Ett minne för livet

Vi är övertygade om att den dag vi kommer tillbaka hem, så kommer denna dags upplevelser tillhöra en av äventyrets stora händelser. Denna dag har gett ett minne för livet. Vi åkte in till Porto för att besöka en av de mest anrika portvinshusen, Taylor´s. För en guidad tur och en portvinsprovning. Vi hade även bokat bord på deras restaurang med bästa utsikten över Porto, den berömda bron och Douro-floden. Och som avslutning så tog vi linbanan ner till stan innan vi åkte tillbaka till vår hamn. Det denna dag har erbjudit i form av upplevelser är svåra att beskriva i ord, den utsikt, de smaker, alla skratt och…ja orden tar slut. Vi måste nog smälta upplevelser innan vi summerar.
 
Portvin, eller även port kallat är ett sött starkvin som kommer från Dourodagen i Portugal. Portvin innehåller kring 20 procent alkohol och för att få portvinets söta smak så tillsätter man druvsprit som dels avbryter jäsningen och därigenom förhindrar att allt socker omvandlas till alkohol.
 
Druvor som ska bli portvin får inte odlas på annat än skifferjordar, och dessa jordar finns det gott om kring Dourodalen. Taylor´s är ett gammalt anrikt portvinshus som grundades redan år 1692. Och till skillnad från andra portvinshus, så ligger Taylor´s på toppen av Douros sluttning med en bedårande utsikt. Vi bokstavligen knockades av utsikten och den goda maten efter vår guidade tur.
 
Utanför, svultna på kunskap och god mat och dryck…
 Vår guidade tur gav oss mycket mer kunskap om portvin än vi vad kände till sedan tidigare. Jisses så många vinfat vi såg…
 Ett hyggligt stort fat fann vi…
 I anslutning till den guidade turen så ingick en portvinsprovning. Här fick vi prova ett vitt portvin samt en vintage port. Under ett päronträd i portvinsfabrikörens trädgård avnjöt vi dessa. Sämre dagar har vi haft…
Efter rundturen så slog vi oss ned i restaurangen, vi hade bokat bord med utsikt över Dourofloden. Och jisses, bästa bordet hade vi fått…
Vilken utsikt…
Vi åt en provsmakningsmeny som inte gick av för hackor…här serveras en blomkålssoppa med rökt lax…Mmm…
Allt smakade magnifikt gott…vi serverades  ett vitt Vinho Verde till detta. Vinho Verde betyder ”grönt vin” och det är ett ungt vitt vin från nordvästra Portugal….
Vi serverades många små goda rätter…mört var ordet!
Alla var gudomligt goda…
Vi hoppas kockan var välbetald…för han kunde sitt hantverk…
Efterrätten…mmm…
 
Och allt detta goda åt vi medan vi tittade ut över denna utsikt…
Portos berömda bro hade vi framför oss…
Tack för maten…och därefter släntrade vi ner till linbanan som går från toppen av berget och ner till floden…
Vilken härlig bild…
Och visst vågar vi åka…
Fast lite exalterande är det nog…
För lite högt är det allt…
Och här kommer linbanekorgen efter oss…
Och väl nere på marken så blev vi lite sugna på något gott som såldes på marknaden. Gluspsk styrman…köttet föll ur brödet och då ser man ut så här…
 
Mätta, nöjda och tillfreds så tog vi oss till hamnen tillslut. Jisses vilken dag, vilka smaker och upplevelser i goda vänners lag. Vi tackar dem det ödmjukaste och vi hoppas att denna dagen aldrig ska glömmas bort. Så många skratt som vi bjudits på… Tack tack vänner!
 
Ja och på allt detta så fattas nog bara lite sömn…zzzzzzzzzzzzzzz.
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
 
 
 
 

4 reaktioner på ”Ett minne för livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s