På jakt efter Dino…

(…eller konsten i hur man går vilse i de Portugisiska bergen…)

 

På grund av internetbekymmer så blev aldrig förra inlägget länkat via Facebook. Så brukar du in via den vägen så kanske du missade det. Men du kan läsa förra inlägget HÄR.

 Pimpsten måste pusta ut i uppförsbackarna…
 

Sesimbra, Portugal

 

Kontrasten är påtaglig mellan Lissabon och Sesimbra, fast vi endast befinner oss en 3-4 landmil från den Portugisiska huvudstaden. Sesimbra ligger inklämt nedanför och emellan de berg och kullar som omsluter Naturreservatet Parque Natural da Arrabida. Och hela kustremsan och ett par sjömil ut från land mellan Setúbal och den ytterstra udden vid Cabo Espichel så går naturreservatet över i Parque Marinho Porf. Luiz Saldanha där man i denna marinpark skyddar havet och havsbotten från exploatering.

 

 

Kapten i Sesimbra…

 

Och visst hade vi rätt, att detta är ett Mekka för dykare och andra allehanda vattensporter. Men det slutar inte där. Hit söker sig även människor som är ute efter andra äventyr. Här erbjuds perfekta platser för vindsurfing, hanggliding, paragliding, bergsklättring, segling, kajakpaddling och dykning (här finns intressanta vrak och grottor).

 

Hit kommer folk för att nakenbada (fast den badstranden är rätt öde så här i februari) och så erbjuds såklart bad för de som äger en bikini och badbyxa (fast på en annan strand). Vandringslederna är många och långa. Och här finns möjligheter att cykla mountainbike eller om man föredrar att upptäcka omgivningarna från en hästrygg.

 

Ja hela området andas ju friskvårdsbidrag. Och inte tar det slut där, för fågelskådarna finner även sitt Mekka strax norr om den plats som faktiskt heter Meco, vid våtmarken Lagoa de albufeira. Och så finns det kulturminnen också. Fotavtryck av dinosaurier som gick här på jorden för 155 miljoner år sedan. Och det finns fossiler i klippväggarna vid Costa de Caparica. Samt det gamla slottet från 1200-talet Castelo de Sesimbra som lär vara värt ett besök.

 

För den mindre aktive så erbjuds en mängd fina små mysiga restauranger längs med Sesimbras strand och man kan gå på marknad eller titta i butikerna. Damen som arbetar på turistbyrån bad lite om ursäkt för att Sesimbra inte var så stor stad och inte hade så mycket att erbjuda. Men Pimpsten bedyrade henne att detta föll mycket bättre i smak än Lissabons alla shoppingkvarter. Vi kan H&M och Starbucks. Tillsammans med omgivningarna runt Sesimbra så finns allt man kan önska sig. Och mer därtill! VILKEN UTSIKT. Så man baxnar…

 

Vi fick för oss att leta upp någon av de platser där man kunde finna fotavtryck efter dinosaurierna. Vi tog cyklarna och så gav vi oss iväg med kaffetermos i ryggsäcken. Vi följde turistbyrå-tantens vägbeskrivning. Men det tog inte lång tid förrän vi insåg att vi tagit av på fel väg. Och vad du än ska besöka här (som inte ligger inne i själva Sesimbra) så bär det upp UPP…U P P! Långa sträckor orkade vi inte cykla för lutningen var så stark och de små vägarna övergick i serpentinform. Vi fick stanna och pusta titt som tätt!

       Här har vi kommit halvvägs upp för berget…

 …och vi passerade en banan-odling…
 

Och när vi kommit upp på högsta toppen så såg vi slottet Castelo de Sesimbra. Många kilometer och kullar bort. Ja det var ju strax där intill vi skulle finna Dinos fotavtryck. Och det låg ju jättelångt bort från där vi nu stod…galet långt bort. Vi var ju by west så att säga (ja vi var väster om!) Så vi slog oss ner på en sten (eller en betongklump som någon slängt ut i naturen, här finns faktiskt en betongfabrik och hur oromantiskt låter inte det så här mitt i ett naturreservat). Kokta ägg med majonäs, kaffe och banan blev vår lite udda lunch. Men vilken bedårande utsikt…vi blickade ut över Atlantens blå vatten och vi såg ända bort till Sines. Dit vi ska segla om ett par dagar.

 Fika på en betongklump…utsikten åt ena hållet…
 
 …medan det såg ut så här åt andra hållet…hela Atlanten utanför…
 
 Att fika i klorofyllen slår de flesta restauranger och konditorier…
 

Efter att vi fyllt oss med energi så cyklade vi vidare. Vi var på hög höjd så vägarna hade planat ut. Och så tog vi av på en väg med en skylt vi tyckte stämde med vår karta. Och plötsligt gick det utför, lätt och ledigt. Vi for ner för backarna på andra sidan berget. Och plötsligt såg vi hela Lissabon framför oss. Vackert det med. Men vi började ana oråd. För någon plats för fotavtryck såg vi inte till, annat än någon modernare variant intill en busshållsplats. Fotavtrycket var gjutet i betong efter varelsen Homo Sapiens, en vänstersko uppskattningsvis i storlek 41. Det såg modernare ut än att vara 155 miljoner år gammal tyckte vi.

 Fotavtryck efter en…ja vaddå??? 
 

Så vi fick vända cyklarna på nytt och cykla tillbaka. Upp UPP UPP igen. Puh! Det var andra gången vi cyklade fel.

Vi bestämde oss för att cykla tillbaka till Sesimbra men att ta en annan väg. Och tro det eller ej. Efter fyra timmar ute i klorofyllen på jakt efter dinosauriespår så såg vi skylten och vi var säkra. Än en gång tog vi av från landsvägen och så fann vi äntligen vårt mål.

 I ett stenblock så såg vi promenadresterna från olika Dinos från tidsperioden Late Jurassic. På den tiden så var landskapet platt och där dessa vandrade fram så bestod marken av lera då detta låg intill en lagun. Vattnet kom inte åt att skölja bort avtrycken och med tiden så reste sig jordskorpan och skapade Arrabida Mountains och fotavtrycken följde med.

 Kapten visar fotavtrycken efter Dino…
 

Undrar om vår Dinosaurie såg ut såhär…som Dino i The Flintstones?! (På tal om att Wilma är namnad efter samma tecknade serie…)

 

Vi betraktade förundrat spåren av Dinos fossingar en stund. Sen upp på cyklarna igen för att ta oss tillbaka. Och nu bar det utför. I säkert en kvart rullade vi oavbrutet utför utan att behöva trampa en enda gång. När vi närmade oss Sesimbra så möttes vi av samba-takter. Eller om det var rumba. Vi vet inte riktigt skillnaden. Och plötsligt så stod vi mitt i en karneval av lättklädda damer. Långa tåg av dansanta kvinnor (och män och barn) ringlade sig genom stadens gator. Och vi beskådade paraden med stor förnöjsamhet. Kontrasten från de urtida fotavtrycken var gigantisk. De stilettklackade damerna lär inte lämna några avtryck för de nästkommande 155 miljoner år var vi rätt övertygade om.

 

                            

 Kallt om rumpan månne?

 Karnivalstämning i byn…
 

Väl tillbaka till båten så hade dagen gått över till kväll. Och vi hade varit ute och cyklat i dryga fem timmar…den mesta av tiden vilse så att säga. Så det blev någon liter vatten att dricka och därefter en lugn afton med mat och Yatzy och tidig sänggång.

 

Vi rekommenderar starkt denna underbara plats, i vart fall för dig som tillhör en äventyrssjäl och inte tar dig fram med krycka eller käpp. Ett bra lokalsinne kan också vara på sin plats. För det är inte säkert att man kommer åt internet och kan ta hjälp av internetkartorna för att veta vart man är. Nä, på sina platser hade vi inte ens täckning för kunna ringa… Så det var ett smått äventyr i sig att tekniskt kastas tillbaka i tiden en si så där 25-30 år. Till tidsperioden då vi inte kunde ringa på hjälp från egen telefon i fickan…ja förvisso inte så långt tillbaka i tiden som Late Jurassic. Även om det stundom kändes så!

 

 Vi bjuder avslutningsvis på en film. Ha överensseende med bristande kvalitet på ljudet. Förslagsvis så använd hörlurar eller högtalare till datorn så hör ni bättre…Varsågoda FILMTAJM!

 
Skepp o Hoj!

6 reaktioner på ”På jakt efter Dino…

  1. Sååå härligt …. äntligen fart på skutan igen🤗🤗🤗 Nu önskar jag er ett underbart seglarväder och mot nya upptäckter som sätter spänning i tillvaron på ett uppfriskande sätt 😃😃😃
    Kram på er från oss 🤗🎉👍🏻

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s