Rapport från bukten VI…

(…vi förbereder oss för nästa seglats men upptäcker något vi inte gillar…)

 Kapten spanar ut över havet…nu vill han ha rätta seglingsvindar utan åska…
 
 
 
Siracusa, Sicilien, Italien
 
 

Det är ju inte varje dag vi är på utflykt och upptäcker omgivningarna. Även vi har beting och måsten som följer i kölvattnet på en seglare. Det gäller att vårda båt och underhålla och ta hand om det man har. Som exempel så har Styrman P frostat av frysen. Vi har ägnat oss åt att ”äta ur” det vi hade i frysen och kvar fanns lite kött. Vad sägs om en bit fin högrev från nöt som gått på gräsbete. Ja vad gör man på en sådan bit? Det blev en stor gryta med Boeuf Bourgignon. Köttbullar har också sett dagens ljus, hemmarullade såklart. Har vi tur så finns det ännu en liten burk lingonsylt kvar i gömmorna.

 

Andra ting att nämna är att vi har ordnat ett fäste till jollen så vi kan skicka upp den i ett fall om nätterna. Det sägs nämligen att det är lite bekymmer med stölder här där tjuvarna simmar ut tyst om natten och kapar linorna till jollen och sen simmar de iväg med den. En jolle är rätt dyr om man ska ha en ny och sannolikt så är andrahandsmarknaden lukrativ.

 

 Oj oj oj…en svävande jolle…nej den är upphissad i ett av Wilmas fall för att säkra oss från tjuvar…
 

Vi har även haft en del administrativt arbete ombord. När man ska segla till Grekland så behöver man upprätta en ”Crewlist”, en lista över vilka personer som finns ombord. Samt att man måste ordna ett tillstånd, ett så kallat DEPKA-certifikat för att få segla i Grekiska vatten. Nu har vi dragit ut DEPKA-blanketter för vår räkning. De är 15 sidor till antal! Det mesta är rena rama grekiskan då det står på grekiska. Men så finns ett par sidor att fylla i där det även står på engelska. Tillsammans med dessa blanketter, crewlist och den övriga dokumentationen som finns ombord så ska vi söka upp myndigheterna i Grekland och få dessa stämplade och godkända och betala 50 euro. Efter det är vi fria att segla i grekiska vatten i fem år, förutsatt att vi uppsöker myndigheterna på nytt varje år för en ny stämpel och avgift.

——————————————————————————————————————————————- 

 Rena rama grekiskan…vi fyller i vårt DEPKA-ansökan…
 
 

Kapten har bytt olja och filter på motorn…det var dags, den har gått 250 timmar sedan första servicen som gjordes efter 50 timmar. Totalt har motorn gått 300 timmar. Han sköter om motorn som ett litet barn men fattas bara annat. Även vattenfilter och smörjningen till propelleraxeln är kontrollerad. Nu vet vi exakt vilken dieselförbrukning vi har på den nya motorn…1,5 liter diesel per gångtimme. Vår motor är således snål och ekonomisk…man får inte glömma bort att den transporterar runt vårt hem och hela vårt bohag som väger 18 ton.

 

 Kapten roar sig inte bara i Italien…han byter olja på Wilma också…
 
 
 
Vi har fått lite omtänksamma frågor kring Kaptens skada. Jo tackar som frågar, den läker fint… 
 
 
Kapten skada läker fint, tackar som frågar…
 

Ja vad mer…jo vädret. Vi har perfekta vindar som sveper med oss i flera dagar. Planen är att gå rakt över till Grekland och vi pratar här om en seglats på 3-4 dagar i Wilmas tempo. Men så ser vi något vi inte alls gillar. Ett massivt åskoväder är utlovat mellan Sicilien och Grekland. Vi ligger kvar här i Siracusa och följer utvecklingen. Vad än, vi seglar inte i åska om vi kan undvika. Det gör bara dårar.

 

 Aj aj aj…det var inte detta vi vill se. Ett massivt åskoväder mellan Sicilien och Grekland…
 
 
 
Skepp o Hoj!

 

 

Skepp o Hoj!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s