Det smäller våldsamt

Det smäller våldsamt här i Povoa de Varzim.  Kanoner avfyras intill hamnen och kyrkorna klämtar. Slagverk dånar däremellan. Fåglar lyfter från träd och vattenytor. Dimman ligger tät.

Vad är det som händer…

Vi har råkat pricka in en av Portugals större festdagar (Festas). Och den firas som mest just här i Povoa de Varzim. Det råder helgdag här, för man firar Jungfru Marias färd till himlen och denna tro finns inom den katolska och ortodoxa kyrkan. Och de kyrkor som observerar Marias himmelsfärd och hennes fullbordan av sitt jordiska liv så firas detta just denna dag. Den 15 augusti.

 TavlanDe hemelvaart van Maria” målad av Peter Paul Rubens år 1626. 

Det är samtidigt med firandet av Jungfru Maria även Povoas fiskares stora dag, deras antagandefest där Povoas fiskare visar sin hängivenhet. Fiskare i Sverige och på andra platser i världen har historiskt sett alltid varit mycket religiösa. Och här i Portugal och Povoa så tror fiskare ännu starkt på de högre makterna vilket gör denna festival till en av de största i hela Portugal.

Så idag, den 15 augusti så firas dagen med en procession ledd av ärkebiskopen av Braga. Den går genom staden och dess toppunkt är framför hamnen där fyrverkerier avfyras från noggrant arrangerande båtar.

Och här löper en pilgrimsled (Nossa Senhora da Saude som betyder typ ”frun av hälsa”) som går från första kyrkan Igreja Matriz, via ett par kapell och slutar vid Santo André Chapel.

Santo André är ett helgon och utanför här ligger en stenig formation som kallas Penedo do Santo (Saint´s Rock). Och på denna stenformation så finns ett märke som Povoa-fiskarna tror är ett fotavtryck av Santo André. De tror fortfarande på att detta helgon frigör själarna för dem som drunknar i havet. Att han fiskar dem från djupet av havet vid ett skeppsbrott.

Så vid sidan av denna dags firande, så har även firandet av Santo André en egen dag som infaller i november. Där grupper av män och kvinnor har svarta huvor där de bär på lyktor och de vandrar till kapellet vid stranden där de sjunger.

När vi kom seglandes från Spanien och in på Portugisiskt vatten så började vi höra en massa kanonskott utefter kusten. Så mer eller mindre dagligen så fyrar man av skottsalvor till helgonens ära för att ge fiskebåtarna god tur, skona dem från förlisning och skingra den så ofta täta dimman som råder här.

Nu ska vi upp på stan och titta på portugisernas firande. Den pågår hela dagen från åtta på morgonen till midnatt. Och det passar ju bra denna dag med tjock dimma. Frågan är bara, kan vi se några fyrverkerier i dimman. Men…den kanske lättar, iallafall om vi hjälper till att be för helgonen.

Skepp o Hoj

 

 

2 reaktioner på ”Det smäller våldsamt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s