Vi seglar…

(…till en ny ankarvik och vi summerar den gångna månadens kostnader…)
 
Mot ny ankring...     (photo: Goodvibes)
 
 
Fornells, Menorca, Spanien
 
Vi kastade loss redan vid åtta-tiden på morgonen från Cala Santandria. Då vi alla vänner skulle lämna samtidigt så var det ju praktiskt att låta en person lossa de andras förtöjningar först. Och då vi alla förtöjt i land och samtligas jollar var packade på däck inför dagens seglats, så behövde någon offra sig på att simma i land.
 
Kapten Betong tog på sig uppdraget. När alla var klara för avfärd så hoppade Kapten i plurret och klättrade efter ett par simtag upp på klipporna. Han lossade Vaares förtöjningar först och så kunde han spela hem på sitt ankare och ta upp det och ge se av. Sen var det Goodvibes tur.
 
Susan klarade sig själv då hon låg en bit ifrån och hon hade dessutom släppt sin landförtöjning tidigare, så hon låg på svaj. Hon hade dock sin jolle på släp.
 
Ja så då var det bara Wilma kvar. Styrman Pimpsten startade motorn och sen lossade Kapten tamparna som satt fast bland klipporna. Linorna fångades in direkt för att inte trassla in sig in propellern och sen hoppade Kapten tillbaka ner i vattnet och tog några simtag fram till Wilma och klättrade upp. Sen bar det av även för oss.
 
Nu skulle vi inte så långt. Vi gick in till IB-hamnen i Ciutadella. För 6,75 euro så kunde vi få lägga till vid fiskebåtshamnen för att fylla på vatten, slänga sopor och duscha. Denna fina service går att få alla dagar i veckan på förmiddagen och fram till tidig eftermiddag. Sen kommer fiskebåtarna tillbaka in i hamn och de vill då ha sin plats. Men inte på tisdagar, för då ligger båtarna i hamn hela dagen. Man får två timmar på sig innan man måste ge sig av för att lämna plats åt andra som eventuellt står på tur. 
 
Vi fyllde Wilmas tank med vatten och sen även alla de dunkar vi har ombord, det blev nog kring 300 liter totalt. Vi gör av med ca 100 liter per vecka ifall vi snålar, så det kommer att räcka ett tag. Därefter så spolade vi av däcket, då det har en tendens att bli kladdigt av allt saltvatten. Nu hade vi även fått lite av den afrikanska sanden så det kändes gott att få spola av rejält. 
 
Vi spolar av däcket och fyller tankarna…en mycket trevlig service som de håller med i IB-hamnen i Ciutadella…
 
När vi senare äntrade duscharna med shampo i högsta hugg så kan vi säga att det kändes som en bättre LOTTO-vinst. Sååå lyxigt. Kapten passade på att raka sig också (jo ja han har väl rakat sig lite sen vi senast låg i hamn…men mer på spartanskt vis då ombord på Wilma). Så rena från topp till tå så kastade vi loss på nytt och gav oss av norrut.
 
Målet var att segla till Fornell. En distans på cirka 20 nautiska mil. I måttlig medvind så hissade vi segel och vi gjorde lite varierande mellan 1 och 4 knop. Solen strålade och vattnet var platt där vi stilla gled fram, allt medan vi lyssnade på Kaj Linnas radioprat på P1 Sommar. Vi laddar ner varteftersom för att ha lite trevligt sommarunderhållning medan vi seglar. För övrigt så var det ett mycket bra sommarprat som Kaj bjöd på, så har du inte lyssnat så gör gärna det!
 
Helt plötsligt så ser vi en mötande segelbåt som ändrar kurs dikt styrbord och styr mot oss. Så konstigt tänkte vi. Vi kollade på plottern och såg då båtens namn…Albatross. Men så kul. Det var ju våra svenska vänner som vi träffat i såväl Almerimar och Cartagena. Nu kom de förbi oss och vi tog oss en pratstund tillsammans där ute på havet. Jo seglarvärlden är inte så stor, vi är som en liten familj av båtar där vi har koll på många av de som rör sig i våra vatten. Så pratet och skratten ekade ett tag därute på det blå, innan våra vänner vek av på nytt och fortsatte åt sitt håll. 
 
…vad är det för båt som kommer emot oss???…
 
…det är ju våra vänner på S/Y Albatross. Så fantastiskt trevligt med en pratstund där ute till havs…
 
 
 
Sen eftermiddag kom vi fram till Fornell och vi fann oss en fin ankring. Våra vänner finns här också, men viken är stor så vi ligger med lite olika avstånd till varandra. Susan en längre bit bort, där hon lider lite och känner sorg över att hon förlorade sin dinghy någonstans längs med vägen. Nu är hon jolle-lös. Rackarns otur!
 
Så här seglade vi…nu ligger vi i den skyddade viken intill Fornell. Dessutom ett bra avstamp som den sista hamnen på Menorca innan det bär av mot Sardinien…
 
 
En härligt dag fick vi och vi avslutade denna med att summera förra månadens kostnader. Vi är nöjda, även om den inte blev lika billig som maj. Men så hade vi ju besök från Sverige, vi hade Kaptens födelsedag att fira samt Midsommar. Och så vår trevliga utflykt på motorcykel där vi hyrde MC för två dagar. Så trots att det blev med spenerarbyxorna på så blev det en hyggligt billig månad. Vi har fått mycket för pengarna, samtidigt som vi kan se att det finns muskler kvar för att leva billigare om vi så önskar. 
 
Så här blev våra levnadskostnader för Juni (vi räknar inte med internet och försäkringar som ligger på ett helt annat konto).
 
Kajhyra = 0 Euro
Diesel   = 0 Euro
Café o Restaurang  (exklusive Kaptens födelsedag) = 105 Euro
Mat (inkl midsommar) = 310 Euro
Öl och Vin (från mataffären) = 40 Euro
Hälsa/Medicin = 39 Euro
 
Detta kan väl sägas utgöra basen/nödvändigast, vilket landade på 494 Euro.
 
På nöjessidan såg det ut så här;
 
Hyra MC = 56 Euro
Bensin MC = 8 Euro
Sport o Fritid = 29 Euro
 
Kaptens födelsedag;
Bar o Restaurangbesök = 70 Euro
Present, nya fiskedrag = 18 Euro
 
 
Totalt juni: 675 Euro
 
 
Totala kostnaden för månaden blev 675 Euro. Inte illa då det även inkluderar hamnkostnader i summan. Men vi var duktiga och låg på svaj. Här på Balearerna så är det svindyrt i hamnarna, man kan få betala mellan 100-300 euro per natt under högsäsong. Det står inte på vår världskarta.
 
Nähä…det går inte för sig att sitta här inne på båten medan solen skiner för fullt på utsidan. Nu ska vi utforska mer av Fornell och njuta av några sista dagar på Menorca. Vi ser ett väderfönster komma så snart kastar vi loss mot Italien.
 
Skepp o Hoj!
 
 

4 reaktioner på ”Vi seglar…

 1. Vi har SEMESTER 🤗😃🤗😃😎😎😎😎
  Tendern anländer Italien nu tisdag-onsdag morgon….😎😎😎😎
  Strax ovanför Pisa 👍🏻…. så håll ögon öppna 😊😉😊😉😃🤭😘🤗
  Kram 💕

  Gilla

 2. Skönt att ni klarar er på så lite färskvatten. Vi har ju inget saltvatten att tillgå så vi gör av med 30-40l/dag beroende på duschbehov 🙂 Och väldigt mkt mer pengar gör vi oxå av med.. vi kämpar på med stt minimera mera 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s