Ett kapell till far…

(…och ett fantastiskt fint avsked…)

 

Lysekil, Bohuslän, Sverige

 

Våra dagar har varit fyllda av förberedelser inför begravningen. Det blir inte sällan så när någon seglat bort på evighetens hav och lämnat sin plats på jorden. Nu har vi tagit farväl av Felix och gudstjänsten blev precis så personlig, ljus och vacker som vi hoppats på.

 

Kapten hade dagarna före avskedet satt sig ner vid symaskinen. Där syddes ett täcke till kistan av kapelltyg i rödaste burgundifärg. Inför begravningen hade även Styrman med penna och vässad hjärna skrivit det avskedstal som Kapten skulle hålla och Kaptens bror hade skapat ett enastående bildspel med stöd av sin fru. Ett bildspel med en rullande tidslinje och tonerna av Frank Sinatras My Way där Felix liv passerade i revy.

 

 Så kom då dagen då det blev dags att ta farväl i kyrkan.

 

På plats i kyrkan före gudtjänsten fixar Kapten till (båt)kapellet han sytt, ovanpå locket placeras Felix byxor, splitsnål, sax och tumstock. Tavlan av Felix har Kaptens bror målat och bakom kistan syns modellen av Wilma (ja hon hade tidigare grönt skrov) 
 
Nålar och passmärken, mallning pågår…detta hade Felix uppskattat…

 

Felix kändes högst närvarande, på kistan låg hans blåbyxor, splitsnål, sax och tumstock. Båtmodellen av Wilma var med och den fina tavlan av Felix som Kaptens bror målat. Felix inspelade röst ljöd ur högtalarsystemet och bilder rullade förbi på storbildsskärmen med axplock från hans innehållsrika liv. Kapten höll talet som var fyllt av anekdoter, tokroliga händelser som på ett träffsäkert sätt beskrev Felix speciella personlighet. Begravningen blev precis så vi hoppats på – ljus, personlig och fylld av tacksamhet där kanske det högsta beviset var alla de skratten som bubblade upp ur bänkraderna bakom oss. Så fantastiskt att få gå på begravning och skratta lite. Begravningen var så klart ett avsked med en och en annan ledsen tår men framför allt så var det en tacksamhetsfest, en hyllning till Felix livsgärning. Prästens fina tal till sin vän Felix handlade såklart om båtar, ett intresse som de delade och Gud fick faktiskt kliva lite åt sidan – detta var Felix dag! Efter begravningsgudstjänsten samlades vi i verkstaden och lokalen fylldes till bredden av vänner och familj. En avskalad tillställning med uppsluppet mingel med kaffe och mandelkubb (Felix favorit).

 

Ett personligt avsked och många var vi som samlats i kyrkan… 
 

Vi vill från hjärtat tacka alla som kom till kyrkan och till kapellmakeriet efteråt. Vi vill även tacka för de blommor som skickats samt gåvor till Sjöräddningssällskapet med mera. Tack också till alla er andra som på något sätt hört av sig till oss med omtanke och värme. Ett särskilt tack till våra vänner Mikael och Christina som låter oss bo i deras hus medan de är på semesterresa, de har lämnat såväl godis i skålen och vin i kylen åt oss. Om natten har vi en gosig katt som gör oss sällskap.

 

 Vackra höstdagar i Lysekil…
 

Nu är begravningen över och bloggen kommer återgå till det liv vi har som långseglare, även om vi inte är tillbaka hos Wilma än. Framför oss har vi rätt tunga och avgörande beslut att ta kring vår framtid – om hur vi ska förvalta arvet som kapellmakarson och sonhustru. Symaskinerna står tysta och frågan är om de ska fortsätta ljuda och förse Lysekilsborna med båtkapell och annat. Verksamheten går att kombinera med seglandet men fokuset blir då ett helt annat – och vi måste i sådana fall hitta former för det. Men nu ska vi inte gå händelserna i förväg, än har vi inte tagit beslut. Ni lär få veta. Oavsett så kommer bloggen definitivt leva vidare med sina solskensprojekt, oavsett om vi renoverar fartyg, långseglar eller syr kapell för glatta livet. Vi tenderar att leva vårt liv i projektform med tvära lappkast emellan dem. Frågan är om det är dags igen…

 

Skepp o Hoj!

 

 

10 reaktioner på ”Ett kapell till far…

 1. En väldigt fin akt och det såg så fint och stämningsfullt ut. Tänk att man kan ha en så fin stund. Tänker på er och era fortsatta äventyr. Vi har inte kommit iväg söderut än för Kirsi har inte varit bra sedan vi kom hem från Spanien i våras men nu är hon på bättringsvägen. Vi får se vad som händer. Jag har pratat om att ta husbilen till Grekland men inte i år. Det kommer fler vintrar! Hälsningar Dan!

  Gilla

 2. Hej Hopp
  Beklagar sorgen men jag tror Felix satt med ett stort leende o titta på allt fint ni gjort.
  tiden går nu har ännu en båtsäsong gått båten ligger på land igen o vi har hunnit med två veckor på Teneriffa.
  Njutit av sol värme dricka o många runder i hamnen.
  tyvärr fick vi kalima 4 dagar (Afrikavärme noll vind) de klarar inte en Skåning.
  på tal om annat.
  Jag vill beställa 2 st sjö säckar en grå o en röd MEN svarta snöre i båda för ibland är inte klöver 5 så ren när man rotat lite här o där o jag har svårt att hålla dom borta.
  adress får ni här i övrigt så kan ni väl meddela hur rutinerna är med bet mm.
  Kenneth Nilsson
  Ålavägen 7
  231 92 Trelleborg
  ha de bra tack för underbar läsning
  Kram Kenneth (minicykeln)

  Gilla

  • Hej, trevligt att höra av dig o få en liten rapport. Visst syr vi sjösäckar åt dig, vi hör av oss när de är klara. Det blir efter vi har röjt klart efter Felix om det är ok?! Mörkblått snöre i båda är inget problem! Kram från oss 😍

   Gilla

 3. Bästa Kapten o Styrman.
  Vilket fint o värdigt avslut för Felix. Han känner sig säkert hedrad där han nu befinner sig. Du, Helena, har som vanligt "målat" med Dina fina ord, och Kapten har fixat det praktiskt, som bara han kan göra. Allas våra liv har ett slut, men Felix har säkert satt spår som inte går att utplåna. Och han kommer säkert att finnas med Er hela livet. Jag önskar att jag hade kunnat närvara, men nöjer mig med att läsa om den fina begravningen! Fortsätt seglatsen. Jag tänker på Er!

  Gilla

 4. Käraste Tjoppe och Helena

  Beklagar verkligen felix bortgång…

  Tyvärr hann jag bara träffa Felix vid ett tillfälle, men det var ett möte jag aldrig glömmer. Kände igen Tjoppe i honom, i varje ord och tanke. Ett mycket fint minne 😊
  Fantastiskt fint avslut ni gav honom. Precis så hoppas jag att mitt avslut blir, fina minnen, anekdoter och kanske några stycken GT (Felix style =Gin and a drop of tonic water)

  Kramar
  Konstruktören

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s