Syracusa…

(…är en plats att förälska sig i…)
 
 
 

Syracusa, Sicilien, Italien

 

Syracusa är en synnerligen mysig stad. Den gamla stadsdelen som heter Ortigia har anor från 700-talet före kristus och den finns med på UNESCOS världsarvslista. Den gamla stadsdelen är fylld av smala gator där vackra gatulampor lyser upp gränderna och små restauranger trängs i varje ledig hörna.

 

 Fantastisk arkitektur med vackra ornament…
 
Att Syracusa är med på UNESCOS Världsarvslista kan vi förstå…
 
 
 

Vi passade på att fira vår bröllopsdag. Inte alls för att vi har bröllopsdag för den inträder om si så där 11 dagar. Men vi ville inte missa denna fina chans att få insupa en atmosfär lik denna med god mat och dryck. Precis på det bästa sätt som bara en italienare vid spisen kan. Vi må säga mycket om italienare och Italien. Men laga mat gör de i världsklass, en plats som de möjligtvis bara delar med fransmännen.

 

 Solnedgång…där ute ligger Wilma…
 
 Glad i Syracusa…
 
 Inte bara vi är förälskade…
 
 En av alla Ortigias gränder…
 
För ett tag har vi svårt att välja restaurang…
 

Före vi slog oss ner vid en av stadens små restauranger så gick vi en lång promenad och tittade på folkvimlet. Hela stan kryllade av promenerande människor, inte sällan hand i hand och med förälskelse i blicken. Jo detta är en romantisk stad där rekvisitan, arkitekturen på de gamla husen med ornament och de vackra vyerna ut över havet skulle kunna få vem som helt att bli religiös, eller i vart fall förälskad. Här ryms ett stycke stor historia då Syracusa är födelsestad åt såväl Santa Lucia som vetenskapsmannen Arkimedes.

 

 Vi klädde upp oss…skönt att inte alltid gå i slitna plagg med hål och fläckar…
 
 Syracusa (Siracusa) är en fantastiskt vacker stad…
 
 Vid den här restaurangen slog vi oss ner…högsta mysfaktorn!
 
 Lamm…fantastisk goda och kött från gräsbetande djur är det bästa… Det var så gott så nackhåren reste sig…till åt vi sallad…
 
 Dessert…?! Vi är på Sicilien nu, klart vi vill äta Tiramisu…
 
 
 

Som extra guldkant på vår vistelse här i Syracusa så mötte vi häromdagen en seglingslegend. Vi såg en svenskflaggad båt inne i hamnen och vi gick fram och pratade med kaptenen ombord. Han var supertrevlig och han hade så mycket intressant att berätta kring segling och fina platser att besöka. Långt in i samtalet så presenterade vi oss lite närmare för varandra och det visade sig vara Lars Hässler. För er som inte seglar så säger er namnet sannolikt inget. Men för oss seglare så skulle vi vara mycket förvånade om det inte står någon av hans böcker i varje svenskt skeppsbibliotek. Så även på Wilma. Vi skrattade gott. Seglarvärlden är inte så stor som synes. Tyvärr så skulle han segla iväg redan nästkommande dag så vi hann inte få en av hans böcker signerad, det hade annars varit trevligt. Men vi stöter nog på honom på nytt i framtiden för han såg inte ut som en man som tänkt sluta segla.

 

 Även vi har en bok av Lars Hässler ombord…
 
Syracusa by night…
 
 Dags för oljebyte innan vi seglar till Grekland, Kapten har köpt olja…
 

Förutom att upptäcka Syracusa stad så passar vi på att förbereda oss inför nästa seglats. Vi väntar på ett seglingsfönster långt nog för att ta oss ända till Grekland. En seglats på 3-4 dagar. Vi har bunkrat diesel, vatten och en massa mat. Vi har funnit två supermarkets med brett sortiment och bra kvalitet till låga priser. Vi tror nämligen att Greklands öar inte alls kommer kunna erbjuda oss detta, då allt måste flygas in eller transporteras med båt. Detta ihop med turismen gör att matpriserna stiger vill vi tro. Syracusa verkar trots sin turism även vara en stad som vanligt folk bor i. Dieseln kostar här 1,56 euro per liter, vilken vi ändå får säga är helt ok jämfört med 1,92 på Sardinien. Det kan tyckas lite dyrt oavsett men då får man inte glömma att vi var inte slut på diesel när vi kom hit. I tanken låg det Gibraltar-soppa till det fantastiska priset 6 kronor litern. Sedan vi lämnade Sverige har vi inte tankat Wilma så många gånger, dels drar motorn inte så mycket samt att vi i största mån försöker segla. Framdrift med hjälp av vind är gratis.

 

Här skiner solen het igen. Enligt den italienare Styrman P mötte utanför en restaurangtoalett så beror hettan på Siroccon. Det är varmt, fuktigt och kvavt om eftermiddagarna och nätterna sover vi nakna utan täcke. Lite skillnad mot er där hemma kan vi gissa nu när september månad snart kommit halvvägs.

 

Ja detta var en liten rapport från oss. Vi hör av oss igen innan vi kastar loss mot nytt land och nya äventyr. Lycka till vid valurnorna och rösta nu med hjärtat! Vi seglar i andras vatten och här är vi utlänningar. Människor här välkomnar oss och de har tålamod och acceptans med att vi inte kan språket och kulturen. Låt oss visa samma fina humanism och inte ge vår röst till främlingsfientliga partier. Världen blir så mycket vackrare då. Som en färggrann palett full av liv och brokighet. Vi svenskar är rätt bleka och grå utan mångfalden vi får genom att inkludera alla i samhället, oavsett kön, ursprung och sexuell läggning. Var inte så grå och trångsynt, det är livet alldeles för kort för!

 

Skepp o Hoj!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s