En enkel till Korfu…

 (…för snart seglar vi vidare mot Italien…)

 

Korfu, Ioniska havet, Grekland

Det var med spänd förväntan vi gled in genom hamninloppet och svängde runt och parkerade Wilma i fickan där killen från marinan tog emot oss. Nu låg Wilma precis nedanför citadellet, den gamla borgen som en gång i tiden restes som försvar mot inkräktare. Hit nådde aldrig turkarna med sitt Ottomanska rike och Korfu blev därför aldrig riktigt som resten av de grekiska öarna. I avsaknad av influenser från fjärran öst kom istället italienarna att sätta sin prägel på Korfu. Men även fransmännen och engelsmännen, vars länder under perioder även de styrt ön.

 Ända sedan vi sett den brittiska tv-serien om familjen Durrells har vi velat besöka Korfu. Den handlar om änkan Louisa som en dag får idén att byta ut ett grått 1930-tals England, mot ett soligt liv i Grekland. Men det visar sig inte vara helt enkelt för en ensamstående mor till fyra äventyrliga barn att slå sig ner i en grekisk by på Korfu. Den varma och stundtals humoristiska serien bygger på Gerald Durells självbiografiska romaner.

En grekisk fiskebåt i solnedgång…

Tolv dagar hade passerat sedan vi lämnade Kalamata och med dagar av segling och ankring på svaj, var det skönt att komma till en hamn. Korfu blir dessutom slutet på vår grekiska saga, härifrån kommer vi avsegla mot Italien. Om någon sagt till oss att vi skulle komma att vara i Grekland under tre år, hade vi aldrig trott det. Men så blev det och även om vi inte hunnit se allt vi önskat, så är vi ändå enormt nöjda. Sannolikt har vi upplevt mer av Grekland än de flesta gör under sin livstid (om man inte är grek förstås). Så nu har vi att bunkra och se över Wilma innan avfärd och som sagt, uppleva Korfu i stort och smått.

 Redan samma eftermiddag tog vi på oss skorna och gick ut. Alldeles intill marinan låg den gamla stadsdelen vars hus och smala gator bär tydliga spår från den venetianska tiden. Vi noterade vackra hus i mättade pastellfärger, med tvätt hängandes mellan husfasaderna och fönsterluckor i mängder. I de snirkliga gränderna fann vi små butiker och restauranger. Charmigt så det förslår men så har också Korfu en gång i tiden tillhört Republiken Venedig.

Vi kom tillbaka till Wilma först efter mörkrets intåg. En försenad bröllopsmiddag passade perfekt på denna romantiska plats och det fick bli typiskt grekisk mat, även om vi numera är rätt trötta på feta och oliver. Men vi njöt med vetskapen om att vi snart kommer lämna landet vi spenderat mest tid i, bortsett från Sverige. Vår första glimt av Korfu har varit bedårande men mer återstår att se innan vi kastar loss. Så vi återkommer…

Skepp o Hoj!

Många fina seglingar har vi haft på vägen upp mot Korfu, här seglar vi ”wing-on-wing”…
 
 Senaste seglatsen bjöds på såväl på sol som regn…
 
 Snart tittar solen fram… (bilden är oredigerad och tagen med mobilkamera)
 
Framme i Korfu stad och vi ligger mot sea-side…
 
 När vi ska ut till Wilma får vi nästan balansera, så smal är kajen…
 
 Trots att Korfu är en turistmagnet så har staden charm…
 
 Uteserveringar långt ut på gatan…
 
Pastellfärgade hus i Korfu stad…
 
Fönsterluckor och tvättlinor…
 
 En vespa bland många…
 
Mitt i den italienska arkitekturen syns spår av England…
 
 Vi slår oss ner på en taverna för att fira försenad bröllopsdag. Emellanåt kom kocken ut och tog några kvistar från kryddväxten som hänger på väggen…
 
Färgglad Styrman…
 
 På väg tillbaka till Wilma och klockan går fel noterar vi…
 
Over and Out
 

4 reaktioner på ”En enkel till Korfu…

 1. Hej mina sköna juveler 🥰🥰🥰🥰🤗 Har ikväll varit på Wiskymöte för första gången i år efter Covid som ställt till det 🤭 Men, det smaka gott i vanlig ordning 😍
  Mikael kom och hämta mig så nu sitter vi i Vesta och inmundigar de sista cl tillsammans och bedömer smakupplevelser 👍🏻🤗
  Mycket spännande och skarpa % 🤪
  Nu laddar vi för en go frukost i byssan om några timmar 😃😉
  Kram på er och önskar er en fortsatt skön kväll 😘🤗

  Gilla

 2. Men åh vad fantastiskt, och så otroligt roligt att man får följa med, du beskriver texten så bra så det känns på riktigt som att man är med och upplever det som du/ni gör. Tack önskar er en helt fantastisk dag 😀

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s