Schiii-schååång

Efter att vi klarerat in oss i hamnen så tog vi cyklarna in till city. Vi får låna cyklarna under hela vår vistelse här i Gijon utan någon kostnad och vi har samma cyklar så vi kan låsa dem i anslutning till vår egen brygga. Bekvämt och generöst. Vi trampade på och kom bort till citymarinan och centrum.

Gijón ligger i distriktet Asturien på Spanska nordkusten och staden har 280.000 invånare. Gijon heter på asturiska Xixón och här uttalar man staden just så. Det låter ungefär som Schiii-schååång.

Fram till nyligen har Gijón främst varit en industristad men de senaste årens kriser för järnindustrin och fartygssektorn har lett till en omvandling av staden till en viktig tursitort samt universitetstad. Man utbildar främst ingenjörer av olika slag.

Vi gick runt i centrum och uppfattade att gatorna var breda utan någon närmare stadspuls i citykärnan. En avmätt känsla. Men det kanske inte var så konstigt denna varma dag, för alla människor var uppenbarligen på sandstranden. Där kryllade det av folk.

Vi hade ärende till posten och vi gick och tog oss en kaffe och passade på att fråga fröken servetris om vägen. Samt att vi behövde en tandläkare till kapten, hans tidigare avbitna tand har faktiskt inte kommit under vård än. Han har inte haft problem men nu kändes tiden mogen. Särskilt som vi läser att ett tandläkarbesök är 30-40 procent billigare än hemma i Sverige.

Vi valde ut den tandläkarkliniken som låg bredvid postkontoret. Och så gick vi upp och mötte en synnerligen söt och trevlig tandsköterska. Jo visst kunde de hjälpa. Men inte idag. Vad sägs om i morgon klockan 12?

Vi tackade och bockade och cyklade tillbaka till Wilma.

Vårt intryck så här långt av Gijon är mycket gott. Inte alls pittoreskt. Men fullt av konstverk och monument. Det finns många muséer. Värt ett besök men inte värt omvägen. Men perfekt plats om du behöver lösa praktiska ting och lösa problem. Här verkar allt finnas.

Monumento a la madre del emigrante eller på engelska; Monument to the Mother of Migrants. Konstnären heterRamón Muriedas och verket installerades 1970.
 
Skepp o Hoj!
 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s