Hemma hos del 1

 (…fast hemma hos oss då…)

 
 
Naxos, Kykladerna, Grekland 
 

När vi kom inseglande till Naxos i oktober i fjol så såg Wilma inte fullt lika ut som idag. Vi hade då som brukligt en plan för de kommande månaderna då vi skulle ligga och trycka i trygga hamn medan dagarna höll sig kortare, svalare och blötare. Därtill så skulle vi resa hem en sväng. Nu har vintern passerat och vi är väl så gott som klara. Vi har sammanställt delar av det vi gjort och för att ni inte ska drunkna i mycket text och många bilder så delar vi upp inläggen lite.

 

STYRHYTTEN – BYSSAN

 

Först ut kommer styrhytten aka byssan. (ordet aka kommer från engelskan och står för ”also known as”) I styrhytten lufsar vi numera runt i en mjuk rojalistisk kärleksfärgad heltäckningsmatta. Den förra matten som var grå till färgen började smula något så förskräckligt på undersidan där gummit hade torkat. Den betedde sig som en smulpaj och det var något irriterande. Vi fick till och med smulorna ner på vår fina gula Vetusmotor som bor under golvet (läs; durken). Utbudet av mattor var inte riktigt som hemma där man finner ett brett sortiment även för mer tuffa utrymmen som ju faktiskt en båt är. Utbudet var betydligt mer begränsat här på Naxos och de mest praktiska mattorna var urtråkiga. Men då vi är rätt ordningsamma och tar av oss skorna så fort vi kommer in, så föll vi till slut för en fluffig sak som rimmar fint i färg med annat ombord. Det ska vara skönt och mjukt under fötterna.

 

Hela tiden utmanas vi mellan att göra båten mysig och hemtrevlig i kombination med att den ska vara funktionell och kunna vara ute på havet samt inrymma en del tekniska prylar och elektronik (som aldrig tillför utseendet något positivt i vårt tycke). Vi är dessutom rätt sparsmakade som personer och gillar inte att det står en massa prylar framme, vi vill ha rena ytor och gott om plats. Något av ett önsketänkande då bostaden håller måtten 10×4 meter typ.

 

Byssan har nu fått nytt kakel, gardiner, ny färg på väggar, skåpluckorna har fått nya spärrar, ny ugn, ny matta, täckskivor som döljer skruvskallarna på de genomgående bultarna till räcket som sitter på utsidan, bokhyllan mellan styrhytt och salong har kapats med såg och våld för att ugnen skulle få plats, en del nya elkontakter har sett dagens ljus, ny ledslinga med tillhörande fint arbetsljus över kökbänken…ja och så skolådan och hyllan Hubert till hushållspappret, små praktiska ting som underlättar livet ombord.

 

Vi har nu fotograferat och det är väl första gången i världshistorien som man har anledning att skälla och skylla på solen, men den skapade motljus i alla bilder då dess strålar smet in genom fönster och dörrar (läs; ventiler och nedgångslucka). Ni får ha överseende med detta.

 

Vi lägger även upp några bilder på Wilma så som hon såg ut då vi fick henne i vårt ägo sommaren 2015. Det var ett par andra ägare emellan Felix och oss och nu hoppas vi Felix håller i sig och inte gråter när han ser hur Wilma såg ut då vi hämtade hem henne till Lysekil. Vi förbjöd honom att kliva ner på Wilma då, för vi ville inte orsaka en hjärtinfarkt på gubben. Vi tror inte han har sett dessa bilder. Vi kämpade tappert med Wilma den hösten 2015 där vi låg på Nicanders båtvarv i ur och skur. Hon var full av bråte och det var oordning och båten var utrustad med en massa saker där flertalet saknade funktion eller var trasigt. Hon hade mycket att önska.

 

Därtill…

 

Häromdagen la vår elspis av, den hade förvisso inte kostat oss något då det var en gåva några seglarvänner. Vi använder elspis när vi ligger i hamn där elen ingår i hyran, så slipper vi kostnaden för diesel (vi har en dieselspis ombord). Nu har vi köpt en ny elspis (i samma affär där vi köpte ugnen) och denna är helschysst, effektiv och snygg i rostfritt stål. Låter dyrt men den kostade 59 euro fast vi fick den för 50 euro för att ägarens sons kompis känner till oss. Vi börjar bli lite kända här på byn som ni märker…med andra ord börjar det bli dags att dra!

 

Här kommer lite före och efterbilder. Håll tillgodo och sitt ner Felix!!!

 

Skepp o Hoj!

 

 Wilma augusti 2015…rörigt som fasiken…
 
När vi kom till Nicanders Båtvarv i Lysekil så rev vi ut det mesta…
 
 Så här fin blev Wilma, bilden är tagen i december 2015. Allt är sprillands nytt och nu när vi seglat på heltid i tre år så började allt slitas – Wilma fick små skönhetsfläckar och mattans smulade rejält då den torkat upp…
 
 Den här bilden är tagen för något år sedan…
 
 December 2018 och Kapten har kaklat…detta kakel sitter som berg kan vi lova och klarar såväl tsunamis som vulkanutbrott…
 
 
Idag ser Wilma ut såhär;
 
 Wilma mars månad 2019…
Praktisk arbetsbelysning…
Mer hemtrevligt intryck, det är ju vår bostad året runt…
Nya kraftigare lådspärrar som klarar tuff sjögång…
 Fluffiga mattan som är skön att kliva på…
 
 
En del detaljer har blivit rödmålade i byssan, som denna låda som innehåller styrreglaget samt hyllan som ugnen är placerad i
 
Vår elspis vi använder på vintern när vi ligger på landström och elektricitet ingår i hyran…
 
 
Under navigationsbordet såg Wilma ut så här sommaren 2015;
 
Huller om buller och ingen gosig matta att hasa runt i….
 
Samma plats mars månad 2019;
 
 
 
Praktisk sjösurrning av ugnsluckan (nä det finns ingen låsfunktion på luckan, konstruktören var nog bakfull den dagen ugnen ritades…)
 
 Vi gillar att hålla navigationsbordet rent från prylar…
 
 Vi är extra förtjusta i vår skolåda, det är svårt att skapa ett lättskött och städat hem när man bor på heltid ombord på båt…
 
 
Vi hoppas att ni tycker som oss, att Wilma idag ser ombonad och trevlig ut och att hon är en plats att trivas på. I nästa inlägg så tar vi oss en titt på salongen som också har genomgått en del förändringar. På återseende!
 
Over and Out
 
 
 
båtrenovering – Wilma seglar – segla i medelhavet – segla i Grekland – Nicanders Båtvarv – Lysekil – nya byssan – Naxos – långsegling – projekt – leva ombord – livet som seglare – hemma hos
 

8 reaktioner på ”Hemma hos del 1

 1. Hejhopp go vänner 🤗
  Här ilar dagarna på som innan semestern så snart är jag i behov av en resa söderut igen 😂😂😂😳🤭
  Igår fick vi några barnbarn över dagen då dotter behövde låna sina päron över dagen 😎 Det blev myspys, datorspel, poolbad och så släkte vi ljuset en timma och myste med stearinljus ich ficklampa 👍🏻
  Senare kom de blivande föräldrarna och hämtade kottarna och så flyttade vi fram klockan och gick o la oss…😉
  Och har vaknat till en alldeles fantastisk dag med mängder av 🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞…. så gott ❤️
  I veckan blir det sjösättningar och planering för Båt & Hav i Lysekil….. måste bara fixa med en krånglande dator, mailen går inte iväg 😳🙁 Får ringa en vän 😉👍🏻
  Så fint ni har gjort, blir lite avis…. ni använder väl inga klockor 🤭😉😂
  Ha det gott nu vänner 😘🤗🥰

  Gilla

 2. Hej på Er.Insidan av Wilmas byssa har blivit så mysigt att beskåda och beundra, liksom naturen,byarna m.m. i medelhavet som Ni besöker.Jag är verkligen imponerad och ser nyfiket fram mot nästa inlägg. Jag beundrar Er. Kram FELIX

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s