Sol, vind och kärlek…

 (så mycket mer behöver inte en seglare…)

 Snåljåpar, planetstädare, miljönissar, livsnjutare och dårfinkar…kärt barn har många namn…
 
 

Naxos, Kykladerna, Grekland

 

Vi fortsätter sammanfatta året som gått. Denna gång redovisar vi vilken miljöbelastning vi haft genom att räkna ut vårt CO2-utsläpp. Är du ny läsare så läs gärna vårt förra inlägg också som du finner HÄR. Där får du en snabb uppdatering (med en massa fina bilder) från seglingsåret som gått.

 

Det är ju förvisso lite tid kvar på året, innan det gått helt till ända. Men vi kan enkelt uppskatta den återstående elförbrukning av året. Vi ligger ju still i hamn nu och vi lever alla dagar rätt lika.

 

Vi konstaterar att vi landade på en extrem låg CO2-förbrukning för 2018. Vi törs nog utmana varenda svensk från Kiruna till Ystad, för vi tror knappt någon kan slå oss. Det är till stor del ett medvetet arbete från vår sida att hålla ner belastningen på miljön och vi förstår ju att de flesta människor i Sverige är beroende av transportmedel och uppvärmda bostäder. Med våra solcellspaneler och vindgenerator för att få elektricitet så räddas både plånboken och miljön. Med vindens kraft transporterar vi oss, om det nu inte är helt bleke – för då får vi lov att starta motorn. Men som regel så använder vi bara Wilmas motor i och ur hamn när vi seglar. Därtill så vistas vi i varmt klimat och därför så klarar vi oss utan någon egentlig uppvärmning av vår bostad, som ju är vår båt.

 

Under året så blev det ingen flygresa eller tågresa som året innan. Vi kommer dock att flyga hem i början av 2019, men det är ju nästa år och kommer därför inte med på årets räkenskap.

 

Under 2018 åkte vi buss några få gånger. Samt att vi hyrt bil tre gånger men då tillsammans med andra långseglare. Vi har tagit upp en av dessa resor, vi tänker oss att våra seglande vänner får tillräkna sig de andra två. Samåkning är ju toppen för både plånboken och miljön.

 

I tabellen har vi knyckt raden för ”antalet kilometer körda med dieselbil” till vår motorgång med Wilma. Vi har fått räkna om vår förbrukning så den motsvarar Wilmas dieselmängd som vi gjort av med. Så mängden diesel stämmer därför, men inte antal körda kilometer.

 

Vi låg fem månader på ankare nonstop, utan en enda natt i hamn (klapp klapp på axeln). Totalt räknat så låg vi mer än halva året på svaj. Så vi kan utan att ljug påstå att vi har levt på sol, vind och kärlek – tre goda ting, såväl gratis som miljövänligt.

 

Totalt utsläpp för 2018 landade på 2184 kilo koldioxid per person och kostnaden för att neutralisera uppgår till 284 kronor. För denna summa kommer vi att kompensera miljön genom att köpa en bra håv för att kunna fortsätta städa havet. För den som inte vet så är Kapten en självutnämnd planetstädare. Ingen har väl undgått att plast i haven är ett stort bekymmer och Kapten städar flitigt till sjöss och längs med stränder, han plockar upp något så gott som varje dag. För den nyfikne så kan vi berätta att förra årets koldioxidförbrukning landade på på 3475 kilo respektive 452 kr, så nästan en halvering mot förra året).

 

 Här är en fotodump från websidan där vi räknar ut vårt CO2-utsläpp…

 Här har vi räknat ut vårt uppskattade CO2-utsläpp. Totalt 2182 kg Co2 per person. Vill du räkna ut din egen så finner du länk längre ner i inlägget…
 
 

Nu när vi ligger i hamn så har vi kopplat upp oss på landström. Ström som kanske inte kommer ifrån så miljövänlig källa, vad vet vi. Men till största del använder vi faktiskt fortfarande gratis och miljövänlig solenergi från våra paneler (spis och vattenberedaren går på landström men resten av båten plockar energi från solen). Vår smarta MPPT-laddare som ser till att ladda batterierna från solpanelerna är nu installerad ombord. Vi är galet nöjda med den och skillnaden mot tidigare är enorm. Störst skillnad gör den nya laddaren när det är mulet ute samt när det ligger skuggor på solpanelerna. Och vad den gör är att den optimerar våra solcellspaneler genom att öka laddningen på batterierna med ungefär trettio procent. Så om solpanelerna laddar 10 ampere så skickar MPPT-laddaren in 13 ampere i batterierna. Vete fan hur det går till, det är lite magiskt.

 

Med den nya MPPT-laddaren så klarar vi den nuvarande batteribanken bättre, så har vi tagit beslutet att fortsätta använda våra blybatterier tills vidare. De nyinköpta litiumbatterierna stuvar vi undan så länge och vi byter den dagen vi upplever att de gamla börjar sacka rejält.

 

Lite andra tankar kring inköp och miljö under året som gått…klädinköpen har uppgått till tre par strumpor till Kapten. Samt ett par gympadojor och joggingkläder till Styrman. Inköpen kostade rekordlåga 250 kronor och detta beror på att vi köpte kläderna i Marocko. Vi har såklart inhandlat en del ting till Wilma. Men i övrigt så har vi nog bara inhandlat mat (och toapapper o dyl) och en liten skvätt bensin till jollens utombordare. Som exempel så har Styrman P till sitt långa hår faktiskt endast förbrukat en flaska hårschampo under året (och den är inte helt slut än). Har hon varit skitig? Njaa, det kanske någon skulle tycka men faktiskt inte så värst (enligt Kapten som ju är den närmaste näsan). Det finns andra sätt att tvätta håret på, ting du hittar i ditt skafferi (kallas för No Poo och det bygger på att inte utsätta håret för kemikalier). Primärt så behöver man inte tvätta håret så ofta som man kanske tror. Styrman P tvättar sitt hår högst två gånger i månaden och hon hade sannolikt behövt klippa av sitt hår om hon hade slitit för hårt på det. Få damer i hennes ålder har kvalitet nog för att bära ett midjelångt hår. (Spana runt bland kvinnliga 50-plussare, de är lätträknade).

 

Störst skillnad gör det faktum att vi inte äger någon bil. Vi cyklar och går när vi tar oss fram på landbacken.

Vi kan ha missat något, förlåt oss i sådana fall…men tämligen nära är vi vårt redovisade resultat. Det är lätt att uppskatta när vi lever som vi gör. Är du nyfiken på att räkna ut din egen CO2-förbrukning. Det kan du göra på Klimatbalanse.se och länk kommer HÄR.

 

Att leva miljömedvetet behöver inte vara sämre. Inte alls. Tvärtom så är det rätt kul.

 

 När vi var i Portugal så roade vi oss med att gunga, ett miljövänligt gratisnöje…(arkivbild)
 
 

Sen ett gott råd. Hitta nu på något annat kul än att springa i affärer på Black Friday. Denna synnerligen korkade nymodighet som vi plockat från USA och som enkom går ut på att konsumera. Du handlar sannolikt saker du inte alls behöver (men tror dig behöva). Experter menar att konsumism beror på generell livsleda, där konsumtionen används kompensatoriskt. Så varför inte riva runt i frysen på fredag och laga något spännande av mat som annars skulle bli bortglömt och slängt…du kan rensa i din garderob och upptäcka kläder som fallit i glömska. Eller varför inte krypa upp i soffan och hångla med din kära. Har du ingen så kan du ringa en vän för en pratstund. Du kommer hur som helst säkert på något som klingar bättre än att spendera pengar på inköp av saker som inte gör dig lyckligare.

 

Skepp o Hoj!

 

 

4 reaktioner på ”Sol, vind och kärlek…

 1. Hahaha…. Jadu….. mig tjänar då inte ”Black Friday” på …😳🤭
  Och garderoberna har(8), har jag inte öppnat så värst många ggr i år….. borde gjort en rensning och skänkt till behövande och sålt några garderober 😊😉
  Och nu är brasan igång igen så elementen stannar 😄 Lite mat och en kopp kaffe så är jag nöjd för idag…… kanske skulle trampat lite mer druvor så vi klarar husbehovet 😄😉
  Kram på er! Och nu lämnar ”Xenia” Gran Canaria för överfart 👍🏻
  😘🤗

  Gilla

 2. Hahaha…. om du visste vad man kan gömma i garderober….. garn, vin, böcker, tidningar, poolsaker, toapapper, sylt…….sovsäckar och braåhagrejer 😉😉😃😘 Ja där rymma årstidsväxlingar och även verktyg finns där Hahaha….😃😃😃
  Ska plocka fram resväskan också som finns där ….😊😘😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s