Llanes

Efter en natt på ankaret i Santander, så lämnade vi denna plats för att fortsätta västerut. Vi hade siktat in oss på en liten plats vid namn Llanes. En gammal fiskeby med små gator och språng med uteserveringar och marknadsstånd. Vi hade läst in oss på hamnen och den lovade inte mycket. Det lät spännande.

Först och främst så är havet ofta upprört utanför, vilket vi blev varse om. Vi hade en otroligt fin segling till Llanes. Men vågorna var krabba de sista timmarna, precis utanför så stupar Biscayas djup och detta får till sig att det blir som en gryta av bångstyrig sjö ända in till  kustlinjen och hamninloppet. Wilma krängde än från höger bog till vänster i de osymetriska vågorna. Vi valde att gå upp i vind för att dra ner storseglet så nära hamninloppet som möjligt. Vi ville hålla den skumpiga färden kort.

 Vi närmar oss Llanes. Bergen göms i molntäcket medan det är blå himmel över havet…

I Llanes kommer man bara in i gästhamnen vid högvatten och då genom ett smalt språng. Det är en syll (tröskel) som garanterar djupet inne i hamnen och denna måste passeras i högvatten, annars slår man i den.  Vandrande på vågorna så hade vi fendrat på ifall vi skulle stöta i någon sida, men det gick så bra så. Och gästhamn är väl att ta i. Det finns en kort brygga med plats för 2 gästbåtar som inte då får vara allt för stora. Möjlighet finns att ligga utanpå varandra så kanske fyra gästisar är max. Vi är den största båten i hela hamnen här med våra 10,7 meter så det säger ju lite.

 Gästbåtsbryggan börjar efter den gula linjen på bryggan. Plats för två båtar…

Vi var väl medvetna om denna lite okända gästhamn, att det inte finns någon ström att tillgå. Ingen dusch eller liknande service men däremot vatten på bryggan. Och att man är totalt inlåst i hamnområdet tills det kommer någon, för här behöver man en nyckel för att kunna passera ut och in. Vi la till vid 21 tiden på kvällen och en stund senare kommer två trevliga gubbar som tar betalt och ger oss en passernycket. 20 euro natten och vi var nöjda och glada.

 Till vänster i bild så ser man den lilla öppningen som man måste igenom för att komma in i hamnen…
 Wilma i Spanska Llanes…
 Llanes hamn med Biscaya utanför…

Sen gick vi på en nattlig promenad i Llanes. Och vi blev hänförda. Hela den lilla byn pulserade av människor och kommers. Gatorna och bebyggelsen var pittoreskt och historisk. Det kändes som vi klivit in i en annan tidsepok. Varenda uteservering var fullsatt och bord och stolar stod utmed gatorna så man fick snitsla sig emellan. Vi gapade och sög åt oss av alla nya intryck. Vilken plats.

Och det är vackert här i Llanes. Platsen ligger intill en bergskedja, i en skreva ner mot havet. Och ute på havet så är himlen som regel blå medan bergen bakom byn döljs av stackmoln där topparna på bergen inte syns för molntäcket. Hit kommer turister för att vandra i bergen och titta på vattenfall, paddla i floder eller testa på forsränning i området.

 Vackra Llanes…
 En del gamla byggnader är så gamla som från 1300-talet.
 The Tower och en stilig man…
 Nyare bebyggelse…
 Naturen runt byn är unik och vacker. Här förbi går vägen som leder upp till bergen…
 Bergen i bakgrunden, hamnen som är en flod övergår till att bli smalare och mindre. Längst in ryms bara småbåtar…
 Över havet så är himlen oftast blå medan molnen ofta skymmer solen över byn. Men varmt och skönt är det…

Och platsen präglas mycket av den lokala cidern som man ser på var mans bord på uteserveringarna. Enligt dem själva så var det här cidern först såg sina dagar, att cidern har sitt ursprung här. Men den är inte alls lika mycket kolsyrad som traditionell cider. Och därför så häller de upp cidern i ett glas med högt fall. Ja, kyparn håller alltså flaskan högt över huvudet och glaset nästan nere vid knäna. Och så prickar han den lilla strålen ner i glaset utan att missa. Ett konstverk i sig. Och anledningen till detta skådespel är inte för att roa gästerna främst, utan för att den lilla kolsyran ska aktiveras och slå upp små bubblor i glaset som får smakerna att explodera. Och glaset ser ut som ett stort vinglas och det delar man på, 3-4 personer. För man måste dricka upp cidern fort för att inte smakerna ska gå förlorade.

 Så här häller man upp en äkta cider från Llanes…
 Eller så här…överallt ser man människor och bilder på denna cidertradition…

Under vår vistelse så lyckades vi pricka in en stadsfest, Fiesta de la Magdalena. Hela staden kryllar av stånd och en massa lokala varor säljs från hantverkare och bönder. Fårostar av alla dess slag. Honung och bröd. Konst, smycken och tyger. Ja allt finns att finna. Och det är ett skådespel med musikanter, en smed som står och smider och en gumma som spinner garn. Det var bara självaste Carl Michael Bellman som fattades så hade bilden varit komplett.

 En smed i farten…
 Fiesta i Llanes. Varje gata i centrum är fulla med stånd och serveringar…
 Äppelcider blir till…

Vi är fantastiskt nöjda att vi trots den lite knepiga inseglingen och hamnen ändå valde att gå hit. Så vacker plats och så unikt. Och inte bara vi tycker att platsen och människorna är unika här. Utan det kommer spanjorer som ideligen tittar på den enda gästbåten i hamnen, den svenska segelbåten Wilma. Och när vi var i butiken med fisketillbehör så förstod vi på expediten att ingen undgått att det kommit en utländsk gästbåt.

Något värt att nämna är det häftiga konstverk som är skapat av den baskiska konstnären Agustin Ibarrola. Längs med kajpiren så ligger stora betongblock som är målade och konstverket heter The Cubes of Memory. Vi kan absolut säga att vi funderade mycket på vad det var vi såg när vi närmade oss hamnen. Ett eldorado av färger längs med hela kajpiren.

 The Cubes of Memory av Agustin Ibarrola. Han ska ha sagt; ”I have created a new landscape in the port of Llanes…

Det är inte alla gånger vi kommer till en plats där vi blir så hänförda och förstummade. Detta är dock en sådan. Och kommer vi hit någon mer gång, ja då ska vi absolut ta oss upp i bergen och beskåda vattenfall och makalös utsikt.

Summa summarum. Inte helt lätt att ta sig hit. Varesig med bil eller båt. Men definitivt värt det. Llanes – Värt en omväg!

Skepp o Hoj!

 

2 reaktioner på ”Llanes

  1. Härlig bilder Helena, och trevligt berättat som alltid. Men stackars kapten! Men han blev ju dessbättre botad, men det sved förstås lite i börsen. Vi har fått lite sommarvärme här hemma också. Så läng det varar. Sämre väder är visst på gång. Ha en fortsatt trevlig resa!

    Gilla

    • Tusen tack. Kapten är återställd. Sämre väder hemma, vi förvånas inte. Själva slafsar vi vidare i skorts o linne. Hårt liv, hi hi hi… Tack för dina återkopplingar. Kram

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s