Sagoborgen…

 (…finns på riktigt…och vi har stängt av fiskeflottan i och med vår ankomst…)

 Släpp ut mig! Styrman P skakar galler…
 
 

Nafpaktos, Korintiska viken, Grekland

 

Efter två dags-seglingar med en fin ankringsnatt emellan vid ett naturreservat, så hade vi fått span på en stad vars hamn är formad som en hästsko. En gammal stad med borg och fästning och hamnen är inte större än att ett par segelbåtar på sin höjd får plats. Platsen heter Nafpaktos men är även känd under namnet Lepanto. Här var det ett stort Sjöslag år 1571. Stormakten Osmanska Riket (Islam) mötte den så kallade Heliga Ligan (en allians med Spanska Imperiet i spetsen/ De Kristna). Slaget blev blodigt och Osmanska Riket förlorade och män dog likt flugor mot en bils vindruta på E4:ans motorväg. Hua! Närmare 500 fartyg deltog i bataljen.

 

 Slaget vid Lepanto den 7 oktober år 1571, då var det trångt med båtar här i Korintiska viken…(bild stulen från Wikipedia, konstnären är okänd…)
 

Då vi dök upp i skymningen så var där redan tre segelbåtar i Nafpaktos lilla hamn och således var det knökfullt. Det är bara vid trappavsatserna som djup finns nog för en segelbåt. I övrigt är det små fiskebåtar, snipor och roddbåtar som pryder kanterna längs muren. Det var inte mycket annat för oss att göra än att vända ut igen. Vi hann dock känna av atmosfären och vi kände instinktivt att hit vill vi ta oss för att se och utforska mer.

 

 Det är fint att ligga på ankare också när det är fullt inne i hamn…
 

Vi ankrade istället utanför i bukten i så gott skydd vi kunde finna från vind och vågor. Och vid nio tiden dagen därpå så gungade vi in genom den smala borgporten och in i hamnbassängen. Vi höll tummarna på att någon av segelbåtarna hade lämnat. Och jo…vi jublade. Det var bara en segelbåt kvar och de höll just på att lägga ut.

 

 Åhh…vilken mysig liten plats…denna vill vi besöka…
 

I denna hamn får man lägga i sitt ankare i mitten av bassängen och backa bak mot någon av de tre trappavsatserna. Med Styrman P vid rodret så fick Kapten sköta ankringen. Styrman rattade Wilma in mot trappan och så klev Kapten i land och förtöjde. Här ligger vi nu i ett smärre sagoslott som enda segelbåt.

 

 Vi har backat till och här får vi gå på plankan för att ta oss i land…
 
 Wilma enda segelbåten i Nafpaktos hamn…
 

Vi gick en promenad och vi blev inte besvikna. Grekland fortsätter att leverera och vi bestämde oss för att stanna något dygn och vänta ut den blåsten som man utlovat. Små mysiga caféer och restauranger och en stor borg uppe på berget, butiker och vackra hus i stadskärnan bjuder Nafpaktos på.

 

 Här är varenda kvadratmeter intressant och vacker…överallt ringlar sig borgens murar, genom folks trädgårdar, genom parker, uppe på berget och nere vid vattnet…
 

Väl tillbaka på båten så hade vinden tilltagit. Vi är ju trygga med vårt ankare, Rocna sviker oss inte i första taget. Men med vinden rakt in genom borgporten så sa vi att om vinden tilltar, ja då kan vi lägga en förtöjning rakt över hamnbassängen. Vi hann inte mer än nämna meningen för varandra så kom en grekisk man förbi. Han berättade att han haft en båt tidigare som legat här i hamnen och när det blåser upp så kan det gunga rätt så rejält och det trycker alla båtarna in mot borgmuren och dess trappor. Han sa;

 

-Lägg en lång förtöjning rakt över bassängen!

 

Så fantastiskt omtänksamt av den grekiske mannen. Vi frågade honom om han trodde fiskebåtarna skulle ge sig ut något, för med en korsande förtöjning så skulle vi blockera hela fiskeflottan. Greken sa att det var lugnt, säkerheten först och sannolikt ska ingen ge sig ut i det här vädret.

 

 Det blåser upp och vind och svall letar sig in genom det 35 meter breda hamninloppet…
 
 Nu har vi stängt av hela fiskeflottan med vår långa förtöjning som går tvärs över hamnbassängen…men ingen risk för att vi draggar och slår i muren bakom oss i den hårda vinden…

 

Vi plockade fram långa förtöjningslinor och så promenerade Kapten iväg med denna uppe på muren över till andra sidan. I svallen som slog vid hamninloppet så fäste Kapten trossen allt medan han blev allt blötare för varje våg som kom. Vi skrattade och konstaterade att det blivit en publik runt Wilma. Nyfikna människor med kameror i högsta hugg följde det spännande arbetet som pågick på den exotiska segelbåten från Sverige. Vi lät dem roas.

 

 Wilma ensa segelbåt men hon och hennes besättning trivs här…
 

Nu hoppas vi att fisk på menyn inte kommer strykas hos ortens restauranger då vi hindrar fiskebåtarna från att ge sig ut. Men vi planerar att segla vidare på torsdag, så då släpper vi ut dem igen. Så länge får väl restaurangerna hålla sig till Moussaka och Souvlaki. Funkar säkert bra det med!

 Här kommer några fler bilder från denna vackra plats;

Kapten känner sig för en gångs skull lite lång…
 
 Styrman P känner sig liten och fången…
 
 Inseglingen till Korintiska viken…vacker bro…
 
 

Vilket brofäste…grekerna kan!
 
Här ankrade vi första natten när vi inte fick plats inne i Nafpaktos hamn…
 
 Muren ut mot havet…
 
Muren från utsidan…
 
 Överallt små mysiga restauranger och caféer. Många med utsikt över hamnbassängen och Wilma…
 
 Byggdes inte igår…
 
Många konstiga platser har vi lagt till vid…denna tillhör en sådan…
 
 Som plockat ur en sagovärld…vår utsikt från Wilma…
 
Utsikten från berget, vi tog en promenad under eftermiddagen…
 

Skepp o Hoj!

6 reaktioner på ”Sagoborgen…

 1. Fantastiskt…. gillar er skarpt…. äntligen liv från Wilma…. blir ju nervös när ni inte lägger ut rutten …🤭🤭😊😊😊😘😘😘😘…. verkar som ni mår bra och har det gott alldeles själva 😍😍😍💕💕💕
  Är bara lite rädda om er ❤️❤️❤️
  Tuggummit har kommit i en fryspunkt 😄😅🤭
  Den 1 okt är bäst före datum 😊😉

  Puss å kram på er godingar 😘🤗

  Gilla

  • Ha ha ha…fruset tuggummi 😂, kanske mindre kletigt då och lättare att hantera 😃😏😆. Så omtänksam du är med din fundering och oro när det blir lite tyst på bloggen mellan varven. Då vet vi att någon (du) saknar oss fort om vi lider skeppsbrott 😍❤️⛵️

   Gilla

 2. Ser helt fantastiskt ut! Älskar små pittoreska byar. Färgerna är fantastiska och jag tycker ni gör rätt som tar plats och stänger in fiskebåtarna 🙂 Här har ni en till som saknar er om det det inte skulle komma uppdateringar här. Jag har ju inte bra wifi heller jämt, så just bloggandet blir liksom intensivt när det finns och så schemalägger jag inläggen. Ibland hamnar jag ur fas, tidsmässigt, men det spelar ju ingen som helst roll för läsarna tänker jag. Må gott! Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s