S/Y Wilma i klassrummet…

(…och så upplevde vi den fantastiska ön Ilha da Culatra…)

 Den spännande och levande fiskebåtshamnen på Ilha da Culatra…
 
 
Olhão, Portugal
 

Vi vaknade till en helt makalös soluppgång här i Rio Formosa. Vi hade ställt klockan tidigt för att vi hade ett avtalat videomöte. Detta är nog helt nytt för er läsare. Men vi har faktiskt varit lite flitiga här på vår kant. Inte bara vältrat oss i sol och lathet.

 

Vi samarbetar för tillfället med en skola, där vi kopplar upp oss live i klassrummet. Ämnet är engelska och de har ett tema på schemat som kallas Shipwrecked. De får vara med om en seglats (ja i klassrummet då) där de råkar ut för en rad ting, som de också får lösa. Nu har vi och S/Y Wilma blivit invävda som en del i detta roliga arbete.

 

Så nu har vi varit uppkopplade live och berättat om vår resa (halva resan så här långt) där vi berättat om vårt äventyr. På engelska så klart och där vi använder många av de ord vi dagligen rör oss med i vår maritima värld. Det handlar ju mycket om tidvatten, strömmar, farleder…och namn på alla de saker som finns ombord.

 

Fantastiskt trevliga elever har vi träffat, nyfikna och de har ställt så många kloka frågor. Vi hoppas att de nu lärt sig mer vilka ord en seglare använder i sin vardag. Och att de fått en insyn i hur ett långseglarliv ter sig.

 

Tack alla fina elever i åk 7 Castello Järla Sjö och till deras lärare Erik. Vilket trevligt samarbete och vi ser fram emot en fortsättning. Men nu går eleverna på ett välförtjänt sportlov. Och vi får vila oss lite. Det här med att gå i skolan verkar onekligen lite jobbigt. Vi gillar sommarlovet bättre (smile).

 

 Nyfikna och kloka elever har lyssnat till oss långseglare…

 

Ja elevernas lektioner var denna morgon rätt tidigt och de hade därför skrämt upp oss båda i arla stund. Men när vi var klara så var klockan inte så mycket. Så vi sjösatte dingyn och vi tog oss in till ön Ilha da Culatra.

 Det visade sig vara en helt fantastiskt bedårande ö. Full kommers bland fiskegubbarna i hamnen och en helt makalös vacker natur. Ön består av sand och liknar på många sätt ön Anholt i Kattegatt med sitt ökenlandskap. För att slippa snava runt i den svårforcerade sanden så har de på ön byggt promenadvänliga gångstigar av trä. Ön saknar bilvägar. Största delen av ön är obebyggd och ön ingår i naturparken Parque Natural da Ria Formosa. Miljoner fåglar besöker området varje år, inte sällan flyttfåglarna där de tar sig en välbehövlig rast under sin resa mellan Europa och Afrika. Det finns två byar på ön och husen är små och låga där de smälter in i detta fantastiska sandlandskap på ett mycket harmoniskt sätt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ön känns lite oborstad och vild. Fridfull. Exotisk. En underbar plats som absolut är värd att ta en omväg för att få se. Vi slog oss ner för en var sin kopp kaffe i den varma eftermiddagssolen. Kvicksilvret hade orkat sig upp ovanför tjugo-strecket. Och det blev den enda kostnaden för dagen, totalt två euro för kaffe. Det är så det är, när livet är som bäst. Enkelt. Gott. Och man känner sig ovanligt rik…på allt det där som är gratis. Att få sitta och betrakta och uppleva något nytt och spännande.

 

Och det är allt vi behöver just nu…

 

Skepp o Hoj!

 

4 reaktioner på ”S/Y Wilma i klassrummet…

 1. Gomorron ….☕️☕️☕️ på plats 🤗
  Lika trevligt som vanligt och smilet hänger på plats igen …😊😊😊
  Känns som man är ombord och följer er vardag på ett mycke varmt och nära sätt 😃…. Läser för barnbarnen och Vidar dem era fina bilder och svarar på deras frågor om, hur, varför och var e dom nu…. 😃
  Till o me de har blivit smittade av att följa er på färden…. kram på er så sticker vi ut och åker ”plastpåse” ala sopsäck i ett bistert vinterlandskap en stund ❄️❄️❄️🛷⛷ 😍😊

  Gilla

 2. Hej på Er.Tänk om Transportstyrelsen kunde transportera mig till Ilha da culatra bums på fläcken så skulle jag nog leva där till jag blev 200 år.En ö och ett landskap som jag alltid drömt om i stället för att leva här i mörker och kyla.Att Helena har blivit skollärare via modern teknik är fantastiskt. Mina bern fick följa oss för att förstå att världen ser olika ut när man befinner sig i andra länder, andra klimat,andra kulturer. Tyvär förstör religioner och fanatiker att vi som bor på jorden behöver varandra i alla avseenden. Kram FELIX

  Gilla

  • Jo att leva som en flyttfågel är inte helt fel…och alltid vara där sol och värme är… Och visst har du gett dina barn fantastiska upplevelser, kunskaper och insikter genom alla era resor ni gjorde under deras uppväxt. Hoppas solen och värmen kommer till Lysekil snart. Kram kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s