Coronaviruset stänger ner Grekland…

(…uteserveringarna gapar tomma och inget är sig likt här…)
 
Tomt så när som på en ensam kråka…
 
 
 
Kalamaria, Thessaloniki, Grekland
 

Här kommer en rapport från oss som befinner oss i norra Grekland. Vi erfar just nu ett land som helt håller på att skjuta ner. Klockan 18 igår kväll gick de grekiska myndigheterna ut med att man stänger ner det sociala livet i landet, caféer och restauranger och andra enheter bommar igen. Medan matbutiker och apotek håller öppet. Zabbe, en grek vi känner här berättade för oss att han suttit med vänner på en restaurang i går kväll. Klockan 21 kom polisen dit och sällskapet ombads betala och lämna restaurangen, de fick inte ens avsluta sitt glas vin. Så polisen tömde restaurang efter restaurang på folk.

 

Idag på förmiddagen var vi upp på stan i några ärenden. Inga caféer och restauranger hade öppet och i specialbutiken vi var inne i, berättades det att de bara hade öppet några timmar till och skulle stänga efter lunch. Att de höll öppet några timmar enkom för att ge människor en chans att uträtta sina sista ärenden. Nu väntar de grekiska folket på vidare direktiv från regeringen, om de måste hålla stängt även nästa vecka eller inte. Det hela beror på hur coronaviruset sprider sig under helgen.

 

 Kapten har tur som finner en butik som ännu håller öppet…annars är det bara matbutiker och apotek som erbjuds…
 

Det hela kan låta lite drastiskt, särskilt med tanke på att grekerna (så här långt ) är betydligt mindre drabbade av coronaviruset än Sverige. Men Grekland är betydligt sämre rustat, inte minst klarar inte sjukvården av att hantera ett större utbrott. Vi delar deras oro som inte minst handlar om ekonomin, grekerna är otroligt beroende av turismen. Nu faller allt som ett korthus. Vad det gäller båtcharter-branschen så är den helt död, inte en bokning vittnar våra båtgrannar om. Även hotell och restaurangnäringen drabbas hårt. Vi kan inget annat göra än att vänta ut och se.

 

Det stora bekymret för oss personligen är nog inte smittan i sig. Utan att vi nu begränsas till att hålla oss i Grekland (och helst ombord på Wilma). Avseende seglingen så har flera länder stängt sina gränser och vi är antingen inte välkomna alls, eller så ligger det karantän-krav på två veckor vid ankomst utifrån. Italien, Malta, Tunisien, Gibraltar och Spanien meddelar alla att de är restriktiva med att bevilja inklarering – och att segla från Grekland och ut ur Medelhavet utan ett enda stopp längs vägen, är ju inte riktigt realistiskt. Därför är vi nu inställda på att vi blir kvar här i Grekland längre än tänkt, vi har helt enkelt inte lust att stressa vidare med denna stora osäkerhet. Vi är lyckligt lottade, vi har ingen tidsplan att förhålla oss till.

 

Från Thessaloniki flygplats lyfter ännu flygplan, men risken finns att om vi flyger hem till Sverige så får vi svårt att komma tillbaka. Turkiet har helt stängt möjligheterna för inresa för svenskar och norrmän och lika plötsligt kan den grekiska regeringen fatta samma beslut. Här ser de nämligen de skandinaviska länderna, jämte Spanien och Italien som högrisk-länder avseende coronaviruset. Att säga att man kommer från Sverige eller Norge landar inte gott hos greken just nu.

 

Vi följer utvecklingen och vi har sannolikt stor anledning att återkomma i frågan. Men en sak är säker och det är att rörligheten är större i Sverige än den är på flera andra platser i Europa. Vi känner att Sverige gör klokt i att inte stänga ner allt och istället inrikta sig på att skydda de äldre och sjuka i samhället. Det kommer gå bra, Sverige känns väl rustat. Svenskarna känns rätt så coola. Är det något vi dock vill höja en varningens finger för, så är det att tänk dig noga för om du ska ut och resa utanför Sveriges gränser. Det är INTE för risken att bli smittad som vi syftar på, för den hanterar de flesta av oss utan några större bekymmer. Utan problemet består mer i att man riskerar att fastna någonstans på vägen med ständigt inställda flygningar och ländernas olika krav på karantän eller förvägran till inresa. Besluten kommer och går plötsligt med någon timmes varsel och det skapar stor osäkerhet. Så tänk er noga för innan ni reser utanför Sveriges gränser.

 

Bjuder här på några bilder från ett nedstängt Kalamaria, Thessaloniki.

 Tomt på utserveringen, utemöblerna är undanplockade och dörren är låst…
Igår var det fullt av folk som satt och drack kaffe här i solskenet…idag är det öde…
Ett hamburgerhak här i Kalamaria…stängt såklart…
Turister utan matlagningsmöjligeter har det svårt för mat hittas bara i matbutikerna som läget är nu…
 
 Grekland står i full blom…våren är här med sköna temperaturer…något litet att glädjas åt i dessa corona-tider…

 

Skepp o Hoj!

 

 
 

4 reaktioner på ”Coronaviruset stänger ner Grekland…

 1. …..: ja, vad ska man tro…. sitter på GC fält väntan på hemresa och hoppas att det går vägen….: för här har det blivit riktigt konstigt också…. barer, restauranger och småbutiker stänger ner nu….. och mittemot oss sitter ett par/norskar som kom ned idag 🤭😥😘😳 …. som det kan bli…,
  Nu ska vi mot flyget 👍🏻🥂😘🤗

  Gilla

 2. Om vi reser till ett annat land och blir sjuka så tar vi ju upp en sjuksäng i landets sjukvårdssystem, ett system som kanske inte alltid är sådär jättestarkt, från någon infödd person som kan behöva den platsen.

  Gilla

  • Ja det stämmer, helt korrekt. För vår del så riskerar vi mer då sjukvården är bräckligare här, förutom att vi tar en resurs från grekerna ifall vi skulle bli så sjuka så vi behöver uppsöka vård. Så man ska nog tänka sig för nu innan man reser utanför Sveriges gränser. För vår del så har vi absolut lättast att skydda oss ombord på Wilma, så vi hoppas och tror att vi inte kommer att bli smittade över huvudtaget. Varesig i Grekland eller i Sverige.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s