Vad är det som händer…?

(…jo Kapten eldar byxor och vi har beställt lyft av Wilma…)
 
Jo som ni ser så börjar det ta sig…
 
Amora, Portugal
 
Vad har då hänt här sedan vi inträdde det nya året. En rad saker faktiskt och vi börjar kunna knyta säcken om vår varvsvistelse.
 
Idag har vi pratat med Rafael på varvet och beställt lyft av Wilma. Det kommer att ske under veckan. Och detta behövs för att kunna komma åt de fläckar där pallningen stått. Hon behövs helt enkelt pallas om så de omålade ytorna blir blottade. 
 

Arbete pågår…
 
När väl det är gjort så har vi 12 lager totalt att lägga av epoxyspackel, grundfärg och bottenfärg på de återstående fläckarna. Själva arbetet tar ju inte många minuter alls, men däremellan så går det åt torktid. 
 
Vi har även grunnat en tid på en lösning för säkerheten kring vår sittbrunn. Wilmas konstruktion gör att hon saknar en djup sittbrunn, som ju är brukligt att se på andra segelbåtar. Stor sittbrunn är ju mysigt där man kan samla besättning och båtgrannar på en kvällsdrink och använda utrymmet som en bättre veranda. Medan Wilma bygger på SAFETY FIRST. Hon är ritad för att vara en norsk räddningsskuta och Colin Archer ritade sina båtarna med mindre sittbrunnar.  Detta för att om man får in en brytande sjö över en båt med väldigt stor sittbrunnen, så kan vattenmassorna göra båten instabil. Därför ser vår lilla potta till sittbrunn ut just som den gör…
 
Nackdelen har varit att vi känner att vi sitter ganska högt upp i båten. Och när man behöver förflytta sig på däck så har mantåget kunnat skapa en fällknivseffekt på grund av sin låga höjd. Jo det vore ju synd om personalen flög i vattnet innan de ens hunnit rädda någon båt…
 
Ja detta har kanske mest varit en känsla och vi har goda rutiner kring hur vi rör oss på båten under segling. Men nu ville vi när vi ändå stod på land, titta på en lösning.
 
Så vi skaffade lite rostfria rör och började bocka dessa för att därefter svetsa lite. Och plötsligt så hade vi byggt oss en störtbur…nja det var kanske att ta i. Men i vart fall ett högre räcke runt om den aktre delen av båten. Och vi blev fantastiskt nöjda med resultatet. 
Wilma har fått nytt räcke…och Kapten tyckte det var helskoj att bocka rör…
 
En rolig parates i det hela var att när vi svetsade rören så hoppade av misstag en svetsloppa ner i Kaptens ficka. I fickan låg en bit hushållspapper. Och efter tio minuter så stod Kapten i brand. Ja inte så vansinnigt mycket så vi behövde tillkalla brandkåren. Men vi vek oss av skratt när vi såg hur det rök och brann ur fickan. En välträffad loska så var branden släckt. 
 
Här brann Kapten en aning…
 
Och nu har vi börjat på med rodret, med att slipa och så småningom måla detta. 
 
Idag var vi dessutom ute på en cykeltur. Vi inhandlade en gummimatta, stor och tung, som vi ska ha till Wilmas däck. Där på bor sedan den stora påsen med våra minicyklar i, och så vår jolle. Nu när däcket är målat så fint så känns det trist om det ska börja bli repor i ytan så fort vi hissat segel… Mattan blir levererad ner till båten i morgonbitti…ja så lyxigt servade blir vi av de lokala företagen på orten. 
 
Vi har säkert skäl att återkomma, för det är annat smått och gått som vi ägnar oss åt för att göra båten sjösättningsklar. Så tills dess…
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
 
 
 

2 reaktioner på ”Vad är det som händer…?

  1. Hej med jer.
    Hvor er det fantastisk at se hvor fint i har gjort det .Da jeg selv ikke kunne ud leve min drøm har jeg stor glæde af at følge jer . Men der er en ting jeg har lagt mærke til som jeg lige må nævne ,den redningsflåde som i har på båden ligner den jeg købte .Hvis det er den mener jeg ikke at den er god nok til ocean sejlads. Bare for en sikkerheds skyld tjek op på det.

    Fortsat god rejse og at der til kommer jer mange gode eventyr.

    Roy

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s