Ibland får man dra en rövare…

(…och ljuga om stora hushållsmaskiner…och så har Kapten energioptimerat…och det är ingen lögn…)

 Kapten gillar solenergi…här i dess enkaste form i en grekisk gränd…
 
 
Naxos, Kykladerna, Grekland
 

Vänner kommer och går. Idag seglade våra australienska båtgrannar iväg mot nya äventyr, en annan grekisk ö hägrade. Det blev kramkalas på kajen och vi önskade dem en trevlig seglats. Det finns chanser till att vi kommer stöta på varandra i framtiden också, då vi kommer att röra oss i någotsånär samma vatten.

 

När de släppte sina förtöjningar hade det bara gått ett par timmar sedan det plingade till i mobilen. Det var våra danska seglarvänner vi lärt känna i Portugal. Framför allt så tillbringade vi tid tillsammans på varvet i Amora (Lissabon) där de senare sålde sin segelbåt för att blir backpackers istället. De flög bland annat till Nya Zeeland, Australien och Galapagos. När deras äventyr var gjort tog de flyget hem och installerade sig till ett mer traditionellt danskt liv med jobb och duggregn på agendan. I deras meddelande stod att läsa följande;

 

Vi kommer ner till Grekland och hälsar på er över Nyår!

 

Jippie!

 

Under vistelsen här kommer de att bo på vår norska väns båt för Wilma kommer vara lite av en byggarbetsplats kring nyår. Vi har verkligen saknat våra danska vänner och sammanhållningen var något utöver det vanliga på varvet. Att få träffa dem igen känns därför fantastiskt. Helt klart är detta något av det mest positiva med att långsegla. Alla nya människor man ständigt träffar…där idioterna tack och lov är mycket få…desto fler blir bekanta…några blir vänner. Av dessa vänner så utvecklas några vänskapsband till väldigt fina sådana och man släpper inte taget om varandra fast vägarna skiljs åt. Vännerna från Thy i Danmark är sådana speciella vänner och nu får vi alltså träffa dem igen. Livet ler mot oss!

 

 Det var då! Nu ska vi få träffa vännerna igen och såklart tillsammans med vännen som står bakom kameran och tar bilden! (Vår norska vän på Vaare)

 
 

Ombord fortsätter arbetet med att göra Wilma förbättrad inför nästa seglingssäsong. Kapten ägnar sig åt att energioptimera och han har flyttat på två av båtens solpaneler. De satt tidigare på vanten. Men efter att vi tillverkat vårt mantågsräcke i aktern (förra vintern) så fick vi nu en lämplig plats att fästa ett par solpaneler på. Panelerna kommer i en bättre vinkel mot solen och de är dessutom justerbara och vi kan fälla in dem vid behov. Nu återstår det att dra nya kablar samt att vi ska inhandla en MPPT-regulator, en intelligent solcellsregulator som optimerar energin från solcellerna till batterierna. Ständiga förbättringar!

 

 Med lite rostfritt material så svetsade Kapten ihop en ställning till våra solpaneler… Den är justerbar och kan fällas ner…
 

Häromdagen så fann vi en hårdost i mataffären av märket Arla. Vi saknar de svenska klassiska hårdostarna och denna låg i den manuella delikatessdisken. Vi bad om ett kilo, prisvärda 68 kronor kilot ville de ha. Men damen bakom disken ville inte sälja…hon envisades med att visa upp en påse med riven ost. Nej förklarade vi, vi vill kunna hyvla osten. Då ville hon fortfarande inte sälja osten i bit till oss utan hänvisade då till disken där det ligger ost i färdiga skivor, av Gouda-typ som vi är dödens less på. Efter säkert tio minuters dividerande då hon inte förstod vad osthyvel är för ett slags verktyg så förklarade Styrman P att hon ägde en stor maskin som kan både skiva och riva ost. Vilket var absolut lögn! Men då släppte hon till och vi köpte 1,5 kilo ost av henne. Man ska ju veta att osthyveln är svensk till sin uppfinning och den har ännu inte riktigt slagit rot i andra länder. Särskilt inte i Grekland vad det verkar.

 

 Vi drar en lögn för att få komma åt att köpa hårdost i bit…folk köper nog inte så mycket ost i bit här vad det verkar…
 

Som avslutning kan vi berätta att idag blåser det ingenting här. Lite småchockade så känner vi oss för en gångs skull inte urblåsta och minnet tenderar stanna kvar i huvudet lite längre än vanligt. En si så där tre sekunder. HÄPP! Men på torsdag ska det blåsa upp igen. Bäst att tänka till före då!

 

Skepp o Hoj!

 

4 reaktioner på ”Ibland får man dra en rövare…

 1. Hej go vänner🤗
  Gott å läsa i ni mår super och att ni fick en ostbit….🤭😯😉
  Tänker på er såpass att jag köpte ett grekiskt vin idag och till det blir det oliver 😊😍 Har varit på shoppingrunda med dottern , bara vi två nu på eftermiddagen💃💃💃
  Hör ni några syrsor 🤔…. har man tur en stund kan man faktiskt höra en liten rackare här 😅
  Vi mår gott å längtar till värmen 🌞🌞🌞
  Åker ner om några veckor och då ska vi inte göra ett 💩 …..Hahaha
  Kram på er 😘🤗

  Gilla

 2. Hej! Jeg vil
  bara påpeke ett lite fakta feil. Osthövelen er en Norsk oppfinning.😁. Takk for en veldig velskreven blogg. Vi og min man er goda venner til konstruktören, vår kjäre Janne. Vi har seglaat massa og er på vei igjen snart. Godt å läsa er blogg! 😘

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s