Peniche dubbla sidor

OBS! Två inlägg för dagen!!!

Platsen med allt eller inget. Vi har nu haft en dag i turismens tecken här i Peniche. Vi tog en promenad i staden och tittade på hus och omgivningarna. Och det ligger något fin-fult över platsen. Husen är över lag slitna, med falnande puts och färg. Och man får ingen homogent intryck av en särskild stil, tid eller epok. Men det är på sina platser vackert för att runt nästa hörn bjuda på något vansinnigt fult. Vi såg en vacker mur torna upp sig. En del av den stadsmur som byggdes på 16- och 1700-talet med tillhörande fort, Pornich Fort. Vi trodde oss ana havet på andra sidan muren så vi promenerade upp på gångstråket som gick utmed muren. Men andra sidan vätte mot en gammal industritomt, och inget hav alls. Bara en ostädad och tråkig industritomt som ingen brytt sig om. Vi kände oss aldrig hänförda av Peniche även om vi fann några gruskorn av guld.

 En vanlig syn här i Peniche, husputsen faller av…
 Vackert eller fult? Vi upplever att man låter staden förfalla…
 Blommor i fönstret…
 Delar av det fort och mur som man försvarat Portugals kust med…en Kapten fastnade på bild också..
Men visst fanns det små gruskorn av guld också…allt var inte fult och slitet…
 En vacker roddbåt prydde ett torg, det var uppfört i maj i år (2017). Tyvärr var en åra på rymmen redan (stulen eller trasig, vet inte vilket. Men Kapten Betong är oskyldig bör tilläggas)…
 Vi fann en fontän i en park, hemvist för stans duvor…
 Där tog vi en paus och åt en banan…
 Kapten kastade bananskalen skötsamt i papperskorgen…här är bildbevis!

Nu kommer vi segla vidare och hinner inte titta i kringområdet. Vilket hade varit betydligt intressantare. Peniche är en halvö, men för en femhundra år sedan så var det en ö helt och hållet, och sedan dess har det låglänta området rest sig ur havet. Man har genom historien försvarat området genom de fort som finns placerade strategiskt här. Men även så sent som på mitten av 1900-talet så användes Fort Peniche som politiskt fängelse under Estado Novo-regimen.

Estado-Novo som betyder ”Nya Staten” var en auktoritär regim i Portugal som infördes 1933. Den var starkt inspirerad av konservativa och auktoritära ideologier som utvecklades av Antonio de Oliveira Salazar, som styrde Portugal från 1932 till 1968.

 Portugals forna diktator Antonio de Oliveira Salazar…

Företrädare för organisationer och oliktänkande medborgare förföljdes och kunde interneras på obestämd tid i häkten, inte sällan i de forna kolonialforten i Peniche, där bland annat kommunistpartiets mångårige ledare Alvaro Cunhal satt fängslad mellan 1949-1960.

 Alvaro Cunhal, kommunistpartiets ledare som fick skaka galler för att hans åsikter inte gillades…

Men för att berätta om lite roligare ting kring Peniche så är detta ett paradis för brädsurfare. Genom dess halvö så erbjuder Peniche sandstränder och fina surfvågor i såväl sydliga som nordliga vädersträck. Och här kan det bli såkallade supertubsvågor, likt man har på Hawaii. Ni vet när man surfar i en tunnel av vatten.

 Härliga surfvågor finns det här i Peniche…

Ja och så naturreservatet som ligger på Berlenga Island, där det finns grottor och fantastiska dykvatten. Men som med allt fantastiskt i världen så hinner man inte se och uppleva allt. Kanske att vi kan komma tillbaka en dag och se lite av det som lockar mer än den falnande putsen på Peniche hus, som vi sett idag.

Skepp o Hoj!

2 reaktioner på ”Peniche dubbla sidor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s