Året som gått, del II

(…missade du del I, så finner du den här…)
 
Vår seglingsrutt under året 2017 har vi markerat med rött, de blå strecken är hur vi rört oss i världen utan båt…)
 
Amora, Portugal
 
Vi avslutade förra inlägget med juni månad, det var då vi förberedde oss för överseglingen över Biscaya. Och så tog vi tåget från Frankrike till Schweiz för ett bröllop…det var då vi fick tågstopp i Dijon. Vi tror inte det låg senap på spåret…
 
Men nu fortsätter vi…
 
Juli 2017
 
Med ett segelben på 275 distans så kunde vi äntligen hissa den Spanska gästflaggan. Juli blev månaden med mycket segling, där vi bland annat besökte ett par små byar som låg inklämda i berget på den nordspanska kusten, Llanes och Cudillero. Dessa karaktärsfulla och pittoreska byar var fanstastiska att uppleva och det övervägde de lite krångliga inseglingarna och tilläggningar som dessa platser krävde. I Llanes finns plats för två gästbåtar på högst 12 meter…men gästplatserna var blockerade av de lokala fiskebåtarna för det dyker så sällan upp några gästbåtar…vi var den enda gästande båten där under våra dagar…
 
På Biscaya, där fick vi alla slags väder och vi seglade över 3000 meters djup…
Cudillero visade sig vara en fantastisk liten by inklämt mellan bergen…
 
 
Augusti 2017
 
Definitivt blev detta månaden då vi på allvar kunde börja använda vårt Rocna-ankare, där vi ankrade väl skyddade i de spanska rias (flod/fjord) på vår väg ner mot Portugal. Vi nådde Portugal i mitten av augusti. Månadens höjdpunkt var nog vårt besök på Portvinshuset Taylor´s i Porto och den fantastiska lunchen tillsammans med våra goda vänner Öivind och Yolanda. 
 
En delikatare lunch har vi nog aldrig ätit i våra dagar…och utsikten från terassen gick inte av för hackor, vi hade bästa utsikten från vårt bord…och som vi skrattade…en galet rolig dag…
Tillsammans med våra goda vänner besökte vi Taylor´s portvinshus…
 
September 2017
 
När vi kom till Cascais så fick farfar rycka ut. Vi sammanstrålade med Kaptens semestrande son med familj. Det blev dagar med sol och bad och utflykter med Wilma in till Lissabon… därefter tog vi upp Wilma på varv i Amora och så vi åkte hem till Sverige en månad…
Farfar fick fullt upp när det kom barnbarn på besök…
Och plötsligt var vi i Sverige…här i Trosa där vi kramade träd…
 
Oktober 2017
 
Oktober var månaden vi ägnade åt båtvård. Wilma blästrades och därefter började vi spackla och måla skrovet. Samtidigt konstaterade vi att det krånglande backslaget inte var lönt att laga…
 
Franske Victor gillar att klättra på husfasader…och båtar. Här hänger han i Wilmas roder – på sidan. Underhåll av Wilma pågår…
 
November 2017
 
Det var månaden då vi beslutade oss för att köpa en helt ny motor inklusive backslag till Wilma…en Vetus-motor levererades och vi kunde påbörja installationen…
 
Mycket arbete inför installationen av nya motorn…motorbädden behövs byggas om och axeln måste förlängas…
 
December 2017
 
Vi börjar äntligen kunna se slutet på vår varvs-vistelse. Nya motorn installerades och provkördes och vi fortsätter idogt med målandet. Men vi hinner inte sjösätta innan året tar slut, så det ser ut att bli i januari. Men året slutar med en mycket god känsla i magen. Wilma är vårt hem och vårt transportmedel och nu har hon fått så mycket tid och kärlek att hon säkert och tryggt kommer ta oss med på underbara seglingar även nästa år…
Ett sammansvetsat par som snart kan lägga år 2017 bakom sig och blicka fram emot ett spännande 2018. Målet för det kommande året är att segla bort till Grekland. Vi tror på ett händelserikt år…som vanligt!
 
Ja och förutom alla dessa småglimtar så finns det ju en uppsjö av händelser där många finns beskrivna på bloggen. Vi är vansinnigt glada för vårt idoga arbete med att dokumentera. Hur skulle vi annars kunna minnas allt? Och vilken skatt, där kommer vi kunna gå tillbaka och läsa om våra äventyr den dagen vi är gamla och oförmögna…
 
Avlutningsvis så har vi lovat redovisa för vårt CO2-utsläpp under året. Vi tror det är extremt blygsamma siffror för en svensk. Vi hittade en uppgift på att varje svensk släpper ut 4,62 ton koldioxid per person och år. Riktigt hur det är uträknat vet vi inte…men det ger en fingervisning.
 
Nedanstående tabell gäller för oss, per person. Vi valde att ta tåget mellan La Rochelle i Frankrike och Zug i Schweiz, just av klimatskäl. För det blir fort röda plumpar i protokollet så fort man flyger. Nu är det svårt att ibland klara sig utan flyg, det är suveränt på många sätt. Men utifrån miljön sätt så är tyvärr inte flyget att föredra. 
 
Annat vi gör är att vi i största mån försöker handla lokalodlat…glädjande här i Portugal är att vi kan köpa bananer från Madeira i butikerna. Även om de kostar lite mer än de som kommer från andra sidan jordklotet så är det värt varje cent. För dessa bananer är himmelskt goda. Och annat än mat och lite förbrukningsartiklar såsom toalettpapper och tandkräm handlar vi just inte. Vi shoppar mycket sällan. Vi måste vara alla butikers stora skräck! Och det är vi stolta över…
 
Vad som kanske inte finns med i tabellen nedan är transporterna av backslag och motor som skett…vi vet inte riktigt hur dessa har fraktats genom europa…och det material vi använt oss av här på båtvarvet har ju någon form av miljöpåverkan också. Men oavsett så är vår förbrukning minimal sett mot snittet. Men så lever vi ju väldigt enkelt också…där vi seglar oss fram… Och vi försöker använda båtens motor så lite som möjligt för vinden är gratis men inte dieseln…och det vinner miljön på.
 
 
 
Tabellen ovan visar vår förbrukning av CO2-utsläpp under 2017. Per person uppgick vårt utsläpp till ett värde av uppskattningsvis 3475 kg per person. Flyget och bilkörandet är kopplat till Sverigebesöket i höstas. Har du räknat ut din egen CO2 förbrukning? Det kan du göra här. Och finns det något du kan göra åt den? Kanske ett miljöval kan ligga i nyårslöftet för år 2018…varför inte ett köpstopps år eller i vart fall en köpstoppsmånad? Eller kanske försöka köpa begagnat, reparera, hyra och låna. Istället för att köpa nytt…
 
Gott nytt år på er och ha ett underbart 2018. 
 
Skepp o Hoj!
 
 

4 reaktioner på ”Året som gått, del II

 1. Kram och tack för mycket intressant läsning…. som vanligt 😉🤗
  Vi packar nu ihop för hemfärd så det blir lite utsläpp……😳 Men vi har mått fantastiskt bra dessa dagar, så nu far vi hem och firar Nyår 🎉🎉🎉🎉🎉✨✨✨🥂🥂🥂🍾🍾🍾🍾
  GOTT NYTT ÅR önskar vi ER 😘😘

  Gilla

 2. Hej ungdomar.Jag förstår Er oro för nedsmutsning av vår jord och mycket energi och forskning kommer att hjälpa så småningom. Men man måste oxå komma i håg den naturliga ändringen av klimatet.Jordaxeln vobblar runt och när vi närmar oss solen så blir nordpolen varmare, detta har pågått i tusentals år och återgår så småningom till det normala. Hav tröst FELIX

  Gilla

  • Jo det stämmer som du säger,men mycket orsakar människan som inte har med uppvärmningen att göra. Skräp i havet och det faktum att människor i Kina måste leva med munskydd utomhus är sådant som kommit i kölvatten av människans konsumtion… Men det finns hopp…grundproblemet är nog att vi är på tok för många människor på jorden. Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s