Seixal – Lissabon

(…efter en natt på boj så tog vi tillflykten till storstan…)

 På lekhumör i Lissabon…
 
Lissabon, Portugal
 

Första natten efter sjösättningen på svaj bjöd oss på lite ojämn sömn…varje nytt och ovant ljud fick oss att vakna till och en gång var vi upp på däck och kollade. Men allt var lugnt. När strömmen vände i floden så ville vår boj vi fäst oss i, dunka emot skrovsidan. Ja vi har ju bott på land i månader så vi var väl ringrostiga helt enkelt…

 Vi somnade till slut om och nästa gång vi vaknade så rådde lågvatten och vi hade människor vadandes i vattenbrynet alldeles intill Wilma. Människorna var på jakt efter musslor gissningsvis. Och vi tänkte stilla för oss själva, att dessa musslor vill ju vi i vart fall inte äta. Även om strömmen kommer och går här, så finns här många industrier och båthamnar som släpper ut både det ena och det andra.

 Förutom musselplockare så bjöds denna nya dag även på rejäl med blåst…15-20 meter per sekund i byarna. Jo det kändes gott att byta plats på båten och finna oss en mer välskyddad hamn.

 

 På väg ut mot stora floden Tejo…det råder lågvatten så land ligger nära oss…
 

 Så vi släppte vår boj och gick för motor ut på den stora floden Tejo för att korsa densamma. De snabbgående färjorna mötte vi en efter en och de drog upp en duktig sjö. Men Wilma var ordentligt stuvad så inget flyttade plats ombord trots att det gungade rejält stundom. Här ute piskade vinden rejält och vid ett tillfälle slog en våg emot Wilmas skrov som vi var helt oförberedda på, och den slog upp över däck som gav oss en välriktad kaskad av salta droppar. Ja hinner man inte med att ducka så hinner man inte…onekligen vaknar man till ordentligt när man får en dusch av Atlanten rätt i ansiktet som efterlämnar en smak av salt på läpparna.

 

Vi gick in till hamnen där vi legat tidigare, ropade upp på radion att vi önskade broöppning. Och snart kunde vi lägga till i trygga hamn. Tilläggningen gick bra trots blåsten, hamnen låg väl skyddad i den nordliga vinden. Vi gick upp till hamnkontoret och skrev in oss.

 Dagens korta etapp bjöd på sol, vind och vatten…
 

Efter lunch så gick vi en lång promenad. Vi behövde uppsöka en båttillbehörsaffär. Vi hade när vi skulle fånga bojen i Seixal förlorat kroken på båtshaken. Plötsligt så gick kroken av, som är av plast. Nu var den gammal och spröd av all sol så det kom ju inte som någon överraskning precis (annat än i ögonblicket då det hände och Kapten stod med en snopen min och vi missade bojen vi skulle fånga). Ja det var vårt ena ärende i affären. Den andra bestod i att vi behövde en ny handske till vår elkontakt. Vi har allt oftare stött på enfashandskar som är stora som ”trefasare” (fast de är blå och enfas) här i södra Europa. Tidigare har vi inte brytt oss om att koppla upp oss på landström då vi sprungit på dessa konstiga eluttag…men nu kände vi att vi ville slita på den ström som ju trots allt är inkluderad i hamnpriset. Vi misstänker att det inte är sista gången vi springer på denna typ av kontakt…så lika bra att uppgradera sig.

 

 Vi passade på att leka av oss lite längs promenaden bort till båttillbehörsaffären…
 
Kapten gungade med inlevelse så att säga…

 

Det blev en lång promenad och resten av dagen bjöds väl inte på något värt att skriva om. Annat än att vi ska försöka segla vidare på lördag om vädret fortfarande blir vad de lovat. Vi vill försöka gå till Sesimbra som ligger strax söder om Lissabon/Cascais. Hamnen där kostar en bråkdel mot hamnarna här i Lissabon. För vi lär bli inblåsta i någon vecka som det ser ut. Var och varannan dag så kommer det in blåsväder med byvindar uppemot tjugo sekundmeter. Havet utanför piskas upp och till onsdag nästa vecka har de hotat med fyra meter höga vågor ute på Atlanten. Vi vill gärna hinna med och nyttja det korta väderfönster som blir på lördag.

 

 Se nu är vi i Lissabon…på väg tillbaka till Wilma för lite fika och en välsignad dusch innan kvällningen…
 

Ja det är inte direkt någon högsäsong för att segla här nu. Vi har förvisso så gott som sol varje dag och eftermiddagarna bjuder på försiktiga sommartemperaturer. Men havet är oroligt och luften mer turbulent. Februari lär vara den stökigaste månaden har vi fått höra. Därför har vi lite svårt att planera för de kommande seglingarna. Väderprognoserna ändras lika fort som aktier byter ägare på börsen, så det är ingen idé att ligga för långt fram i tanken.

 Ja så här är vi nu. I Lissabon. Vår motor har nu totalt gått 4 timmar. Och vi njuter av att vara tillbaka i vattnet. Och att vara i rörelse igen…såväl på vattenytan som förflyttandes. För vatten är vårt element. Vatten!

 

Skepp o Hoj!

 

2 reaktioner på ”Seixal – Lissabon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s