Luarca

Vi avseglade från Cudillero vid tio-tiden på förmiddagen. Vi fick våra farhågor besannade kring den knepiga hamnen där man förtöjer i ett spindelnät av tampar nedsänkta på botten med hjälp av tegelstenar. En del av dessa tampar flyter. Och kvällen innan så kom en segelbåt iN i hamnen som fick en av tamparna in i propellern. Det blev ett pådrag i hamnen och två dykare som fick tillkallas. 
 
Så det var med stor försiktighet som vi la ut på förmiddagen. Fin segling med lite regn. Ett kortare segelben till Luarca. Ännu en hamn utan kaj. Här hänger man upp sig mellan kajen och en akterboj. 
 
När vi närmade oss så såg vi tre segelbåtar i den pyttelilla hamnen. Döm om förvåning när vi kände igen den ena båtägaren. Det var ”snälla farbrorn” från Camaret sur Mer. Han är så snäll och artig. Vi samspråkade lite med honom då, även om han nästan inte pratar ett ord engelska. Vi sken alla upp vid återsynen av varandra. Och så fick vi hjälp med förtöjning av de båda franskbåtarna, då de hade sina dingys sjösatta.
 
Vi hällde upp ett glas vin åt oss själva efter att vi gjort fast. Men slog ett öga på ekolodet. WHAT?!!! Vi kommer inte ha djup nog vid lågvatten. Och här i hamnen gungar båtarna obönhörligt från Biscayas svall, då vi ligger precis bakom pirarmen. Vi hade inte vår jolle i så vi fick påkalla uppmärksamhet till en man som gick på kajen. 
 
-kan du lossa vår tamp är du snäll. 
 
Sagt o gjort. Samtidigt kom båda fransmännen till undsättning i deras jollar. Vi fick än en gång hjälp och denna gången fick vi dela akterboj med en australiensk båt. 
 
Nya djupet skulle ge oss en meter till godo i lågvatten. 
 
Australiensaren visade sig vara en trevlig ”mate”.  Han frågade oss om vi visste något om dieselspisar, hans var trasig. Och vi råkar ha en likadan. Kapten Betong hoppade över med multmetern i högsta hugg. Felet konstaterades med reservdelar behövs. Så vi lagade hans mat på vår spis. 
 
Så fantastiskT när man kan hjälpa varandra åt alla möjliga håll. 
 
Vad Luarca har att erbjuda kommer vi nog att missa. Vår plan är att segla vidare i morgon. Fortsatt fina segelvindar samt att det ständiga gunget här i hamnen är inget vi vill för mycket av. Men vacker är vår utsikt över byn iallafall. 
 
Kapten är över hos australiensaren för att felsöka hans spis.
snälla farbrorns båt, vi sågs dagligen under en månads tid i Camaret. 
Inseglingen till Luarca, en vit kyrka på höjden är det första man ser från havet. 
 
Skepp o hoj

2 reaktioner på ”Luarca

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s