Flow

( eller i vart fall i rätt riktning…)
 
 
Amora, Portugal
 
Nu har vi sparkat igång den nyare datorn och lyckats få in internet. Likväl har vi en gratisversion av Officeprogram nedladdat (Open Office) så nu känns den digitaliserade delen av vårt liv åter toppen. Vår datahacker heter Kapten Betong (Tjoppe) och fast han inte alls egentligen är någon större fena (enligt honom själv) på det här med ettor-o-nollor så fick han till det.
 
Och en av dagarna när vi var upp till mataffären så fann vi ett serviceställe där de lagar mobiltelefoner och datorer. Efter lite snack med killen bakom disken så lät det som att han tror att han kan sparka liv i Pimpstens älsklingsdator. Ja tänk om det skulle gå, i så fall så tala om att man förvaltar det man äger och inte lever enligt devisen slit-o-släng.
 
På motorfronten börjar det också att lösa sig fint. Vi berättar mer vad det lider, men någon Volvo blev det inte. Och vi har haft gott stöd, hjälp och information från världens bästa Nicanders Båtvarv i Lysekil (we love you).
 
Tänk vilket lyxigt liv vi lever. Våra följare anstränger sig för att finna en bra lösning för oss. Företag, vänner och till och med en tidigare elev till Kapten hörde av sig (hur omtänksamt är inte det) och alla drar i sina trådar för att se om detta kan utmynna till en ny motor till Wilma (vilket det också gjort). Tusen tack för ert engagemang, vi blir alldeles rörda av allt stöd och all hjälp vi fått.
Det finns alltid något positivt, blommor och omtänksamhet även då saker krånglar för en…
 
Så helt plötsligt så kände vi att vi började få lite flyt igen efter en rad bakslag. Och inte sämre blev det av att vädret blev lite svalare, vi börjar gå mot vinter här i Portugal förstår ni. Och istället för 30 grader så har vi nu mer humana 20-25 grader. Helt plötsligt kan man vistas inne i båten (och speciellt i byssan) även på dagtid utan att totalt rinna bort att svett. Ja ni hör ju vilka bekymmer vi har (smile). Ja vi vet att det är lite som att svära i kyrkan när vi vet att ni där hemma fäktas med paraplyer, reflex och isskrapor (en vän i Finland har -10 grader, snudd på brottsligt ju).
 
Och med det svalare vädret så har vi städat och röjt inne i båten. Vi har lyft på våra durkar och stuvplatser och flyttat om. Rätt saker bort – rätt saker fram. Men framför allt. Färre saker framme (känslan är gudomlig, we just say it).
 
Det slog oss när vi höll på, att det här med att långsegla är ju fantastiskt. Oftast tänker man bara på tiden som man ligger i vattnet och förflyttar sig. Men många långseglare stannar upp en längre tid emellanåt (ofta när det inte är lika bra säsong för att segla) och passar då på att måla och underhålla båten. Detta kan ju te sig som en parates i äventyret. Som att man tryckt på pausknappen. Men det har man inte. Vi är i allra högsta grad mitt uppe i något spännande och roligt, vi är på (för oss) en okänd plats i ett land långt bort (Portugal, även om vi börjar bli lite varma i kläderna). Vi behöver inte ställa någon väckarklocka (för att åka iväg och löneslava) och vi umgås med andra likasinnade medan spackel och färg torkar. Som häromkvällen, då vi hade en filmkväll med några av vännerna här på varvet. Vi kröp upp i soffan med kaffe, te och kaka och myste ihop medan vi tittade på den fantastiska danska filmen ”Martha” (en kultfilm inom sjöfarten och otroligt rolig). Det är som ett enda långt sommarlov, även då vi står på land. Och det är i perioder lite skönt att hämta andan och inte varje dag behöva leta efter en ny hamn, mataffären eller vart man kan tvätta kläder någonstans. Man landar lite och hinner smälta alla intryck som man fått sedan man senast låg och tryckte någonstans.
 
Så med en massa flyt så kan det väl inte finnas något negativt kvar väl?! Jo en liten detalj. Kapten lyckades nu för andra gången (!) bita sönder en tand. En gammal lagning gick åt skogen. Men då vi har god erfarenhet av tandvård utomlands så gav sig Pimpsten ut på jakt efter en Clinica Dentária. Hon fann en här i Amora. Tjejen bakom disken pratade ingen engelska. Men en man i väntrummet pratade franska. Så hon fick hjälp med översättning och en tid kunde bokas till nästa vecka. Fanstasiskt trevliga människor och att lösa de mest vardagliga göromålen utomlands är minsann ett äventyr.
—————————————————————————————————————————–
——————————————————————————————————————————
Hit ska Kapten på onsdag…kliniken har fått 5,0 (maxpoäng) av sina kunder vilket bådar gott. Inför vår avresa från Sverige så funderade vi lite över det här med tandvård, om man kanske skulle behöva åka hem emellanåt för att fixa tänderna. Men vi kan lugnt intyga att det behöver man INTE. En portugisisk eller Spansk tandläkare är precis lika bra som en svensk.
 
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
 

10 reaktioner på ”Flow

 1. Hej på Er. Att tro på sverige som det ända land som kan hjälpa och fixa alla problem är inte sant som Ni själva upplever.Jag har förstått att så mycket kunskap som finns på vår planet och möjligheter att lära av andra hjälper oss att förstå och ingripa där det behövs. Att hjälpa varandra är nyckeln till lycka. Stor kram till Er båda.FELIX

  Gilla

 2. Vad bra att det är bra tandläkare, mina tänder behöver lite omvårdnad då och då. Och nu är det bara två veckor kvar tills vi lättar till den iberiska halvön. I alla fall om Gud vill och inte himlen ramlar ned över oss (gammalt Galliskt ordspråk).

  Gilla

 3. Halloj!
  Det är intressant att läsa det ni skriver, jag läser bakifrån och har kommit till Augusti 2016. Då vi har flyttat till andra sidan Atlanten ( Florida) är det intressant de ni skriver om mat och färdiglagat, det kunde lika bra varit här.
  Matlagning som vi är vana vid finns knappt, blir du bort bjuden kan maten serveras på engångstallrikar och är oftast hal eller hel fabrikat.
  Hoppas att det löser sig med bytet av motor för er del.
  Kommer ni för bi Florida kan vi inte bara bjuda på kaffe utan även en GT som jag vet att Tjoppe gillar!
  Även vi har fått ett svalare väder nu, när man levt med över 30+ i åtta månader så uppskattar man det svalare vädret med + 15 på mornarna och +28 på dagen.
  Nu är det så svalt att jag kan sjösåtta Laserjollen och ut och segla, när det är mellan +34-36 så är det lite för varmt!
  Soliga hälsningar från Florida
  Erik

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s