Hemma hos del 2

(…välkommen att titta in i vårt vardagsrum…)

 

Naxos, Kykladerna, Grekland

 

Vår serie i att visa lite av hur vår flytande bostad ser ut fortsätter. Missade du del 1 så hittar du den HÄR.

 

Idag ska vi visa vår salong tillika vårt vardagsrum. Under durkarna i detta utrymme finns tankar gömda, den ena är en färskvattentank och den andra innehåller diesel. Här går även masten igenom taket och ner till kölsvinet. En rätt osexig detalj, men masten står säkert i vart fall vilket är viktigast. I övrigt är nog salongen rätt ren från båttekniska prylar.

 

Det är inte så mycket vi gjort i salongen i vinter, men några ting…

 

Vi har monterat den vattentank på 110 liter som vi köpte i slutet på sommaren. Den bor ovanpå den ordinarie tanken där dessa tu är sammankopplade med varandra. Att ha en stor tank som tornar upp sig som en pjäls i kortänden av soffan var ingen rolig syn. Så vi bestämde oss för att gömma vattentanken i en låda. Sagt och gjort och vi blev mycket nöjda. En avställningsplats fick vi på köpet samt extra stuvutrymme (på insidan av lådan som uppstår i utrymmet mellan tank och låda). Detta ändrade hela utseendet av salongen och vi tycker inte det blev till det sämre. Platsen var tidigare rätt outnyttjad och fördelarna med att kunna bunkra mer vatten överväger. Nu behöver vi bara bunkra vatten två gånger i månaden.

 

Vi har även en ny lampa som hänger i taket i salongen. Eller ny och ny?! Den är över femtio år gammal och den satt en gång i tiden i masten på fartyget vi tidigare ägde och renoverade där lyktan tjänstgjorde som ankarbelysning. Tidigare hade vi en vacker mässingslykta ombord på Wilma, men glaskupan sprack någon gång i höjd med Frankrike och sedan dess har vi letat med ljus och lykta (hö hö hö) efter en ny kupa, dock utan framgång. Den lyktan ligger sen en tid undanstuvad och där får den förbli. Nackdelen med den förra lampan var att den skymde lite retsamt sikten när vi ville titta på tv, denna nya mindre hänger inte alls i vägen. Vi gillar vår lite annorlunda lampa då den bär på ett särskilt minne. Nu har vi konverterat den till LED och splitsat ett snöre så vi kan surra den när vi ska ut på havet.

 

En annan liten detalj som har hänt är att vi har köpt ett par kasthakar och monterat på vårt bord. När bordsskivorna är fällda och vi seglar så svänger dessa och slår i takt med vågornas rörelser, irriterande och det sliter på inredningen. Vi har tidigare löst det med att slå ett snöre om bordet för att hålla bordsskivorna på plats. Nu med de nya hakarna så kan vi låsa bordet snyggt och praktiskt.

 

Sen var det då dessa garderobsdörrar. Dessa har vi nu, vi har även skaffat gångjärn. Men i skrivande stund så står de och väntar på att bli målade. Vi får se om vi hinner få upp dem innan vi kastar loss, annars kan det vara något att ägna sig åt stilla dagar på ankaret.

 

Likt i förra inlägget så bjuder vi på före och efterbilder, där får ni se hur Wilma såg ut sommaren för fyra år sedan. Vi älskar vår salong och om kvällarna under mörka årstiden så intar vi, efter vi ätit vår middagsmat, var sin soffa och vi njuter av svensk streamad tv. Just nu tittar vi på Mästarnas Mästare vilket känns lite extra skoj då tävlingen går av stapeln i Grekland.

 

Här är Wilma för fyra år sedan;

 
 
Så här såg det ut när vi var färdigrenoverade innan vi kastade loss för tre år sedan (bild nedan)
 
 
 
Så här ser det ut idag, bilder nedan;
 
Välkommen hem till oss, ditt vardagsrum är sannolikt större än vårt (om du nu inte bor på båt vill säga). Men ofantligt mysigt och med lätthet så sitter man 6-8 personer här.
 
 

I lådan ryms en vattentank, på köpet fick vi en praktisk avställningsyta…
 
Denna gamla lykta satt i masten på vår förra båt som var en dansk fiskeskuta som vi byggde om. Ett litet minne från den tiden…
 
 Kasthakar för att sjösurra bordet, istället för snöre. Små detaljer som gör stor skillnad…
 
 
 
I nästa Hemma-hos-repotage så ska vi titta in i verkstan ombord. Men i skrivande stund är arbetsbänken där fylld av en massa verktyg och burkar så vi får nog be Kapten röja lite innan Styrman kommer farandes med kameran. 
 
 
Skepp o Hoj!

 

 

 Wilma seglar – hemma hos – salong – båtrenovering – segla i medelhavet – Grekland – långsegling – bo på båt – genomgående mast – kasthakar – segelbåt – sailingboat

2 reaktioner på ”Hemma hos del 2

  1. Hej på Er. Varför ska man bo i en villa med 170 kvm golvyta när man ändå kryper ihop i myshörnet för att läsa en bok eller titta på TV eller ta en drink och mysa ihop med sin livskompis. Kram på Er, FELIX

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s