Grekisk röra…

 (…kan vara så mycket mer än tzatziki…exempelvis hamnkaptener och grekisk mytologi…)

 Ett vackert Naxos men vi har faktiskt mest jobbat ombord och inte hunnit se så mycket…
 
 

 Naxos, Kykladerna, Grekland

 

Vi fick till slut fatt i hamnkaptenen. Det verkar vara en förgänglig person som emellanåt uppslukas av jorden.

 

Hamnkaptenen är mycket trevlig, ändå ger han oss dubbla vibbar. Om det beror på honom själv eller om det är hamnen som i största allmänhet lider av ekonomisk klåda vet vi inte. Vi nämnde tidigare att vi förtöjt genom att lägga ut vårt ankare i mitten av bassängen och därefter backat bak mot kaj. Men denna lösning är inte god nog för riktigt busväder. Därför ligger det en kätting på botten av bassängen. I normala fall så går det linor från dessa, så kallade lazylines. Men här verkar dessa linor fattas. De har nog funnits en gång i tiden men det har nog slarvats med underhållet och inte blivit utbytta vid behov. Grekernas taskiga ekonomi är ju vida känd och har säkert med saken att göra. Därför önskar hamnkaptenen att de gästande båtarna själva dyker ner och fäster sin utrustning i kättingen på botten. Hmm…därtill vill han gärna att man mutar någon annan gubbe i hamnen med 50 euro när han kommer förbi vid tillfälle. Vem och varför förstod vi inte riktigt men det hade något med kostnaderna för hamnen att göra…investeringsbidrag på något sätt. Vår plånbok för muta förblir nog stängd, för vi har betalat hamnhyra och står inte i skuld till någon.

 

 Vackra Naxos, bild tagen från hamnen…men var kom den där katten ifrån???
 

Nu hade vi fint (och dyrt) tågvirke ombord redan. Men vi kände inte för att offra detta på saltvatten och slitage under fyra månader. Vi var därför upp till båttillbehörsaffären och skaffade oss lite billigare (men bra) utrustning för ändamålet. Två chacklar, två enmetersbitar av kedja, tågvirke samt kaus för att kunna splitsa öglor.

 

 Kapten förbereder sin utrustning så vi kan förtöja ordentligt…
 
 Metalldelen kallas för kaus (uttalas kås). Kanske ett nytt marint uttryck som ni inte visste… Schysst jobb gjort av Kapten…
 

Lite lustigt det där att behöva dyka och stå med egen utrustning (men hamnen löser det nog för den som inte kan dyka själv, sen finns några platser där man kan ligga längs med kaj men Wilma är lite för liten för att få ligga där). Vi skrattade mest åt det hela. MEN nu kommer vi till det roliga i kråksången. När vi kom tillbaka med vår förtöjningsutrustning så var vår tyske båtgranne i full fart att göra precis samma som vi, att dyka. Så han erbjöd sig att chackla i förtöjningen i kättingen på sjöbotten åt oss. Sagt och gjort. Vi slapp att släpa fram vår dykutrustning och behövde inte bli blöta. Efteråt tackade vi vår granne med en whiskyflaska som han gladeligen tog emot.

 

 Vår båtgranne var snäll som chacklade i vår förtöjning i botten av bassängen…
 

I övrigt har dagen gått åt till lite smått och gott. Kapten har plockat isär utombordaren som krånglat för oss. Under flera månader har vi varken lyckats få vare sig i eller ur växeln, så den har legat bom fast i framdriftsläge. Lite ryckig körning har vi således haft på jollen där vi inte kunnat backa eller lägga i friläge. Nu när vinterperioden inträtt, så var det hög tid att ta itu med problemet. Kapten har nu plockat bort växelhuset och det visade sig att tätningarna till propelleraxeln var kass. Vi har haft tur att inte växellådan skurit då den var full med saltvatten.

 

Styrman P har sorterat kläder (bikini bort och långbyxor fram) och så har hon fått fram allt det kakel hon legat och sovit på i dryga halvåret. Nu kan vi snart börja pimpa byssan och ge köket en rejäl make-over. Det blir lite av att bo på en byggarbetsplats medan vi håller på. Men vi är luttrade och tåliga som få.

 

 Vårt kakel är framplockat…först hade vi tänkt ha klassiskt blått portugisiskt kakel…men till slut så föll vi för detta fina sjöstenskakel. Vi har seglat runt med det i tio månader…
 

Vi har kastat ut saker som vi känt varit överflödiga (jo trots att vi äger så lite saker så är det mer än vi behöver). Och så har vi samlat vi ihop sommarens fångst av bollar. Vi har vid flertalet tillfällen under våra seglingar träffat på färgglada bollar som är på rymmen. Då har vi stannat upp och Kapten har hoppat i plurret (på något ställe på tvåtusen meters djup) och livräddat det lilla runda tinget. Det visade sig när vi summerade, att vi räddat fem bollar ur havet samt en blå kratta av barnmodell. Samt en paddel. Nu har bollarna fått flytta in under Styrman P´s binge och således bytt plats med kaklet som tidigare låg där. Vi får hoppas Styrman inte är lika känslig som Prinsessan på ärten. Bollarna ska vi nog skänka bort vad det lider…

 

 Lite av sommarens fångst…i brist på fisk så kan man städa haven från plast och leksaker…
 

Styrman P har även läst in sig lite på grekisk mytologi. Lite lustigt det där. För det första så är mytologin väldigt rörig. Alla har varit ihop med alla, alla är släkt med alla och alla har något otalt med alla. Det förekommer att föräldrar dödar sina barn eller bedriver otukt med dem. Män klär sig i kvinnokläder, någon har sex med djur. Men framför allt så dricks det kolossalt mycket vin. Så det är ungefär som i verkligheten. Vi är inte ett dugg bättre än mytologins gestalter. Eller tvärt om, de var inte ett dugg bättre än oss. Det är faktiskt rolig läsning och rätt så allmänbildande. För många uttryck och talesätt vi använder oss av idag är sprungna ur den grekiska mytologin. Vi kommer framöver ge lite exempel på detta, på ett mer smaskigt och roligt sätt än den trötta undervisning som skolan bjöd på. Ni får hålla er till tåls!

 

 Inte bara vi människor är galna…den grekiska mytologins gestalter var inte direkt gudagoda de heller…intriger, sex och mord förekom flitigt, därtill ett flitigt vindrickande… Bilden är lånad från internet och länk kommer HÄR.

 

Som ni märker så är det full rulle i vårt flytande hem och detta är bara början. Nya upptåg varje dag, så häng me´!

 

Skepp o Hoj!

6 reaktioner på ”Grekisk röra…

 1. Gomorron på er 😃🤗
  Dagens läsning avklarad så nu ligger man här och ler igen 😊
  Känner igen mig där du fick med katten 👍🏻👍🏻😃 Kanske det blir katt nudå 😉😄
  Jag blir riktigt avis på er nu då när ni har så mycke godsaker nära er….. Mythos , oliver, feta, tzatziki, grekisk sallad…. idag ska jag ha Grekisk sallad med solvarma tomater rödlök o Fetaost….. jösses va gott.
  Nu satte smaklökarna igång 😍
  Så härligt ni har det , va rädda om er och ha det nu så gott som vara Ni kan 😉😃
  Ska bara ta upp 6 båtar idag,3 med avmastning o 3 större motorbåtar så idag blir det fullt ös 👍🏻😃💃💃💃
  P o K 😘🤗

  Gilla

 2. Gomorron 👍🏻🤗🤗
  Jo, jag blev lite full s skratt när jag upptäckte bakdelen av katten…. såg inte först att den va så nära 😉
  Nej, alla båtar har inte kommit ännu, så idag har vi ett gäng till😄
  Har ju varit en alldeles otrolig helg med gott o varmt….. som en normal svensk sommardag 😎
  Ha nu en sån där go å ”slapp” härlig dag och gör bara ingenting 🤗😘🤗😘

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s