierna extra fort. Nu har vi solpaneler motsvarande 1 kilowatt ombord, det vill säga 1000 watt. Vi kommer vara självförsörjande på ström, så även vintertid. Som ni förstår så förbrukar vi en hel del elektricitet ombord, inte minst omvandlar vi 12 volt till 220 volt. Elströmmen plockar vi sen ut genom användandet av symaskin, dammsugare och allehanda elverktyg mm. Vi har även lyxen att ha en rejäl kyl och frys ombord så vi kan bunkra mat för lång tid. Nu kommer vi kunna fylla på vår batteribank om 600 A Litium hyggligt effektivt – särskilt om vintern då soltimmarna är få. Vän av ordning undrar kanske, om det inte blir problem för litiumbatterierna om solen står och matar på oavbrutet. Men dilemmat har vi löst med en regulator som styr detta. Batteribanken kan aldrig bli överbelastad, inte heller kan vi tömma banken för mycket, för då går larmet.

 

 Känslan av att vara helt självförsörjande på elektricitet är underbar. Det är också skönt att slippa hushålla, som vi vet att många andra seglare måste göra. Det må vara en sak att vistas några få sommarveckor på båt, när solen står högt på himlen och klimatet är varmt. Mot att bo året om på båt, det är en helt annan sak. En extrabonus är också, att när väl panelerna är inhandlade – så är solen gratis. Ett liv utan elräkningar är rätt najs.

 

 Vi längtar ut på havet…
 

Vi utgjorde sannolikt ett udda inslag i stadsmiljön när vi klev ombord på bussen med två stora paket och ett skorstensrör. Väl tillbaka i marinan så konstaterade vi, att vi nu investerat klart för året. Nu återstår bara att installera och utföra diverse arbeten, så vi blir seglingsklara till våren. Med stor avundsjuka tittar vi nämligen på de andra segelbåtarna i hamnen som under helgerna ger sig ut i bukten för lite segling. Tids nog kommer nog turen även till oss…

 

Skepp o Hoj!

 

6 reaktioner på ”Marilyn Monroe…

 1. Hej go vänner 😍😍😍
  Här laddar vi för Lucia 😅😘
  Så morgonkaffe med skönsång ca, 7 till morgon blir sååå mysigt 😉😃
  Kollar på Ernst först 😉😍😀
  Ha nu en supertrevlig kväll 😘🤗

  Gilla

 2. Visst är det härligt att vara självförsörjande på el. Vi har två 125 W solceller på taket så kan leva helt utan att leva på ström. Vi laddar telefoner och läsplattor och till och med den bärbara datorn på 12 V. Vi har valt att inte ha omvandlare till 220 V ombord. Kramar från oss på M/F Solsken ❤️❤️

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s