Historien om två bröder

Vi har varit iväg ett par dagar. På programmet stod umgänge med nära och kära. Bland annat så har Helenas två barnbarn hade fyllt år och detta skulle givetvis firas med glass i stora lass. Det var fantastiskt kul och trevligt men som vanligt så rusar tiden fram.

För den som följt oss en tid så minns ni säkert att vi besökte Trollhättan i somras, där Helena gick på samma plats som hennes mormor vuxit upp. Hon ringde då ett par gånger till hennes mammas kusin Lasse, som sitter på en hel del information om vår (Helenas) gemensamma historia. Denna helg så passade vi på att passera hemma hos Lasse på en kopp kaffe och lite trevligt snack. Denna Lasse, som passerat 80, arbetar fortfarande även om det inte är på heltid längre. Han arbetar som finmekaniker främst inom det marina området. Propellrar, hylsor till axlar, propelleraxlar samt medbringare för att nämna några. Vår fikastund gick otroligt fort, det visade ju sig att vi hade en hel del gemensamt. Som gamla Vaxholmsbor som vi är, så har han dels arbetat med Vaxholmsbåtar. Tjoppe och Lasse hade till och med en del gemensamma bekanta.

Lasse är en underhållande person, som har otroligt mycket att berätta om. Som avslutning på vårt besök, så berättade han att det gjorts en film om honom och hans bror Thore. En dokumentärfilm som ska ha premiär på Beckholmen nu på fredag den 26 november 2010. Filmaren Susanne Svantesson har följt Thore och Lasse i deras arbete på Nacka Finmekaniska Verkstad och skildrat deras arbete och liv.

Nacka Finmekaniska Verkstad och historien om två bröder arrangeras av Kulturföreningen Krapsan och Beckholmens Dockförening. Gå gärna in på Beckholmens Fartygsvärncenters hemsida som vi har länkat via vår sida och läs mer  www.beckholmen.blogspot.com/ .

Tyvärr kan vi inte delta på filmpremiären, men vi önskar givetvis Lasse lycka till på fredag. Vi hoppas att det kan finnas intresse hos våra föreningar här i Halmstad att visa filmen också. Skulle vara trevligt om Maritimt Kulturarv i Sverige och Halmstad Varv och Slipsällskap skulle kunna hjälpa oss att dra i detta arrangemang. Vi får se vad framtiden har att utvisa.

Innan vi lämnade Lasse och hans synnerligen goda kaffe, så pratade vi gamla minnen. När han bar Helena i en lövkorg på tomten vid ett av besöken och hur Helena och hennes mamma tog bussen hem till Moster Maja (Lasses mamma) för att plocka bär i deras trädgård och fika innan det bar av hem till Vaxholm igen. Detta var på 70-talet så det var verkligen länge sedan.

Fulla av intryck åkte vi mot Halmstad på söndagkvällen och vi kände båda att vi längtade efter vår båt. Nu finns det mycket att arbeta med och många trevliga minnen och intryck att tänka på när man står med målarpenseln i timmar.

Skepp och Hoj!

Tjoppe och Helena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s