Floating home

 (…kika in i vårt flytande hem…)

 
Kalamaria, Thessaloniki, Grekland

Sovhytten är färdig sånär som på listerna till bokhyllorna. Nu har vi flyttat tillbaka till våra ordinarie bingar och båten är åter i ordning, städad och organiserad. Det är knappt vi tror det är sant – men Grekland kommer inom något dygn eller så, öppna
upp landet. Inte längre kommer vi behöva anmäla oss varje gång vi går utomhus och vi kommer få börja segla. Ett sista ord kommer den grekiska premiärministern säga folket ikväll – och rent teoretiskt finns risken att han förlänger lockdown, men inget
tyder på det. Vårt mål är att börja segla inom några dagar och båten bunkras nu med mat och diesel. Efter att ha legat i vinterträda, har vi nu startat upp frys och watermaker.

Men det var inte helt utan oro vi läste i dagspressen, att det kommer krävas ”green certificate” för att besöka öarna. Den som inte har det, får bara segla på fastlandet samt till den stora ön Evia. Jaha, tänkte vi – vad innebär detta för oss som vill
se så många öar som möjligt???

Certifikatet innehåller fakta om att vederbörande har vaccinerats, bär antikroppar efter genomgången infektion eller har ett nytaget covid-test (som påvisar att man är fri från smitta, högst 72 timmar gammalt). Men GAAAH…menar myndigheterna
att vi ska ta nytt test för varje ny ö vi seglar till…???! Varken lusten eller plånboken gillar idén. Vi gick därför bort till Port Police, för de bör ju veta. Men där kammade vi noll på information, killen bakom skrivbordet betedde sig mest som
Styrmans undulat gjorde på tiden det begav sig (tom blick med tjatter utan innehåll). Istället gick vi till en grekisk kompis och frågade. Men kompisen visste inte riktigt vad som gällde för oss. Nedslagna på en lunchrestaurang (jippie-hurra,
restaurangerna har öppnat upp nu) började vi googla och vi fann då ut, att det ska räcka med ett nytaget snabbtest – högst 24 timmar gammalt. Med buken full av Ceasar-sallad ledde vi stegen till ett apotek. Vi köpte sex stycken snabbtester och apoteksbruden
bekräftade det vi läst. Men viss osäkerhet återstår dock, för de greker som i sin yrkesutövning måste ta ett eller flera snabbtest i veckan – registrerar detta på någon hemsida. Om vi måste göra samma, vet vi inte. Men det är ju en stor skillnad på
att själv kunna utföra testet för 6 euro per person och ö, istället för gå till en sjukvårdsenhet inför varje segling och betala dyrt. Resten löser sig nog så fort grekerna själva får kläm på hur de vill ha det. 

Medan vi gör oss seglingsklara, bjuder vi på en film. Ett litet hemma-hos-reportage för den som är nyfiken på hur Wilma ser ut invändigt. Vår båt är inte som andras men vi gillar vårt flytande hem. Hoppas ni gör detsamma. Och för bövelen, glöm inte sätta
på ljudet innan ni startar filmen. (Filmen är på engelska).

Skepp o Hoj!

 

 

 

Taggar; Wilma seglar – Colin Archer – Ferrocement – Betongbåt – Concrete – Segla i Grekland – nu öppnar Grekland för segling – Wilma sailing – snabbtest covid – flytande hem – Floating home – Thessaloniki – Red sails – röda segel – 

4 reaktioner på ”Floating home

  1. Tack för titten ombord och glada nyheter att Grekland snart släpper till för seglande resenärer. Hälsningar Åse och Tom på Sothis, för närvarande i Rom

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s