Kapten blir degraderad…

(…efter att Styrman Pimpsten blivit föremål för en främmande mans intresse…)

 Göromålen fördelas jämnt ombord..(bilden är en arkivbild från när vi bytte motor på Wilma)
 
 
Naxos, Kykladerna, Grekland

 

Styrman Pimpsten går genom Naxos smala gränder med två tunga kassar mat. Det är en nätt promenad på styva halvtimmen mellan mataffären och hamnen. Den grekiska vårsolen står högt och i varje husentré uppenbarar sig blomkrukor med nyutslagna pelargoner i rosa och cerise. Plötsligt dyker en man upp jämte henne, han går alldeles för nära.

 

-Are you a tourist?

 

Pimpsten slänger ett getöga mot mannen och funderar över ett lämpligt svar under bråkdelen av en sekund. Ska hon säga nej? Fast det verkar dumt, för knappast ser hon grekisk ut i sina två långa blonda flätor. Samtidigt känner hon sig inte som en turist, inte nu när hon har tillbringat ett halvt år på Naxos. När slutar man egentligen vara turist?

 

Hon svarar lite kryptiskt att ”nja – inte turist i vanlig bemärkelse” och hon förklarar att hon är här med sin segelbåt. Mannen bredvid är fortsatt nyfiken och frågar vidare.

 

-Are you sailing with a group?

 

En väldigt liten grupp i så fall hinner Pimpsten tänka. Men han syftar sannolikt på ett sällskap i storlek med de man finner på de franska segelbåtarna, de uppträder alltid i grupp om 6-8 personer. Minst.

 

-No it´s just me and my husband sailing.

 

Följdfrågan lät inte dröja på sig;

 

-Is your husband the Captain?

 

Knepig fråga tänkte hon vidare, hans underton syftade på att så skulle vara fallet. Och om hennes man är kapten, så är hon…ja vad trodde han?…en vacker fru som sitter på däck som målar naglarna hela dagen? Nu är könsfördelningen enormt utjämnad ombord på Wilma där vi turas om kring göromål och ansvar. Den allmänna uppfattningen kring vad som är manligt och kvinnligt ombord på båtar sitter djupt rotad hos människor.

 

Styrman Pimpsten kunde inte låta bli att slå hål på mannens dröm om en blond svensk flicka i flätor, inte nu när han serverade frågan som en bättre smash-boll i tennis. Svaret som föll över Pimpstens läppar blev därför;

 

-No, I am the Captain. My husband is the decksboy!

 

Minen lät inte dröja på sig, mannen blev tyst och funderade ett tag. Långt ifrån alla män gillar säkra och självständiga kvinnor och det var tveksamt om denne man kunde mäta sig erfarenhetsmässigt med Pimpsten, hans uppsyn andades tafflighet och osäkerhet. Dessutom var han alldeles för ung för henne, han hade åtminstone tagit fel på Pimpstens ålder med tio år. Hon sneglade mot honom i jakt efter en blindkäpp men han verkade vara fullt seende. Var han bara desperat månne?

 

Styrman var måttligt road av mannens försök till flört. Att vara söt och blond är ingen bragd eller prestation i sig, det är som att bli applåderad för att man råkar vara född med tio fingrar och förskaffad med två knäskålar. Nä, bäst trivs hon där hon inte är föremål för mäns intresse. Hon är ju trots allt en tjej som bär mer skit under naglarna än nagellack och den vanligaste parfymdoften är den som kommer från diesel. Ska hon uppskattas för något så är det för att hon hanterar vinkelslipen lika säkert som elvispen i köket. Eller för att hon kan manövrera Wilma med säkerhet i trånga hamnar, tung och svårmanövrerad som Wilma är. Rätt luttrad har hon genom åren blivit, särskilt efter tiden då hon och maken renoverade ett fartyg på dryga 60 fot. Styrman Pimpsten var den enda tjejen längs med kajen som höll på.

 

Efter några tysta minuter så säger mannen plötsligt; -Have a good day! Och sen smiter han in på en annan gränd. Han hade uppenbarligen gett upp sin jakt.

 

Resterande biten ner till hamnen gick fint och medan Styrman Pimpsten njöt av de vackra pelargonerna som stod i blom så blev lite hon full i skratt. Det skulle bli ett sant nöje att berätta för hennes Kapten att hon just degraderat honom till däckspojke. Undrar vad han skulle tycka om det? Fast vid närmare eftertanke så är det ju ofta där hon placerar honom, då hon ogärna själv släpper rodret. Det är ju inte för inte som hon fått smeknamnet Styrman.

 

Skepp o Hoj!

 

 

 

segling – Wilma – segla i Medelhavet – långsegling – segla i Grekland – seglingsblogg – trasiga båtar – mecka – renovera – regler – verktyg – meltemi – seglingssäsong – segelbåt – långseglare – längesegling – jorden runt

4 reaktioner på ”Kapten blir degraderad…

 1. Ojojoj….🤨😋
  Det var ju synd att han inte följde med och bar dina matkassar och kunde visa att han var en RIKTIG man…..😳😎
  Då hade han ju fått se både Vilma och däckspojken 😉😊
  Jaja…. det är inte alla som kan föra sig nu för tiden 🤭🤓
  Vi lämnar strax vår ö och ser framemot en ny dag 👍🏻
  Puss å kram så länge 😘🤗🌴

  Gilla

 2. Sådan er det også på Skærsilden. Christina er kaptajnen der bestemmer hvorhen og hvornår der skal sejles, jeg er ham der skal styre båden derhen medens kaptajnen laver al den øvrige planlægning 😇

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s