Trädet

Vi gjorde en utflykt till trädet. Jo förutom barn och barnbarn på ostkusten så finns även ett träd som vi gärna tittar till. Helena donerade en ek till Trosa stad i början på 2000-talet. Kommunen behövde fälla en stor andel av de gamla vackra träden som prydde åpromenaden. De var gamla och utgjorde en rasrisk och kunde även göra åkanten instabil om man inte satte in åtgärder i tid. Kommunen som vid tidpunkten led av ansträngd ekonomi (ja det kanske alla kommuner alltid gör…det känns så) vände sig till allmänheten där man möjliggjorde en nyplantering av träd utmed sträckan, på de platser man avverkat de gamla vackra träden. Intresset var enormt och Helena var en av dem som fick möjlighet att göra Trosa lite vackrare igen. Om hon inte minns fel så kostade trädet med transport, plantering och skötsel av det unga trädet 4000 kronor.
 
Det återplanterades olika slags träd längs med ån. Men Helenas träd är en ek, vilken valdes med lite omsorg. En ek lever länge och den lär överleva så väl henne som hennes barn. Vilket ger en liten god känsla.
 
Idag har trädet vuxit till sig rejält och ser inte alls så ynklig och tanig ut som den gjorde precis när den kom på plats. Och åpromenaden ser idag betydligt mer lummig ut än den gjorde strax efter avverkningen.

-Hej min ek. Vad stor och fin du vuxit dig!
 
I Trosa har Helena bott i många år och där är hennes barn uppvuxna. Och Trosa är en otroligt vacker liten stad, pittoresk som få. Kanske att den är ännu vackrare idag när man återvänder som turist, än man upplevde den som boende på orten. Man blir lätt hemmablind. Fast fin har den alltid varit, och kommer att vara om man är noggrann med att bevara det gamla och fina som präglar staden.
Helenas ek har börjat klä sig i höstfärger…
 
Ja nu har vi inte så lång tid kvar här innan vår svenska roadtrip drar vidare. Vi får se vart vi hamnar…
 
Skepp o Hoj!
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s