Vi är i Ribadeo

Våra senaste steg. Nu är vi är Ribadeo och nästa hamn blir Vivero…
 
Vi lämnade ett gungit men trevligt Luarca. ”Snälla farbrorn” kom över med en burk fransk paté innan vi seglade vidare. Vi behövde hjälp från någon att släppa vår förtöjning på land i Luarca. Och där satt två bastanta damer och hade picknick på kajen. Vi ropade och vinkade och genast så fattade de vinken.

För att inte alls, vad vi tror, tillhöra något seglarsläkte. Så var bastanta damen i blått en fena på att lossa knopar och vänta på klartecken på att släppa tampen. Vi vinkade glatt och tackade. De vinkade och fotade. Kanske förgyllde vi deras dag med något exotiskt. Vad vet vi.

Faaaantastiskt väder på havet. Vilken sol. Blå himmel och turkost vatten. Tyvärr inga delfiner denna gång och inget napp. Men ett hugg på kroken i vanlig ordning. Allt för att hålla kapten på gott humör.

Vi har tagit för vana att lyssna på sommarpratarna i P1 när vi seglar. Ett stort nöje och seglingen gick snabbt trots sina timmar.

Nu skulle vi till Ribadeo, den första rias (floden) i Galicien. Vi kom i högvatten mellan ett par fraktfartyg. Vi hade tänkt att ankra. Men den platsen vi hade utsett var upptagen och lite bredvid så var djupet inte tillräckligt. Just nu råder månfenomet som får hög- och lågvatten att bli extremt åt båda håll. Med andra ord så är plusvattnet på lågvatten endast 7 cm här där vi är. Under andra förhållanden så kan minusvattnet vara 1,4 meter plus. Lite svårt att förklara, men det går säkert att läsa in sig på någon intressant vädersajt.

För vår del så är det högst avgörande att ha koll på tidvattnet. För finns det inte djup så får vi problem. Och vi seglar ju lite varstans där det i lågvatten inte är farbart. Ungefär varannan hamn bjuder på bekymmer i lågvatten.

Så det blev hamnen här i Ribadeo. En trevligt hamn och vi passade på att ta en lång och skön dusch. På kvällen var vi över till danska båten Sunrise på en sundowner. I vanlig ordning mycket trevligt. Vår andra danska vän från Cudillero ligger dock ankrad (det var han som ockuperade den lämpliga platsen vi tänkt ta, ha ha ha).

Vi har fantastiskt fina dagar och vi vill därför passa på att segla så vi kommer runt hörnet vid A Coruna. Havet, vinden och strömmen kan vara lite motsträvigt här. Och efter A Coruna så är det som regel nordliga vindar och vädret varmare och stabilare. Så vår plan är att segla vidare till nästa Rias i morgon. Till Vivero ungefär 35 distans västerut.

 Insegling till Ribadeo. Framför syns den danska segelbåten Sunrise. Hamnen ligger strax efter bron som syns på bild…
 Lyxigt att ligga i hamn en natt. Vi tog en lång skön dusch. Man blir rätt salt av allt seglande. När man kommer till hamn så är Wilma alldeles täckt av saltstänk som gjort ytorna hala. Vi brukar försöka hinna spola av henne så fort vi har möjlighet. Som en liten referens kan nämnas att på Västkusten i Sverige så är vattnet 1 procent salt, medan vattnet här är 3 procent.
 
Skepp o Hoj!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s