Det bästa och det sämsta…

(…i vårt tycke…)
 
 Att träffa nära och kära hör till det bästa med Sverige…här är Styrman med sin finaste vän!
 
 
Svanesund, Bohuslän, Sverige

Lustigt nog blir en hemresa till Sverige också till ett äventyr. För oss är ju Sverige mer som att resa bort där Wilma var hon än befinner sig, är hemma för oss. Någon egentlig fast punkt saknar vi idag. När vi dessutom flackar runt med vår kappsäck mellan olika hem och sängar (som vi gör nu) så förstärker det såklart känslan av att Sverige inte är vår naturliga plats. Så vilka reflektioner har vi då gjort sen vi klev av flygplanet på Landvetter där ett grått och blött Sverige mötte oss. Det starkaste intrycket att allt är så rent och prydligt här. Inget skräp på gatorna och trottoarer och husfasader är hela och är allt så grönt, trots det dystra höstvädret. En annan reflektion är att människor i Sverige kroppsligt är smalare än greker och vi ser få rökare. Grekerna röker som borstbindare, hela tiden och överallt. 

 

Redan dagen efter hemkomsten hade Styrman Pimpsten en inbokad mammografiundersökning på sitt schema. Mäkta förvånad blev hon när hon insåg att besöket inget kostar. Varför gratis, ville hon veta och sköterskan förklarade att det inte ska vara av ekonomiska skäl man avstår från den viktiga kontrollen. Ja det är lätt att ta sådana här förmåner för givet. Sverige är på många sätt ett fantastiskt land och vi inte får glömma bort att uppskatta det vi har och får. Men några nackdelar då förutom klimatet, finns det? Ja redan något dygn senare när Styrman hoppade på tåget från Halmstad för att i Göteborg byta till buss mot Lysekil så kom det stora bakslaget. Kapten hade åkt före till Lysekil för att börja ta itu med planering av begravning och annat, nu skulle Styrman komma efter.

På bussterminalen i Göteborg kostar det tio kronor att gå på toaletten. För att öppna dörren och göra sitt angelägna ärende måste man betala på något sätt. Kontanter går ju inte, trots att det ännu är ett godkänt betalningsmedel i vårt land. Men man kunde istället Swisha. Sorgligt nog saknar Styrman internet på sin mobil (den används bara nu under några veckor när vi är hemma) Men toalettdörren erbjöd även att öppna sig med hjälp av SMS. Så bra tänkte den något nödiga Styrman och började läsa instruktionen på skylten. Men så läser hon också;

Kontantkort måste betala med Swish

 

 GAAAH! Swish kräver internet (som Styrman inte har) och SMS från en mobil med kontantkort accepteras inte. Att behöva betala för ett abonnemang varje månad som man inte har behov för 49 veckor av året verkar ju vansinnigt. Så med korslagda ben hoppade Styrman nödigt ombord på bussen mot Lysekil.

 

 Nödig??? Inga kontanter accepteras och du får inte ha kontantkort och sakna internet/swish…
 

Denna sida av vårt älskade vackra och rena land skaver oerhört. Detta ultramoderna teknikfrälsta samhälle som stänger så många medborgare utanför. Vill vi verkligen ha ett samhälle som gör det så komplicerat att göra ett av de mest grundläggande behoven vi människor har, som att kunna kissa. Problemet kan ju kännas bagatellartat för den som sitter på alla funktioner men långt ifrån alla är där. Alla de i vår befolkning som idag är äldre (dit vi ju alla ska dessutom) och andra svaga grupper som exempelvis bär på handikapp. Plötsligt kändes Sverige inte lika attraktivt längre. Vi har skapat ett samhälle där en stor del av befolkningen tillhör ett B-lag, och då tänker inte Styrman främst på sig själv för hon reder sig nog ändå trots att hon blev förvägrad att göra toalettentré, utan hon tänker på alla de andra som saknar en stark röst.

 

Bortsett från denna lilla kissnödiga fadäs (nä hon kissade inte på sig utan lyckades hålla sig) så har det varit bra. Sverige upplevs lite forcerat där mycket kretsar kring konsumtion förvisso, livet ombord på båt är inte fel. Bäst här hemma är naturen och såklart vänner och familj. Bäst som seglare på heltid, är nästan allt annat.

 

Skepp o Hoj!

 

 

2 reaktioner på ”Det bästa och det sämsta…

  1. Ja Du bästa Helena! Jag håller med Dig i det som Du skriver här ovan. Sverige är fantastiskt på många sätt, och det är väl inte alltid som man har förstånd att inse det. Men, som Du skriver, finns det mindre bra saker, och det är, att allt skall kosta pengar. Även en sådan mänsklig rättighet att kunna uträtta sina behov. Har själv råkat ut för det. Man skall kanske ha med sig en svart påse, som till hundar? Det är ju egentligen en riktig skitsak. God fortsättning!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s