Lilla fiskebyn Rianxo

Klockan är sju på morgonen och besättningen på Wilma börjar sakta vakna…utsikten från båten är inte dålig…
 Vi ligger just nu nästan högst upp i Ria de Arousa i bukten intill byn Rianxo…men idag ska vi segla vidare…
 Vårt mål för dagen är att segla in i Ria de Vigo och upp till byn Cangas…
 
Vi kanske har följare som är nya och som inte känner till att man kan söka efter båtar på marinetraffic.com. Dels kan man följa Wilma genom att gå in på marinetraffic som ligger länkad på vår blogg (länklistan överst). Då kommer man direkt in på Wilmas sida. Annars kan man söka på hennes MMSI-nummer vilket är 265630800. Notera dock att marinetraffic inte alltid är tillförlitligt. Så få inte hicka om vi inte dyker upp eller vi verkar strandsatta ute på havet. Det stämmer sannolikt inte.
 
Vi tog oss en titt på Rianxo, denna lilla spanska by som inte gästas av några turister nämvärt. En lugn och fin liten by med en enorm musselodlingsflotta. Säkerligen en 60-70 fiskebåtar med musselfiskeutrustning ligger i hamnen. Intill hamnen så finns en stor hall för mottagning och vägning av musslor, en härlig kommers råder där och folk springer runt med säckavis av musslor. Utanför Rianxo ligger alla musselbäddarna i havet, man får sicksacka sig emellan dessa när man seglar så man inte trasslar in sig.
 
Några av alla fiskebåtarna i Rianxo.
Vi tog en fika på stan…här råder inga turistpriser…
 En kopp kaffe kostar 1,20 Euro. Lagom tycker vi…
 
Vi dök i vanlig ordning upp i Siesta-tid när vi var in till byn. Siestatiderna varierar lite i Spanien och här i dessa regioner så är det brukligt att följa de äldsta traditionerna. Vilket betyder att butiker stänger kring klockan 14 och öppnar igen kring klockan 17. Dock håller butikerna öppet längre på kvällen, inte sällan till nio eller halv tio. Detta har börjat luckrats upp har vi förstått, för det är inte riktigt kompatibelt med resten av europa och det är lite trixigt för barnfamiljer med dessa tider. I stora städer och på andra platser så är siestan betydligt kortare. 
 
Fördelen för oss med denna långa siesta är att vi inte kan sprätta några vidare pengar, varesig vi vill eller inte. För det är stängt. Och vi brukar komma precis när de drar jalusiet och att då stå och stampa och vänta i tre timmar gör vi inte bara. Särskilt inte när man har en jolle som väntar på en nere på stranden och man vill tillbaka i någorlunda tid för middag och annat fix ombord. Så det blir till att använda Wilmas eget matlager ända ut i fingerspetsarna. Inget ont som inte har något gott….
Det finns såväl nyare bebyggelse som äldre här i Rianxo. Byn var mysig utan att vara pittoresk. Men några höjdpunkter fastnade i kameran. Vad sägs om denna luftiga byggnad. Här behövs inga blomkrukor i fönstren och på balkongen då de har slagit rot i självaste huset.
 Vi gick tillbaka ner till stranden och den väntande jollen…här verkar spanjorerna fylla stränderna på kvällen och inte på dagtid…
 
Något annat som skiljer svenskar och spanjorer åt är att de äter sitt huvudmål på dagen. Och så tar det bara något enkelt att äta på kvällen. Lunchen kan ta timmavis och man fyller på rejält så att säga. De flesta hemma i Sverige gör väl som vi, att man har huvudmålet om kvällen då familjen samlas kring måltiden.
 
HEJ WILMA! Har du saknat oss. Där ute i bukten ligger hon, den lilla pricken strax till babord vänster i bild…
 
Ja nu ska vi strax dra upp kroken ur vattnet och segla vidare söderut. Vi har beställt sol och delfiner och chansen är stor att det så också blir.
 
Skepp o Hoj!

4 reaktioner på ”Lilla fiskebyn Rianxo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s