God Jul från S/Y Wilma

Ännu en annorlunda jul. Men det annorlunda har på något vis börjat kännas normalt och några större arrangemang kring denna högtid, händer inte. Det är långt till nära och kära. Samtidigt finns de bara ett samtal bort. Vi saknar – parallellt som vi tycker det är skönt att slippa ifrån julens alla förväntningar. Ombord på Wilma blir det lugnt. Bara vi två och den stora behållning är julens dofter och smaker. Fast detta år visade det sig bli extra klurigt. Ett tag var vi oroliga att jultallriken endast skulle fyllas med köttbullar, likt vilken IKEA-lunch som helst (fast hemgjorda då). Men det blir bättre än så.

Allt som har med fläsk att göra går bort, ingen julskinka och prinskorv således (läs: vi är i Tunisien). Men glatt konstaterade vi att matbutiken sålde norsk rökt lax, till hutpris förvisso. Men ändå. När det kommer till sill och ”janssons frestelse” (Jansson is a Swedish potato dish with onions and anchovies) så hade vi faktiskt ett par burkar av vardera som vi seglat runt med en längre tid. Vi var osäkra om de gick att använda, de har under en period varit utsatta för rumstemperatur. Men efter att ha öppnat och kollat verkar de helt ok och igår lagades en gräddig god jansson.

I vår iver efter typiskt svenska julsmaker grävde Styrman i förrådet med torrvaror och döm om vår förvåning när hon fann en påse med glöggkryddor. Den hade gått ut i datum för fem år sedan. Som tur är går det att få tag på vin i Tunisien, den arabiska kulturen till trots. Så kryddorna åkte ner i en pava rödtjut och det tog inte många minuter förrän båten fylldes med dofter av ingefära, kanel, pomerans, kardemumma och nejlika. Hade vi inte haft påsen med färdiga glöggkryddor, hade vi nog kunnat finna det mesta uppe på marknaden. För här finns kryddor till skillnad från fläsk.

Summa summarum. Ombord på S/Y Wilma blir det jul. En liten klädd minigran i kruka (som vi plockat fram ur gömmorna). Svensk streamad television. Sill och potatis, köttbullar, janssons frestelse och rökt lax. Glögg och Toblerone (chokladen köpte vi på en av flygplatserna häromsistens). Vi har öl och det går även att få sig några droppar akvavit (flaskans innehåll ransoneras hårt för att räcka många år). Inga julklappar (för det fyller bara båten med mer prylar) och definitivt ingen snö (här skiner solen varm). Så julstämning blir det nog trots att mycket är annorlunda.

Till skillnad från tidigare år kommer vi som övervintrar i Marina Cap Monastir (seglare från hela världen) samlas till en BBQ i morgon. Det blir ett gott gäng och med sig tar man något som man bjuder på (bortsett från ens egna grillmat). S/Y Wilmas bidrag blir ingefärspäron (päron som fått koka i sockerlag med ingefära, kanel och citron). Efterrätten var vanligare förr, på den tiden vi levde som bönder eller i vart fall hade ett päronträd i vår trädgård. Vi hoppas den kommer uppskattas och möjligtvis serverar vi punchgrädde till. Vi får se vilka resurser vi har.

Så från oss båda till er alla önskas en fantastisk jul. På vilket sätt du än må fira den på.

Kramar!

4 reaktioner på ”God Jul från S/Y Wilma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s