Vi testar…

 (…några nya namn på Yatzy samt vår nya batteribank…)

 

 Lämpliga hittepånamn en dag som denna…Vi firar lucia med att testa våra nya litiumbatterier…Styrman Pimpsten som är ”Lucia” förlorade i Yatzyspelet!
 
 
Naxos, Kykladerna, Grekland
 

Vi brukar dra ett parti Yatzy lite då och då. Istället för våra riktiga och rekorderliga namn så brukar vi skriva i alternativa. Då det är luciadagen idag så passade det extra bra att döpa om oss till Lucia och Staffan. Andra namn vi haft är Skönheten och Odjuret (ni får gissa vem som är vem). Helan och Halvan har förekommit också. Någon gång har fantasin skenat iväg för långt…vi nämner inga av dessa namn utan vi skonar er läsare från den extremt barnsliga sidan som emellanåt poppar upp.

 

 Vår nya batteribank testas…
 
 

Vi har kopplat in våra nya litiumbatterier. Dock är de inte installerade permanent, för detta är ett litet nyfiket test. Vi vill se hur de beter sig nu när dagarna är korta och nätterna är långa, särskilt de mulna dagarna som emellanåt dyker upp. Vi kan konstatera att vår nya batteribank är super, faktum är att det på två dygn inte märks någon nämnvärd åtgång på energinivån i dem…Det innebär att vi inte alls kommer att vara beroende av sol eller vind alla dar, utan där finns tillräckligt med energikapacitet i batterierna för att klara båtens normala förbrukning av el. Främst är det ju kylen och frysen som förbrukar ström, men sammantaget så plockar man ju ur en hel del kräm då man laddar datorer, navigerar, tittar på tv, kör köksmaskiner och använder belysning. Att mulna dagar varken behöva finna landström eller starta huvudmaskin (Wilmas motor) är lyx och ger oss en känsla av frihet och oberoende.

 

 Med MPPT-laddaren får vi ut all data som solpanelerna laddar…de höga staplarna är dagar som varit soliga…
 

Det har helt klart blivit ett lyft för Wilma med den nya batteribanken om 600 Ampere Litium och MPPT-laddaren därtill. Systemet lever nu sitt eget liv och vi behöver inte hålla koll på våra mätare (annat än för nöjes skull). Våra solpaneler kan rent teoretiskt ge 700 ampere på en dag om solen lyser i tolv timmar. I realiteten brukar de ge 350 ampere. Vår förbrukning är cirka 200 ampere per dygn. Vår vindgenerator puttar ju in lite också när det blåser. Vi gillar att inte ha för mycket av tekniska hjälpmedel som kräver ström om det går att undvika. Styrning, segel och ankarspel till exempel. Men visst är det lyx att kunna dammsuga båten fast man är långt ut till havs, eller att kunna titta på en trevlig film medan man nattseglar samtidigt som gångljus, plotter och autopilot kräver sin strömförbrukning. Bekymret har ju främst varit nattetid när vi långseglar och alla våra bekvämligheter ombord är igång samtidigt.

 

Vi kan säga att vi nu känner oss helt hemma och tillfreds med Wilmas nuvarande utrustning, det finns inget mer på önskelistan för stunden. Framför oss kommer vi kunna ha två extremt billiga år då vi inte behöver plocka upp henne för att bottenmåla förrän vintern 2020/2021. Om inget oförutsett nu inte händer…men det tror vi inte.

 

Nu kommer litiumbatterierna att stuvas åt sidan tills vi kastar loss från Naxos, vi vill slita lite till på våra blybatterier. För egentligen är det inget fel på dessa, tvärtom, utan blybanken är bara för liten för oss. Som ni hör, det mesta löser sig. Precis som det gjorde för flickan som sket i vasken!

 

Skepp o Hoj!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s