On The Road

(…vi hyrde bil för en dag och slog flugorna på smällen…)
 
Vi slår oss ned för en kaffe och toast…
 
 
Ibiza, Balearerna, Spanien
 
 
Vi hyrde bil för en dag. Ett smartdrag i vårt tycke. Tanken väcktes i första hand av att Susan hade sin vän att möta upp på flygplatsen. Vännen skulle landa vid en okristlig tid på torsdagkvällen. Flygplatsen ligger på den södra sidan av ön medan vi ligger ankrade på den norra sidan. Vi var samtidigt alla i stort behov av bunkring av såväl vatten som mat. Därtill hade vi inte besökt en stad på länge, vi var sugna på en utflykt. Att få strosa runt och se lite folkvimmel skulle inte sitta fel, kanske slå oss ned på ett fik för en enkel lunch. Inte så att vi hade ledsnat på azurblått vatten…men ombyte förnöjer!
 
Vi bestämde att vi gemensamt skulle hyra en bil från klockan tolv på dagen, till tolv dagen därpå. Goodvibes-gänget tog sig en halvtimmes promenad till biluthyrningsfirman och kom snart tillbaka med den lilla fina hyrbilen. Med världens största sopberg i lilljollen där vi hämtat upp allas våra sopor och med tomma vattendunkar så tog vi oss i land. Vi blev fort av med soporna för på ön har de strategiskt placerat ut stora sopkärl. Sen bar det av.
 
 
Där nere ligger våra båtar och väntar på oss…vi hoppar in i bilen och far iväg.
 
Goodvibesgänget sitter fram och vi andra i baksätet…(ja för vart skulle vi annars sitta…)
 
 
I ett glädjerus så sjöng vi och hade oss i bilen, likt ungdomar på en föräldrafri utflykt. Vårt första mål var att köra till huvudstaden på ön, Ibiza Town. Väl där så promenerade vi runt i den äldre stadsdelen samt gjorde ett besök uppe i det gamla fortet med utsikt över staden och hamnen. 
 
 
Kapten njuter av Ibiza Town…
 
Trivsam plats i vårt tycke…lagom stor stad!
 
 Vi ägnade oss åt fönstershopping…
 
 Vackra parker och gammal trivsam bebyggelse…
 
 Vi slog oss ner för en kaffe och lunchtoast…
 
 Lite kulturellt inslag också, vi är på väg upp till den gamla borgen/fortet från 1200-talet…den finns med på UNESCOS Världsarvslista…
 
 Utsikten däruppe var det inget fel på…här seglade vi förbi för några dagar sedan…
 
 
Klockan rusade iväg och vi insåg att vi behövde åka och leta vatten. Något vi visste skulle bli svårt att finna. Vi ställde vårt hopp till bensinmackarna och i andra hand hade vi tänkt muta någon caféägare ute på byssan, att få köpa vatten av denne.
 
Men på bensinmackarna så förkunnade deras tappställen att kvaliteten inte var den bästa. Stora skyltar gick att läsa där det stod: NO DRINKINGWATER. Vi fortsatte ut ur stan för att se om vi kunde finna någon näringsidgare att köpa vatten ifrån. I farten så missade vi ett par caféer som såg lämpliga ut. Men tillslut så vek vi av och vi frågade en kvinna om vi fick köpa vatten av henne. Hon pekade uppför backen och vi körde dit. 
 
Vi körde de få metrarna upp för backen och vi tappade fullständigt hakan när vi såg vart vi hade kommit. Efter att ha kört kringelikrok ute på landsbygden där vi inte hade någon aning om vart vi var, så körde vi rakt in i öns stora vattenpåfyllningsplats för lokalbefolkning och turister. Där uppe på krönet stod husbilar och fyllde sina vattentankar. Och spanjorer sprang med dunkar och fyllde dessa från någon av de många tappställena. Vad var oddsen för rent slumpmässigt hitta hit? Vi visste inte ens att sådana här ställen existerade.Tanken på något högre väsen fladdrade hastigt förbi i våra sinnen innan vi snabbt tog oss ner på jorden igen…Tala om uppenbarelse!
 
 
Selfservice av gott dricksvatten…vilken välsignelse!
 
 Hur funkar det här??? Ah, man lägger i ett euromynt så får man vatten…
 
 Det är lite av en sport att leta vatten när man som vi är långseglare och ligger på ankare…äntligen kan vi fylla våra dunkar…
 
 
Nu var alla vattendunkarna fyllda och det var knökfullt i bakluckan. Vi körde tillbaka till vår ankarvik och lastade av vattnet. Vi ställde vattendunkarna intill jollen och vi kände oss rätt trygga med att ingen skulle komma och stjäla dem. Så for vi iväg mot Mercadona, mot en av de stora mataffärerna på ön.
 
Vi fyllde den största varuvagnen till bredden innan vi gick till kassan och kvitterade ut oss, 122 Euro. I Sverige hade det kostat mer än det dubbla. 
 
Först när klockan var halv nio på kvällen kom vi tillbaka till ankarviken med bilen full med matkassar. Hela bakluckan och i baksätet mellan och på oss så stod det påsar med mat. Vi blev mötta av vår norske båtgranne på S/Y Vesper som med sin dingy hjälpte oss med att köra ut grejerna. Vi själva tog vår egna jolle som gick tung i vattnet av all last och vi styrde ut mot Wilma som väntade på oss i kvällsolen. Det tog sin tid att lasta ur och sedan stuva in allt i båten. 
 
Nöjda med den effektiva dagen så åt vi en sen middag, först klockan 22. Det hade varit en trevlig men lite intensiv dag. Men så mycket vi fått uträttat. Såväl en trivsam utflykt hade vi fått. Samt att vi hade gjort oss av med sopor och bunkrat vatten och mat. Att dela på kostnaden för en hyrbil och hjälpas åt var suveränt.  
 
När klockan närmade sig midnatt så tog de andra i gänget bilen bort till flygplatsen för att möta upp Susans vän som just landat på ön. Vi gamlingar i gänget fick ledigt, så vi kunde krypa ner i bingen och sova ut efter den intensiva dagen. En dag där vi slog många flugor på smällen och fått mycket uträttat. Nu kan vi snart seglar vidare… 
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

6 reaktioner på ”On The Road

  • Åh så trevligt att få åka bil och göra en utflykt med er när vi kommer hem vid tillfälle. Och ni två kommer aldrig bli gubbiga och gummiga…ni är ju som värsta vårfkläkten båda två och kommer så vara tills ni blir 100. Kram

   Gilla

 1. Vi gillar verkligen Mercadona! Åtminstone i Santa Pola är den av högsta kvalitet. På en nivå vi inte sett i Sverige. Men när vi storhandlar brukar det landa på 25-35 euro och då köper vi vad vi får betala 700-800 kronor i Sverige. Så det är verkligen halva priset!

  Gilla

  • Ja Mercadona gillar vi också. Vi har varit runt på flera Mercadona-butiker längs med vår segling och på samtliga ställen har kvaliteten varit hög och priserna plånboksvänliga. Vi går gärna en omväg för att finna deras butiker. Kram till dig o M!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s