Vi hade iallafall tur i vädret…

(…jämfört med andra seglare…och nu är vi på gång igen…)

 Nu seglar vi igen…
 
 
På grund av att den förra ankarviken var internetbefriad så kommer här två dagars inlägg i följd…
 
 
30 september i en ödslig ankarvik söder om Itea, Grekland
 

Blåsten har nu bedarrat här i vår russinfria korintiska vik. Tvärt om så är vädret overkligt stilla, den enda rörelsen är vattenytans knappt märkbara små ringar i det stilla regn som råder. Nyss hade vi trettio graders värme men nu känns det mer höstlikt. Knappa tjugo grader och havet är varmare än luften. Vi kan således fortsätta bada men inte sola…hmm…men sol och högre temperaturer är på väg så det är inte för evigt.

 

Häromdagen fick vi en omtänksam fråga från en seglarvän som undrade hur det går för oss i blåsten. Vi träffades i Almerimar i Spanien tidigare i år och där fanns även en annan seglarfamilj som vi hann bekanta oss lite lätt med. De seglar med två små barn och susar runt i en katamaran. Eller snarare gjorde. För nu hade de där de låg strax söder om Wilma råkat så illa ut i stormen att båten hade blåst upp på land. Båten är totalförstörd och familjens ägodelar ligger utpridda över stranden och byn, en smått overklig känsla berättar de. Men skönt att höra att de mår bra där de nu bor de på hotell. Vi tänker såklart på dem nu när deras segling fick ett sådant abrupt slut och vi hoppas att de på ett eller annat sätt kan fortsätta sitt seglingsäventyr. Men som de positiva människor de är så är vi säkra på att de löser detta fint som allt annat i livet.

 

 Vi hade betydligt bättre tur i stormen Zorba…men OJ så mycket skräp det blåst in i hamnbassängen i Nafpaktos…Kapten städar upp plast som ett litet tack för vi fick gratis ström och vatten av staden…

 

Vi tackar vår lyckliga stjärna för att vi låg inne i den korintiska viken, detta gjorde den största skillnaden då djupa lågtryck får fritt spelrum ute på havet och de kustremsor den touchar i. In över land mattas den fort av. Det var visserligen rejält blåsigt hos oss också, men mest påverkades vi av allt det skvalp som uppstod i hamnbassängen där vi kände oss som James Bonds Dry Martini under omrörning.

 

 På några minuter fick Kapten ihop en hel påse med plast…nu kan vi lämna detta ställe där vi varit inblåsta i några dygn…
 

Så det var skönt att kasta loss i morse, vi tog bort vårt spindelnät av korsande förtöjningar och vi gled långsamt ut genom hamninloppet och vinkade ett tack som hälsning till staden som varit vår hemvist under närmare en vecka.

 

 Kapten upptäckte ett hål i gummistöveln…men nu har han lagat den så han får ha torra fötter…regnglopp i Grekland…
 

Vi gick närmare 30 distans innan vi släppte kroken.

 

I skrivande stund ligger Kapten och Styrman i var sin soffa ombord. Vi lyssnar på Glenn Miller och äter katrinplommon där vi har ankrat upp i en liten vik strax söder om Itea. Vi är helt ensamma här. Kapten har ett metspö ute för här finns det fiskeodlingar i området och vi mötte matglada delfiner precis utanför bukten. Fiskar smiter ofta från dessa odlingar till andras glädje. Så nu har Kapten nästan lovat fisk till middag. Ja vi får väl se hur det blir med den saken…hö hö hö!

 

Skepp o Hoj!

 

1 oktober, staden Korint i Grekland

 

 I vår ankarvik igår existerade inget internet så därför kommer dagens inlägg i ett duo-pack. Som vi slutade förra inlägget så vet ni att Kapten fiskade. Men någon middagsmat blev det inte. Eller jo, däremot ingen fisk. Vi njöt av stillheten och klockan åtta på kvällen gick vi och la oss för natten. Lite läsning men snart föll ögonlocken.

 

Morgonen därpå så hade det slutat regna. Vi gled ur vår vik och satte kurs mot Korint. En dagsetapp bort. Med fin slör, det vill säga med vinden snett akterifrån så gjorde Wilma 5-6 knop. Dagen började lite gråmulet men slutade med solsken.

 

 Det klarnar upp framåt eftermiddagen…
 
…och värmen kommer tillbaka…En Kapten i bar överkropp och snickarbyxor…
 
 
Ju närmare Korint vi kom desto mer skräp låg det i vattnet. Grenar, bark, pinnar och tjocka stockar låg det i stora sjok. Sannolikt från de senaste dagarnas hårda blåst och den sista biten fick vi sicksacka mellan all bråte i havet. Vid femtiden på eftermiddagen kunde vi lägga till i Korints hamn. Denna hamn är liksom de flesta andra i Grekland helt gratis. Men så finns inte mycket service heller, ingen el och oftast inget vatten även om vi såg en tapp i denna hamn att hämta vatten från. Detta passar oss lågbudgetseglare, vi reder oss så bra själva med våra solpaneler och vindgenerator. Däremot fick vi lägga en ”grindslant” till de två pojkar som tagit på sig den självutnämnda rollen som kajpojkar, där de tog emot tamparna åt oss. Nu ligger vi precis bakom vår norske vän på Vaare. Under ett par veckor har vi seglat separerade från varandra då vi velat se lite olika platser i området.

 

Nu händer här inte så mycket närmaste dygnet för Korintkanalen håller stängt på tisdagar. Så vi får lite tid över till annat. Dels vill vi se vad Korint är för en stad. Kanske kan vi gå på jakt efter små russin, sådana där som kallas för korinter. För dessa bär sitt namn från denna plats. Dels så har dessa minirussin historiskt används som laxermedel i diverse medikament. Lite lös information som vi helt enkelt skiter i…hö hö hö!

 

Skepp o Hoj!

 

 

 

 

2 reaktioner på ”Vi hade iallafall tur i vädret…

  1. Härligt att röra sig lite igen…. blir att ladda för morgondagen…. hur bred e kanalen?…. ser smal ut 😉 å hur lång e den 🤭🤔…. sedan är det en liten bit kvar till Naxos 😃🤗 Tänk där var jag år 2000….. med en av mina fina vänner…. vi bodde på Blu Sky …. som var ett ungdomshotell… höhöhö 😉😉
    Men jisses vad vi var uppskattade av de 6 svenska ungdomar som också bodde där då…. och varje morgon fick vi en stor butelj ouzo som de blev sjuka av men hämtades ändock varje kväll ….😃😃😃 Hahaha….
    Ha en go kväll… Nu gör jag helstekt kotlettrad med potatimosrosor och kantarellsås egenhändigt plockad 👍🏻Kram på er 😘🤗

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s