Det viner…

(…och Kapten har köpt sig en håv för att kunna städa lättare…)
 
 
 
Naxos, Kykladerna, Grekland
 

Det viner. Och blåser så till den milda grad att färjorna till ön inte går. En och en annan fender har lämnat gästhamnen och dansat bort över vågorna till andra sidan av bukten. Inte Wilmas fendrar tack och lov, men andras. Kapten cyklade iväg och hämtade de förrymda ”puttifrånbollarna” och knöt fast dem där de verkade höra hemma. Längst ut på kajen ligger en katamaran som emellanåt är ytterst nära att slå i piren, vi håller koll. Det blåser i en liten annan riktning än den sedvanliga rent nordliga, båtarna kränger betydligt mer nu. Vi är de enda människorna här och av hamnkaptenen ser vi intet. Vi har dock koll på våra vänners båtar, vår norska vän och våra tyska vänners båt – de har samtliga åkt hem till respektive land under några veckor. Det ska inte mojna förrän om ett dygn. Det går ingen nöd på oss men det är inget favoritväder när det byar dryga 20 meter per sekund som nu. Faktum är att det är skönt att vara på plats när det blåser.

 

Häromdagen såg vi en dokumentärfilm, om en val som svalt 30 plastpåsar. Du kan se den HÄR. Denna ofattbara nedskräpning som börjar bli ett allvarligt hot inte bara mot fisken i haven, utan även mot oss människor. Plasten bryts ner till små knappt för ögat synbara bitar, så kallad microplast och dessa riskerar hamna i oss människor när vi sedan äter fisken. Kapten var så märkbart upprörd så han dagen efter gick upp till båttillbehörsaffären och köpte den bästa håv de hade. -Ska du fånga fisk?, frågade ägaren. Kapten skakade på huvudet. -Nej, det finns ingen fisk, jag ska fånga plast!.

 

När vi pratar med människor om plast så tycker de flesta att det för visso är ett beundransvärt jobb som Kapten gör när han plockar plast. Men oftast får vi den efterföljande kommentaren att ”det är ju hjälplöst när det bara är en person som städar”. Ja, det är ju en jäkla inställning också. Själva tänker vi såhär, att om folk ser att vi plockar – så förutom att det blir mindre plast i haven, så ger det ju signaler till andra människor. Att det är helt ok att under sin helgpromenad rensa stranden fri från plast som andra människor skräpat ner. Vi tänker köpa oss västar nästa gång vi är hemma, reflexvästar och fixa tryck på ryggen. Där ska det stå;

 

Planet-cleaner!

 

Någon av er hemma i stugorna kanske tänker att det där med plast i havet, det överdriver de nog bara. Men si det gör vi inte. Häromdagen upptäckte vi något sorgligt. Efter att ha räddat Red Label-flaskan häromdagen så fann vi ytterligare tre whiskyflaskor av samma sort här i hamnen. Vem gör så? Kastar skräpet i vattnet? Kapten använde sin nya håv och fiskade upp dem.

 

 Så här ser det ut i hamnen där Wilma ligger, varje dag kommer nytt skräp! Kapten har klimatkompenserat genom att köpa sig en håv som han fångar plast och annat skräp med…

 

Häromdagen gick vi en promenad längs med stranden. Det är jättevackert så länge man inte tittar så noga. Plast, plast och åter plast. Folk promenerar, ingen reagerar…vi blundar alla. Här i Grekland finns ingen källsortering. Här pantas inga burkar och flaskor. Det är synd, för en slängd flaska i havet här, kan faktiskt sköljas upp på strand vid Kosteröarna på Västkusten i Sverige. Sannolikheten är kanske inte så stor då vi befinner oss i Medelhavet (den måste passera Gibraltarsundet). Men plast från Spanien hamnar i Sverige. Hur som helst, det trevliga med promenaden var att vi mötte våra tyska vänner där. Vi gick en gemensam promenad tillbaka till hamnen.

 

 Våra tyska båtgrannar mötte vi ute på vår strandpromenad…det blev en trevlig promenad tillbaka till hamnen…
 
 

Innan vi kom hit till Naxos så hade vi ingen aning om HUR blåsigt det är här. Vår greklandsflagga har blåst sönder på rekordkort tid. Likaså Medelhavskryssarnas medlemsflagga. Styrman sydde och målade nya. En ny medlemsflagga får vi köpa i Sverige när vi är hemma nästa gång (om vi inte gör egna men vi kanske ska sponra vår fina medlemsförening, vi gillar Medelhavskryssarna – puss puss). Men så länge så får denna hemmagjorda fladdra strax under babords spridare. Grekiska gästflaggan är hissad på den andra sidan.

 

 Home made!
 

Vi var lite nyfikna. Vi undrade om vårat driftskonto har skjutit i höjden nu när vi ligger i hamn. I somras levde vi på 500 euro i månaden. Vi har sammanställt november månad och här är resultatet.

 

Driftskostnader;

 

Restaurang (2 besök under perioden vi inte hade golv i byssan pga renovering) = 52 euro

Mat (inkl kemtekniskt som ex toapapper) = 247 Euro

Vin = 19,5 euro

Bensin/Diesel = 0 Euro

Transport övrigt = 0 euro (vi cyklar och går överallt)

Hamnhyra = 210 euro

El = 0 euro (ingår, men mestadels så driver vi Wilma på gratis solenergi)

Nöje = 0 euro (vi har lånat gratis böcker och filmer från systerns familjs hus)

 

Totalt för november månad; 528,5 Euro

 

Kommentarer; förvånansvärt billig månad för att ha legat i hamn. Men vi har ätit rätt mycket av det matlager vi hade så lika billig blir nog inte december månad. Kostnader för internet belastar inte detta driftskonto, men för den nyfikne så betalar vi 42 euro för 100 GB per månad. Därtill så finns ett par försäkringar.

 

Wilmas konto (som inte är driftskostnader) redovisar vi inte här. Hon har en egen bankbok och att hålla henne i gott skick är inget vi kommer ifrån (som de goda sjömän vi är).

 

Vi har funnit en fantastiskt fin affär. De säljer nötter och torkad frukt, te och oliver med mera. Nu inhandlades några katrinplommon och lite juldoftande te. Fotografierna vi tog blev lite suddiga men vi tror de flesta håller med om att butiken utgör en fin färgpalett i det annars så gråa vädret som råder här idag. Särskilt när rekvisitan inkluderar en gammal man, en äkta grek som stilla sitter på en stol i hörnet av affären. Han ser ut att vara hundra minst. Genuint, enkelt och charmigt är väl ord vi skulle lägga i vår mun.

 

 Genuin grek i en av Naxos butiker… (ursäkta den kassa kvaliteten på fotot)
 

Medan vinden rasar utanför Wilmas ventiler så pysslar vi och fixar. Dricker te. Renoverar. Ni får inte se byssan än…men vi är i tagen att börja kackla…förlåt, vi menar kakla. Tids nog får ni se färdiga resultatet.

 

Tills dess,

 

Skäpp å håj!

 

Här kommer några till foton;

 Vi är ute och promenerar…
 
 Vi har tagit med våra vattendunkar för att fylla dem med friskt och gott naturvatten som kommer uppe från bergen…(finns tappar lite var stans på ön)
 
 Naxos från ett (för er) nytt håll…
 
 Här köpte vi katrinplommon och te…
 
 Naxos är en blåsig ö, även träden känner av detta…
 
Vi är obeskrivligt nöjda med att vi tillverkar våra flaggor själva. Av lakanstyg och med textilfärg så fixar vi nya vartefter. Ett trevligt nöje till nästan ingen kostnad alls (Pandurohobby och IKEA är inköpsställen ifall du undrar). Vi fick tipset att måla egna flaggor av ett par långseglande fransyskor och vi är helnöjda, så mycket billigare då man får betala 100-150 kronor för en gästflagga i affären. 
 
Over and Out

 

4 reaktioner på ”Det viner…

 1. Hejhopp vänner …🤗….. nu bedarrar vår vecka, endast en underbar dag kvar innan packning för hemfärd …. men vi har haft det ljuvligt 😉😉😉😉☀️☀️☀️☀️ Har badat i havet, druckit wisky/vin/öl/vatten…. å kaffe😉 ich ätit gott o hemlagat👍🏻
  Tänker på er så fort jag ser en plast försvinner förbi och plockar själv några emellanåt 👍🏻 Blir så blasé på de som ”låter skräpet vara segla iväg”….. undrar just hur det ser ut i deras trädgårdar 😃😜😳…..
  Nu rusar det iväg till ⛄️🌲❄️…. vafasen… hitta ingen tomte😉 så då blir det att mysa med lafamilja 😉🤗🤗🤗🥰
  Så det går inga färjor ännu 🤣…. hoppas det blåser över snart så ni får se lilla landet i norr igen …😘🤗på er ✨✨✨✨✈️

  Gilla

 2. Det är verkligen otäckt hur folk kan skräpa ner så där! Jag ska genast lägga ner en platspåse i väskan, så jag kan plocka upp skräpet jag ser. För även här är det mer skräpigt än vad vi är vana vid. Kul att se er ekonomi, ni är bra på att hålla nere kostnaderna verkligen. Låter jobbigt med så starka vindar. Hoppas det mojnar snart. Om inte annat så lovar jag att ändra på vindarna när jag blir statsminister 😀

  Gilla

  • Ah jag kommer att rösta på dig Anna – lite mindre plast och lite mindre blåst tycker jag är goda ting som du har på din agenda. Ja frågan kring plast är knepigt eftersom plast som även ligger på land gärna blåser ner i havet och sen följer strömmarna runt om i världen. Så problemet är globalt. Härmed utnämner vi dig till Planetstädare eftersom du från och med nu kommer ha med dig en påse som du kan plocka ner till plastfångst i. Heja Anna! Du är med i Tjoppes klubb! Om alla plockar upp mer än vi slänger och förbrukar för egen del så säger bondförnuftet att vi snart har städat planeten. Ja och våra kostnader…det har tagit några år att få ner dem. Och en anledning till att de är så låga beror dels på nya värderingar som vi har fått längs med vår resa. Ska bli intressant att se om ni upplever samma förändring. Bränslekostnaderna för er är kanske svåra att påverka…men annat…ofta är det bättre att skruva lite på många skruvar än att försöka göra en och stor förändring där man lägger tråkiga förbud på sig själv. Enkelt beskrivet så är våra levnadsbehov inte så stora längre. Vi känner oss nöjdare med mindre och aldrig har vi känt oss så rika som nu. Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s