Den dolda pärlan Porto Koufo…

(…ett paradis som erbjuder sina besökare en enastående natur och god mat…)
 
 

Porto Koufo, Sithonia, Mellersta Halkidiki, Grekland

 

Nu är vi så gott som längst ut på Sithonia-halvön, i Porto Koufo.

 

Vi seglade in genom den smala öppningen mellan de två bergen och där innanför fann vi något av en naturens egen hamn. Platsen förde tankarna till en norsk fjord och det kändes som vi befann oss på stranden av en fjällsjö.

 

 

 Vi har just droppat ankaret och Porto Koufo ligger stilla med en regnbåge ovanför…
 

I ena hörnet av havsviken ligger Porto Koufo, en stilla fiskeby med några få men väl besökta restauranger. De ligger precis intill vattnet och de två äldre kajerna, som vi misstänker har anor från andra världskriget. Under denna ofredade tid gömde tyskarna sina ubåtar här, en idealisk plats på grund av naturhamnens djup och dess strategiska läge.

 

Diametralt hamninloppet, några hundra meter från själva byn ligger badstranden och där finns några mindre hotell också. Ett fåtal semesterfirare som ägnar sig åt sol och bad ser vi, ännu har inte säsongen dragit igång på allvar. Desto fler är de fritidsfiskare som söker sig hit. De fiskar från stranden, från kajerna och ståendes en bra bit ut i vattnet. Platsen är inte överexploaterad utan det känns tvärt om som att omvärlden ännu inte har funnit denna gömda pärla. Vi hoppas det får förbli så. I Porto Koufo bor blott dryga 100 personer om vintern.

 

 Ingen trängsel på stranden, detta måste vara minst lika vackert som i Karibien…
 

Vid kajen ligger små fiskebåtar och trängs, emellanåt kan man se dem komma och gå. Det rogivande dunkandet från motorerna ramar in känslan och på andra sidan berget, där vi nyligen själva kom inseglande, finner de sin fångst. Porto Koufos tavernor erbjuder självklart fisk och skaldjur och rykten går långväga om att den färskaste fisken och de finaste skaldjuren i hela Grekland serveras här.

 

På restaurang Porto Marina njuter vi av den välsmakande maten, ett stort fat blandat med fisk och skaldjur, som en slags grekisk variant på skaldjursplatå. Det var så gott så gomseglet fylldes likt en fullriggare på öppet hav, vi åt och vi njöt. Efteråt bjöds det på dessert, grekerna gör gärna så. Men lyxigare än denna bricka med glass, små bakverk och färsk frukt har vi aldrig tidigare skådat. Allt detta tillsammans med bröd, tzatziki, dryck och två cappuccino kostade oss inte mer än 32 euro sammanlagt. Medan vi njöt av maten såg vi Wilma ligga på ankaret intill, bara ett stenkast bort.

 

 Fisk och skaldjur är Porto Koufos specialitet…
 

Porto Koufo är en dold pärla, ett stycke paradis. En plats som må vara liten till ytan men som finner en stor plats i våra hjärtan. Maten och naturen har en central plats här. Porto Koufo är en plats som man aldrig slutar minnas och den tillhör en av våra favoriter.

 

 Öppningen ut mot havet, .här ligger vi väl skyddade för väder och vind…
 
…där nere i hörnet har vi ankrat upp…
 
Kommer du bilvägen så ska du svänga av här, lova det!!!
 
Den bästa restaurangen i Porto Koufo enligt TripAdvisor, Porto Marina heter den. Vi rekommenderar deras fisk- och skaldjursfat…
 
Räcker till två personer gott och väl…
 
Kapten hugger in, han är förväntansfull…
 
I Grekland bjuds det ofta på dessert efter maten, det kan vara lite äpplen med kanel eller yoghurt med honung…men vad sägs om det här?!! 
 
Skaldjursfat, bröd, tzatziki, dessert, cappuccino, öl och vatten…32 euro…(Styrman drack bara vatten och Kapten unnade sig en öl så dryckeskostnaden var sparsam bör tilläggas…men ändå…)
Wilma såg vi från vårt bord, hon skötte sig fint…
 
Vi gick en promenad och följde stranden…
 
Från de flesta vädersträck skyddas naturhamnen av de omkringliggande bergen…
 
Mittemot inloppet ligger en fin badstrand…
 
En favoritplats för fritidsfiskare om vi ska tro antalet som sökt sig hit…
 
Styrman njuter av blommor…
 
Vattnet är enastående friskt och klart och Styrmans ben börjar bli brunbrända…
 
 En handfull semsterfirare har funnit den långa sandstranden och det finns gott om plats…
 
Porto Koufo erbjuder sina besökare åtta små restauranger eller fik, flertalet ligger lummigt och de ser så inbjudande ut så man vill gå in på varje ställe…ännu tidigt på dagen men om några timmar fylls borden av hungrande gäster…
Ett café i Porto Koufo…
 
Här är vi nu, nästan längst ut på halvön Sithonia i Halkidiki…
 
 
…och så här har vi seglat sedan vi kom till Grekland…
 

Skepp o Hoj!

 

 

2 reaktioner på ”Den dolda pärlan Porto Koufo…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s