Utegångsförbud införs nu…

(…med krav på rörselsecertifikat…)

 

Kalamaria, Thessaloniki, Grekland

 

Sista flyget från Thessaloniki till Sverige lyfte i helgen. Nu har vi passerat POINT OF NO RETURN och kan inte resa hem. Här blir vi kvar tills krisen är över.

 Grekland inför nu än hårdare restriktioner i kampen mot COVID19. I morgon den 23 mars klockan 06:00 införs utegångsförbud. Endast i undantagsfall får människor röra sig utanför hemmet och då måste ett rörelsecertifikat kunna visas upp vid kontroll, samt att man måste ha sin ID-handling med sig. Vi förväntas stanna i våra hem och bara i absoluta nödfall gå utanför dörren.

Rörelsecertifikatet finns i två versioner där TYP A avser resor till och från arbete, medan TYP B gäller enskilda resor/förflyttningar. För vår del gäller TYP B och detta får vi antingen genom att SMS:a numret 13033. Men det godtas även att man skriver ett eget, där man uppger sitt namn och sin adress samt vilket av myndigheterna godkänt ärende man har att uträtta utanför hemmet. Godkända ärenden utanför hemmet är uppdelade i sex olika kategorier. Som exempel;

1. Besök hos apotek eller läkare, när detta är rekommenderat efter kontakt

2. Besök i matbutik där hemleverans inte kan ordnas

 

Tack och lov så handlade vi rejält med mat före helgen, så vi behöver inte gå utanför dörren på flera dagar…
 

 

Grekerna är såklart enormt oroliga för att smittspridningen ska bli lika okontrollerad som i Italien. Vi läser att i grannlandet dör nu en italienare varannan minut. Vi är såklart inte ensamma om att behöva ändra på planer och kraftigt minska rörelsefriheten. Så mycket mer isolerade än vi är nu kan vi knappast bli – långt hemifrån i ett land där vi inte förstår språket. Men vi känner oss inte särskilt otrygga, Wilma är vårt hem och vi är igenkända ansikten både i hamnen och i matbutiken. Annars är det nog inte särskilt positivt att vara utlänning i Grekland just nu, eller i något annat land heller för den delen. Misstänksamheten är uppenbar mot den som är annorlunda och inte verkar höra hemma på orten. Så vi ligger lågt, jävligt lågt – för att inte sticka ut.

 

Så nu vinkar vi lite bort till er i Sverige, eller var ni läsare nu befinner er. Var rädda om er och gör något skoj i stugorna. Själva kan vi inspirera er med ett gott mattips.

Ena dagen blev det räkmacka…mums…
 

 

För ett par veckor sedan köpte vi en påse räkor med skal på IKEA. Skaldjuren här smakar inte alls som hemma, tyvärr. Men tack vare Swedish Food Market så kunde vi förse oss med räkor som smakar som vi tycker de ska. Vi var nämligen vansinnigt sugna på en klassisk räkmacka. Då räkor inte är någon riktig lågprismat så gäller det ju att tänka till, vi är ju lågbudgetseglare och maxar därför möjligheterna till lägsta möjliga peng.

 

Snålt, smart och smidigt…att kasta räkskal är kriminellt…

 

Därför kokade Styrman en soppa på de överblivna räkskalen. Det är faktiskt busenkelt och det borde vara olagligt att slänga räkskal, för det är ju där smakerna sitter. I de grekiska matbutikerna finns inga fonder att köpa (av Bong-typ). Det går alltså inte att fuska sig till med köpt smaksättare, utan du måste koka egen fond (buljongtärning är inte riktigt samma sak, dessutom finns det av någon anledning inte fiskbuljongtärningar att köpa i Grekland). Styrmans räksoppa serverades alltså helt slät, utan några räkor i alls. Ett nybakt bröd till så är festen ett faktum. Gastronomiskt god och inte kostar den många kronor heller.

 

Rykande varm räksoppa (utan räkor) och ett busfärskt bröd – sen hamnar du den kulinariska himlen…
 

 

Så trygga räkan ingen vara, och trygga behöver vi vara. Häpp!

 

 

Skepp o Hoj!

 

2 reaktioner på ”Utegångsförbud införs nu…

 1. Hej vänner / Tjoppar 😉🥰
  Tänker på er….. Slog en signal tidigare men ni var nog upptagna med lite göromål 😯😃🤗😅 Ja, nu lever vi i en konstig värld som har ”våldtagit” kära moder jord….🤭😳 ….. nu finns ingen koll på företagandet för arbetsgivare över huvud taget …. hotell o restaurang världen över tappat sin gäster….. ev, kunder avvaktar och funderar på om det skall göras något inköp som är lite dyrare än vardagsmässigt. Känns mycket märkligt och man vågar inte planera så väldigt långt…😳🤭
  Ja, man vaknar varje morgon nu och funderar på vad media skall förmedla ….. vill inte höra fler dödsfall nu….😳
  Kram å gonatt 😘🤗

  Gilla

  • Ja vi såg att du försökt ringa, vi missade samtalet tyvärr. Visst är det en konstig it. Vi känner dock, att vi har det nog rätt bra här ändå. Vi behöver inte leva med så mycket oro kring vår inkomst, utan mer bara inrikta oss på att isolera oss. Var rädda om er och tack för er omtanke. Puss o kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s