Wilma hittar kanalen…

(…och vi får applåder…)
 
Vi seglar nu i läglänta områden…kusten är fantastiskt vacker här…
 
 
Kassandrahalvön, Halkidiki, Grekland
 
 
Vi fick äntligen en mellandag med lite mulet väder om än varmt och skönt. Senaste veckan har vi haft rejäl värme där våra kroppar ännu inte riktigt aklimatiserat sig till den grekiska sommarhettan.
 
Av en tillfällighet så zoomade vi in sjökortet och fann en liten kanal vi inte känt till eller hört talats om förut. Detta var på vägen upp mot Thessaloniki och vi bestämde oss då att när vi vänder om söderut igen, så ska vi försöka ta oss igenom kanalen. 
 
Kruxet var bara att vi var osäkra på om kanalen var för trång för Wilma. Enligt sjökortet så är lägsta djup 2,4 meter och höjden mellan vattnet och bron är 16 meter. Borde ju funka tänkte vi bara vi håller oss riktigt i mitten av kanalfåran. Wilmas djupgående är 1,9 meter och höjden från vattenytan till högst upp på toppen av masten är 15,5 meter. Fast helt säkra var vi inte på höjden för vi har aldrig mätt exakt, för ovanför masten sitter VHF-antennen och en Vindex så vi har bara uppskattat den översta delen. 
 
Dessutom så ändras ju vattendjupet en del trots att vi inte är i några kända tidvattenområden. Med små marginaler så är en halvmeter snabbt uppätet av naturens påverkan. Även svall får ju båten att röra sig upp och ner med risk för att slå i såväl i botten som i toppen. Men dagen var stilla så vi tänkte att vi ger det ett försök. Lite tråkigt att vara fega tänkte vi.
 
Allt gick bra men initialt var det svårmanövrerat för vi hade motström på 2-3 knop och detta ihop med att vi hade vinden med oss. Vattenytan blir då toppig och gropig och det känns som att köra båten i snor, halt och slirigt utan styrsel. Men så fort vi kom igenom inloppet så gick det lättare. 
 
När vi passerade under bron så hade vi publik på strandkanten intill. Vi tror de höll på med vadslagning och de var precis lika spända som vi. Sekundrarna vi stod nästan helt stilla någon decimeter framför bron så höll vi alla andan och snart hörde vi applåder från vår lilla supporterskara. 
 
Detta var hur skoj som helst. Wilma har ju i förhållande till sin storlek en rätt så kort mast och de flesta båtarna i hennes storlek eller större kommer inte igenom, utan måste segla runt hela Kassandrahalvön. 
 
Så här ser vår senast seglats ut…
 
 ja, ni ser ju vilken lång omväg det blir om man ska segla runt hela Kassandrahalvön…
 
Så här ser kanalen ut en solig dag från ovan..  .(bilden har vi lånat från internet, minns inte källan – aja baja!) 
 
 
Vi har knåpat ihop en liten film som vi här bjuder på. Ja så här lever vi en vanlig vardag, med spänning och äventyr. Kanske lite skillnad mot dig som sitter i skolbänken, på kontoret eller står i snabbköpet med en liter mjölk i handen. Det är en fantastisk förmån att kunna leva så här och vi kan rekommendera alla att ta sig utanför bekvämlighetsboxen ibland, i stort och smått! 
 
 
Här kommer filmen, håll tillgodo!
 
 
Skepp o Hoj!

4 reaktioner på ”Wilma hittar kanalen…

 1. Underbart 🤗🤗🤗🤗🤗😎😎😎😎 Skickar ett foto på landsbygden i Gåseberg…. 🥰😎🍦
  En helt vanligt tisdag….. 😘🤗

  Gilla

 2. Tack ❤️:at 🤗🤗🤗
  Jo, vi trivs riktigt bra…. borde nog skaffat mig en buttler …🤭😎
  Idag var det inte riktigt lika skönt läge …. men det kommer och under tiden drar jag dammsugaradolf igenom huset med följe av skurlisa i hälarna 🥰🥰🥰
  Doftar härligt …. borde plocka in syrener …. men de har nog redan blommat över 😳
  Men då blir det barnbarn istället 🥰👍🏻🤗😘🤗😍

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s