Vi gungar in i Greklands enda fjord…

(…och där ligger fiskebyn Gerakas gömd…)
 
 
 
 
Gerakas, Peloponnesos, Grekland
 

Med Port Sabatiki i ryggen drog vi upp seglen precis utanför hamnpiren. Strax utanför den skyddande udden vandrade vågorna i den friska vinden och det vita skummet yrde på böljornas toppar. Vi hade medvetet valt en dag med frisk vind för att få god skjuts på vår väg mot nästa mål. Med en fart på sex och en halv knop och vinden snett akterifrån så kände vi att dagens seglats skulle gå undan, men lyckan blev kortvarig. Redan efter någon timme avtog vinden. Samtidigt reste sig sjön och blev stökig och svallen rullade in från två olika håll och gjorde seglingen obekväm. Om vår babordssida låg havet öppet utan några skyddande öar och om styrbord låg kusten bergig och hård, med klippor som stupade ner i havets bränningar. Vinden vred sig ytterligare under dagen och vi tvingades längre ut från kusten. Att lägga seglen likt fåglars vingar ut åt två olika håll (segelsättningen kallas på engelska för ”wing on wing”) var inte möjlig i den gropiga sjön. Istället låg vi kvar på slör och vi slog på undanvind ett par tre gånger för att inte hamna fel. Göromålen ombord anpassades till mindre ansträngande sådana, vilket innebar att vi lyssnade på Sommar i P1. För en stund glömde vi bort havets eviga rullande. Ett par tillfällen fick vi möten där vi såg hur segelbåtarnas master pendlade från sida till sida likt taktvisande metronomer och vi slogs av tanken att havet denna dag liknade mer en kokande gryta än någonting annat. Men humöret var på topp trots båtens osymetriska rörelser. Sådana här seglingar får man emellanåt och vädret var ju trots allt soligt och högtrycksbetonat.

 

 Det rullar ute på havet och Kapten har just hängt upp lite nytvättade kläder på tork, sen lyssnade vi på Sommar i P1…
 

Med blott tre distans kvar så slutade det blåsa helt och vi fick starta motorn. Snart kunde vi styra in i Greklands enda riktiga fjord. Helt osynlig från havet är den men med sjökortets hjälp hittade vi hålet och kunde styra in mellan bergen. Vi kom efter ett par kurvor in på lugnare vatten. Havsviken är lång och avslutas med en sjö, halvvägs in grundar det upp så inte segelbåtar kan ta sig längre.

Här ligger den lilla fiskebyn Gerakas. Den mesta delen av kajen var redan upptagen av andra båtar när vi kom, fler än vi hade sökt skydd för svallen. Men vi fann en ledig plats längre in där djupet var mer osäkert. Vi droppade ankaret i mitten av floden och backade in mot kajen. Med några få meter kvar mot kaj så grundade det upp och vi slog rodret i sjöbotten, BONK – inte allvarligt för vi smög fram i den händelsen det skulle bli för grunt. Vi tyckte ändå att vi låg bra med ankaret och platsen och vi hade heller inte så många andra val, så vi förlängde akterlinorna och drog Wilma längre ut från kaj. Nu ligger vi här med ett för stort kliv för att kunna hoppa i land och vi använder jollen som linfärja mellan Wilma och fast mark.

 

 Wilma ligger i Gerakasfjorden och vi ligger med långa akterlinor för annars slår rodret och kölen i havsbotten…bakom syns det vackra berget Parnon…
 

Gerakasfjorden har en unik fauna och vattnet längst in övergår i en grund sjö, näst intill en våtmark som gör platsen idealisk som barnkammare får små fiskar och andra vattendjur. Vi har sett stora sköldpaddor och enligt rykten så gör gärna delfiner segelbåtarna sällskap in i hamn för att sen vända ut till havs igen. I Gerakas fiskeby råder lugnet där husen ligger på ett pärlband längs med kajpromenaden. Några av husen inhyser charmfulla tavernor där fisk tillhör de självklara anrättningarna. Sjömaten fångar Gerikas egna fiskare där vi ser dem lämna viken i de klassiska små fiskebåtarna i färgglada kulörter. Fiskebåtarna är förvånandsvärt små med tanke på att havet kan rulla rejält utanför.

 

 

En av Gerakas små fiskebåtar…
 

Vi har valt att bli kvar här i ett par dagar, de andra segelbåtarna stannade bara en natt. För vår del handlade det om att Kapten behövde supporta på hemmaplan, platsen bjuder på bra telefon- och internetsignal. Det är smått fantastiskt hur man kan delta på konferenser och möten via Skype och liknande programvaror. Den snabba digitala utvecklingen är inte bara av ondo utan helt klart underlättar den livet för oss seglare. Tänk bara förr, hur vanligt det var att närstående till seglare började oroas där hemma när dagar gått utan kontakt och livstecken. Nu för tiden är det mycket sällan någon behöver bli riktigt orolig, tekniken finns där om man så önskar. Samtidigt kan vi som moderna människor supporta dem där hemma och i den mån vi inte finns på plats rent fysiskt, så har vi i vart fall tiden på vår sida. Och tiden, ja det är en bristvara i dagens samhälle.

 Allt gott, vi njuter av en spektakulär och spännande plats och snart kommer vi att segla vidare söderöver. Och fungerar tekniken så får ni hänga med på ett hörn, ni webb-seglare som mönstrat ombord på Wilma. Hoppas ni vill segla med oss ett tag…

 

Skepp o Hoj!

 

Dagen bjöd på osymmetriska svall och vågor…
 
 Seglatsen gick från norr till söder…vi är på den stora halvön Peloponnesos som ligger söder om fastlandet…
 
 Det var skönt att ta sig i land, svallen letar sig in i fjorden och Wilma rullar även här inne till viss del. Alla andra segelbåtar har gett sig av…
 
 Vi har parkerat precis intill ena tavernan…
 
 Bebyggelsen är snitsig och husen är ompysslade…
 
 I den grundare delen av fjorden ligger mindre båtar…
 
 Vi slår oss ner och njuter av utsikten och spanar in de små fiskarna som hoppar i vattnet…
 
 Sista delen av fjorden är riktigt grund och övergår stundtals i våtmark/sankmark…
 
 En perfekt barnkammare för småfisk, överallt hoppar det något i vattnet…
 
 Därnere ligger Wilma…
 
 Gerakas består egentligen bara av två vägar, en nere vid vattnet och den övre som går parallellt på ovansidan av första raden av hus…
 
Vi slog oss ner för en kaffe och vatten på Botzi Café och Bar…allt är enkelt men välskött här…
 
 De flesta turisterna besöker Gerakas över dagen, det tar 20 minuter hit med bil från Monemvasia…Wilmas mast syns i bakgrunden…
 
 Även här dinglar vindruvsklasar…
 
 
Over and Out
 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s